İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğünde büyük yıkıma yol açan 2 depremin ardından deprem bölgesine giden GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, bölgeye gönüllü giden 3 bin 800 madencinin çok büyük çalışmalara imza attıklarını belirtti.

Deprem bölgesine yönetimiyle birlikte giderek madencilerimizle birlikte çalışmalara katılan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Bütün kamuoyunun izlediği gibi madenci kardeşlerimiz enkaz altından birçok vatandaşımızı dışarı çıkarttılar. Hepsine teşekkür ediyorum. Madenci kardeşlerimiz enkaz altında bulunan kişileri sanki kendi anne babaları, kardeşleri, evlatları gibi görüp canla başla mücadele edip özveriyle çalışıyorlar” dedi.

Türkiye zor bir dönemden geçiyor ve büyük bir yıkımla karşı karşıyayız diyen Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, konuşmasına şöyle devam etti:

3 BİN 800 MADENCİMİZ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINA KATILDI

“Depremin olduğu ilk andan itibaren talep üzerine maden işçilerinin bölgeye sevkiyatları başladı. İlk etapta uzman tahlisiye ekibinde görevli 84 arkadaşımız deprem bölgesine gönderildi ardından diğer madenci arkadaşlarımızda belirli günlerde deprem bölgesine gönderildi. Hava şartları muhalefetiyle birçok zorluklar yaşadık. Şuan itibariyle bölgede 3 bin 800 madenci kardeşimiz gönüllü olarak arama ve kurtarma çalışmalarına katılıyor. Üyelerimizden Maden Teknik Arama Kurumuna bağlı 51 arkadaşımız da Antep ilimize yönlendirildi orada arama kurtarma çalışmalarına devam ediyorlar.

MADENCİ KARDEŞLERİMİZİN ENKAZ ALTINA GİRMESİ ZOR OLMUYOR

Deprem bölgelerinde çok büyük yıkım meydana geldi. Özellikle Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman illerimizde çok büyük yıkım var. 2 depremin üst üste gelmesi sebebiyle yaşanan büyük yıkımda birçok vatandaşımız enkaz altında mahsur kaldı. Tabi, madenci kardeşlerimizin günlük yaşamlarında, çalışma koşullarında yaptıkları tahkimatlar la enkazlara girmesi çok da zor olmuyor. Çünkü madenci kardeşlerimizin her gün maden ocaklarında yaptığı işler. Kendilerine güvenlik koridorları açarak yaptıkları tahkimatlar la hem kendi güvenliklerini sağlıyorlar hem de enkaz altında kalan vatandaşlarımıza sağlıklı bir şekilde ulaşıp sağlıklı bir şekilde dışarı çıkartmak için uyguladıkları sistemle çok başarılı oldular.

MADENCİLERİMİZİN TECRÜBESİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

Türkiye zor bir dönemden geçiyor ve büyük bir yıkımla karşı karşıyayız. Birçok can kaybımız var birçok canımızda kurtuldu. Burada madenci kardeşlerimizin tecrübesi bir kez daha ortaya çıktı. Bu gibi yaşadığımız büyük afetlerde madenci arkadaşlarımızın tecrübesinden faydalanılması anlamında çalışmalar yapılması lazım. Sadece kömür üretmek için bizler mücadele ediyoruz ama bu gibi büyük olaylarla karşılaştığımızda madenci arkadaşlarımızın yaptığı işten kaynaklı ne kadar tecrübeli olduklarını, arama kurtarma çalışmalarında ne kadar deneyimli olduklarını gördük. En kısa zamanda enkazın içine girip enkaz altından vatandaşlarımızı dışarı çıkarttıklarını herkes gördü. Bu bizim için sevindirici ama bunun daha da geliştirilmesi, Türkiye Taşkömürü Kurumunda böyle bir birimin kurulması ve diğer kurumlarla koordineli şekilde arama kurtarma çalışmalarının en hızlı şekilde yapılabilmesi için daha tecrübeli, teçhizat olarak da tam donanımlı birimlerin oluşturulması gerekiyor. Çünkü Türkiye deprem bölgesi ve yaşadığımız bu büyük depremin yarında olabileceğini bilmemiz gerekiyor. Bu konuyla ilgili bir çalışma başlatacağız.” Haber: Seçkin KIRARSLAN