Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) yeni iş başı yapan gruplu işler, boş grupta çalıştıkları dönemde maaşlarının eksik yattığını belirterek haklarının iade edilmesini istedi. 
TTK’ya alınan 2 bin gruplu maden işçilerinin çalışma şartı 2 ay çalışma 1 ay boş grup olarak açıklanmıştı. Boş gruba ayrılan işçilerin bir kısmı ise bağlı bulunduğu müesseselerde yer üstü işçisi olarak ihtiyaca göre çalıştırıldı.

Kaçak ocakta göçük: 1 işçi mahsur kaldı. Ekipler olay yerine sevk edildi Kaçak ocakta göçük: 1 işçi mahsur kaldı. Ekipler olay yerine sevk edildi

Harici işçi olarak çatıştırılan işçiler arife günü olan 15 Haziran Cumartesi günü kurumda çalışan diğer yerüstü işçileri gibi işe gelerek çalıştı. İşçiler yine bayram sonrası verilen idari izin günleri olan 20 ve 21 Haziran tarihlerinde de mesai yaptı. 

İddiaya göre; Kozlu ve Üzülmez Müesseselerinde çalışan 100’den fazla gruplu işçiye maaşları eksik yatırıldı. Duruma tepki gösteren madenciler, “Kurumun hesap kesim tarihi her ayın 14’üdür. Bizlere 15’inde işe gelin çalışacaksınız denildi. Geldik ve çalıştık. Bayram sonrası olan 2 gün idari izinde de geldik çalıştık. Şimdi bize siz bayram sonrası iş başı yapacaktınız denildi ve maaşlarımız 8 gün eksik yatırıldı. Bizler de ev geçindiriyoruz. Boş grupta iş alabilmek için canımızı dişimize takıp çalışıyoruz. Herkesin borcu var, harcı var… Benden bu ay ev kiramdan fazla kesinti yapıldı. Sendikamıza başvurduk gerekli yazışmaların yapıldığı, kanuna ve Toplu İş Sözleşmesi’ne göre hakkımızın verilmesi gerektiği bizlere söylendi. Bizler Genel Müdürümüzden, yetkililerden hakkımız olanın verilmesini istiyoruz. Hepimiz bir ekmek için alın teri döküyoruz. Bizden alacakları bir ekmek parası kurumu zengin etmez ama ben bir ay kiramı geciktirirsem mahvolurum” dedi. 
İşçiler TTK Genel Müdürlüğü tarafından mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma