Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre %1,9 oranında arttı; Şubat ayında 71,2 olan endeks, Mart ayında 72,5 oranında gerçek leşti.
* * *
Buna göre Covid-19 pandemisinin omicron ve sonra ki varyantlarla değişime uğrayarak halen salgın etkisi ni sürdürdüğü dönem yanında Rusya-Ukrayna arasın daki gerginliğin savaşa doğru evrildiği noktada mevcut dönem için Hanenin Maddi Durum Endeksi Şubat ayında %55,2 olan endeks Mart ayında düşerek %54,4 olurken; Gelecek 12 Aylık Dönemde Hanenin Maddi Durum Endeksi Şubat ayında %68,3 iken Mart ayında yükselerek %69,9 oranına yükseldi. Bu arada Gelecek 12 Aylık Dönemde Genel Ekonomik Durum Endeksi Şubat ayında %71,7 oranında iken, bu aran Mart ayında yükselerek %72,6 oranına yükseldi. Diğer taraftan da Gelecek 12 Aylık Dönemde Daya nıklı Tüketim Mallarına Harcama Yapma Düşüncesi de Şubat ayında %89,4 oranında iken,Mart ayında artarak %93,3 oranına çıktı.
* * *
TÜİK’in Mart/2022 Ayına ait tüketici Güveni Endeks lerinin tamamı değerlendirildiğinde; döviz kurundaki dönemsel dalgalanmalar yanında; Rusya-Ukrayna ara sındaki gerginliğin savaş noktasında gelişmesinin ge tirdiği çeşitli olumsuzluklar ve enerji fiyatlarındaki bir anda görülen artışlar nedeniyle Hanenin Maddi Durum Endeksi Şubat ayında %55,2 olan endeksin Mart ayında %54,4 e düşmesi özellikle dikkat çekti. Çok ta bii olarak piyasa şartlarında süreğenleşen çift rakamlı yüksek enflasyonun TÜFE Şubat Ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %54,44 oranında çıkmasına karşılık; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinin Şubat Ayına ait verisinin bir önceki yılın aynı ayına göre %105,01 ve on iki aylık ortalamalara göre %56,83 artış göstermesinin oldukça etkili olduğu izleniyor.
* * *
Sonuç olarak,okuyucularımıza hatırlatmak açısından; Tüketici eğilimine ilişkin endekslerden, tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali endek sinin artması iyimser durumu, azalması ise kötümser durumu göstermektedir. Benzer şekilde tüketici fiyat larının değişimine ilişkin düşünce ve beklenti endeks lerinin artması tüketici fiyatlarında düşüş düşüncesi ni/beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış düşüncesini/ beklentisini göstermektedir. İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısında azalma beklendiğini, endeksin azalması ise işsiz sayısında artış beklendiğini ifade etmekte olup; Aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülmektedir.Buna göre de; Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabilmektedir. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu,100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu göstermektedir.
KAYNAK: Mart/2022 Ayı Tüketici Güven Endeks leri (TÜİK-TCMB)