Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ederken her iki ülke tarafından Karadeniz’e tuzaklanan mayınların Türkiye için de büyük tehlike yarattığı ortaya çıkmış, yaklaşık 420 mayının Türk karasularına yayılma ihtimali büyük endişelere yol açmıştı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, çıpalarından kurtularak Karadeniz’e yayılmaya başlayan serseri mayınların, ticari gemiler ve Karadeniz’de avlanan balıkçılar için yol açabileceği tehlikelere dikkat çekmiş, Millî Savunma Bakanlığına yönelttiği soru önergesi ile alınan önlemlerin neler olduğunu sormuştu.
Milletvekilinin, 23 Mart tarihli soru önergesinden sadece birkaç gün sonra önce İstanbul Boğazı’nda, ardında ise İğneada ve Kefren açıklarında 3 adet mayın tespit edilirken, Yavuzyılmaz’ın soru önergesi Milli Savunma Bakanlığı tarafından yanıtlandı.
Bakan Hulusi Akar imzasını taşıyan 6 Mayıs 2022 tarihli yanıtta, Karadeniz'de sürüklenen mayınların yaratabileceği seyir tehlikesi hakkında tüm denizcilerin uyarıldığı belirtilirken, “Batı Karadeniz'de mayın avlama ve karakol gemileri ile denizden; deniz karakol uçakları ve İHA ile havadan olası tehlikelere karşı Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer kurumlarla, koordineli olarak mayın gözetleme faaliyetleri yapılmaktadır” denildi.
Alınan her ihbarın anında değerlendirilerek, tespit edilen mayınlara müdahale için SAS timlerinin yüksek hazırlık durumunda bekletildiğinin altının çizildiği yanıtta, mayın tehdidini bertaraf etmek maksadıyla Bakanlığın kıyı devletle koordineli olarak tedbirlerin alınmaya devam ettiği belirtilirken, açıklamada şu detaylara yer verildi:
“Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz tarafından TBMM Başkanlığına verilen ve Millî Savunma Bakanı tarafından cevap verilmesi talep edilen, 7/61711 sayılı yazılı soru önergesinin cevabı aşağıda sunulmuştur.
Karadeniz'de sürüklenen mayınların yaratabileceği seyir tehlikesi hakkında tüm denizciler 18 Mart 2022 tarihinde yayımlanan NOTMAR ilanı ile uyarılmıştır. Batı Karadeniz'de mayın avlama ve karakol gemileri ile denizden; deniz karakol uçakları ve İHA ile havadan olası tehlikelere karşı Sahil Güvenlik Komutanlığı ve diğer kurum1.ırla koordineli olarak mayın gözetleme faaliyetleri yapılmakta, alınan her ihbar anında değerlendirilmekte ve tespit edilen mayınlara müdahale için SAS kimleri yüksek hazırlık durumunda bölgeye ya denizden ya da helikopterle havadan intikal etmektedir.
Bugüne kadar 26 Mart'ta İstanbul Boğazı (batısı) yaklaşma sularında, 28 Mart'ta İğneada açıklarında ve 6 Nisan'da Kefken açıklarında tespit edilen 3 adet mayın SAS timlerimizce etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca, Romanya tarafından da Köstence açıklarında bir adet mayın tespit ve imha edilmiştir. Mayın tehdidini bertaraf etmek maksadıyla Bakanlığımız tarafından kıyı devletlerden Romanya ve Bulgaristan dahil olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak gerekli tedbirlerin alınmasına devam edilmektedir. Arz ederim Hulusi Akar” (Haber Merkezi)