Zonguldak

Madenciler eksik yatan maaşlarını geri istiyor: GMİS devreye girdi!

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) yeni iş başı yapan gruplu işler, boş grupta çalıştıkları dönemde maaşlarının eksik yattığını belirterek haklarının iade edilmesini istemişti. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, konu ile ilgili açıklama yaptı.

Abone Ol

Zonguldak'ta iğrenç olay! Öz kızlarına tecavüz etti, hamile bıraktı, cezaevinde penisini kesti! Zonguldak'ta iğrenç olay! Öz kızlarına tecavüz etti, hamile bıraktı, cezaevinde penisini kesti!

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) yeni iş başı yapan gruplu işler, boş grupta çalıştıkları dönemde maaşlarının eksik yattığını belirterek haklarının iade edilmesini istemişti. TTK’ya alınan 2 bin gruplu maden işçilerinin çalışma şartı 2 ay çalışma 1 ay boş grup olarak açıklanmıştı. Boş gruba ayrılan işçilerin bir kısmı ise bağlı bulunduğu müesseselerde yer üstü işçisi olarak ihtiyaca göre çalıştırıldı.

Harici işçi olarak çatıştırılan işçiler arife günü olan 15 Haziran Cumartesi günü kurumda çalışan diğer yerüstü işçileri gibi işe gelerek çalıştı. İşçiler yine bayram sonrası verilen idari izin günleri olan 20 ve 21 Haziran tarihlerinde de mesai yaptı. 
İddiaya göre; Kozlu ve Üzülmez Müesseselerinde çalışan 100’den fazla gruplu işçiye maaşları eksik yatırıldı.
Konuyla ilgili GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Bayram arifesinde de gruplarda A grubu, B grubu, C grubu diye çalıştırdığımız iş yerindeki arkadaşlarımızın işbaşı yapmalarıyla ilgili farklı uygulamalar vardı. Bundan biz de rahatsız olduk. Arkadaşların çalıştırma süreleri ve aldığı ücretlerin iş kanununa uymadığını, bununla ilgili de biz kuruma bir yazı yazdık. Onun cevabını bekliyoruz. Cevap olumsuz gelirse de bunu yargı sürecine taşımayı düşünüyoruz.” dedi.