Visceral leishmaniasis (VL), Leishmania protozoonunun neden olduğu kronik bir hastalıktır. Bu hastalık tüm dünyada ve özellikle Akdeniz bölgesinde yaygın olarak görülür. VL, tatarcık sineği (Phlebotomus) adı verilen vektörün ısırması yoluyla bulaşır. Hastalığın belirtileri uzun bir inkübasyon süresinin ardından başlar ve başlangıcı gizli seyreder. Özellikle çocuk yaş grubunda sıkça görülür ve tedavi edilmezse ölümcül bir seyir izleyebilir.
MADEN OCAĞINDAKİ TATARCIKLARIN NEDEN OLDUĞU DÜŞÜNÜLDÜ
Bu vaka raporu, Zonguldak'ta tespit edilen ilk erişkin VL vakasını detaylarıyla sunuyor. Hastanın 31 yaşında bir erkek olduğu ve son iki ay boyunca devam eden yüksek ateş, üşüme/titreme, terleme ve kilo kaybı gibi şikayetlerle hastaneye başvurduğu raporda belirtildi. Hastanın öyküsünde son altı ayda başka bir şehre seyahat etmediği veya sinek/böcek ısırması gibi risk faktörleri olmadığı ifade edildi. Ancak hastanın kömür madenlerinde çalıştığı bilgisi üzerinde durularak, bu madenlerin içinde ve çevresinde tatarcık sineklerinin bulunduğu ve bu sineklerin hastayı ısırabileceği düşünüldü.
İLK ÇALIŞMALAR OLUMSUZ KALDI
Hastanın fizik muayenesinde yüksek ateş (39.2°C) ve hepatosplenomegali (karaciğer ve dalak büyümesi) gibi bulgular saptandı. Laboratuvar incelemelerinde anemi, lökopeni, hipoalbuminemi ve hipergamaglobulinemi gibi bulgular tespit edildi, karaciğer enzimlerinin yüksek olduğu gözlemlendi. Görüntüleme yöntemleri olan ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografide hepatosplenomegali dışında patolojik bir bulgu saptandı. Hastanın ayırıcı tanısı için yapılan çalışmalar ise sonuçsuz kaldı.
TEDAVİ SONUCU HASTA İYİLEŞTİ
VL ön tanısı ile kemik iliği incelemesi yapıldı ve bu incelemede Leishmania parazitlerinin varlığı tespit edildi. Hastaya antimon bileşiği tedavisi başlanmış ancak yan etkiler nedeniyle tedavi lipozomal amfoterisin B'ye değiştirildi. Bu tedavi sonucunda hasta iyileşti.
Zonguldak’ta görülen hastalığın ardından vatandaşlarda ise tedirginlik oluştu. Öte yandan, uzmanlar erken teşhis ve uygun tedavinin önemine dikkat çekerek, hastalığın ilerlemesi konusunda bu durumun önemli olduğunu vurguladılar. (Haber: Fadime YILMAZ ELMA)