Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Zonguldak ziyaretinde gazetecilerle bir araya geldi.

TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca beraberinde Genel Başkan Yardımcısı Levent Altun ve Basın Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Oğuzhan Bayrak ile birlikte Batı Karadeniz ve İç Anadolu teşkilat çalışmaları kapsamında Zonguldak’a gelerek gazetecilerle gündemi değerlendirdi.

AKBIYIK: YÜZDE YÜZ ZAM BİR NEBZE İYİ OLDU

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve TGF Mali Saymanı Derya Akbıyık, Genel Başkan Karaca ve heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek “Basın mensuplarını yakından ilgilendiren önemli bir gelişme oldu. İnternet Yasası kapsamında haber siteleriyken ilgili yeni düzenleme konusunda çalışmalar vardı. İnternet Siteleri savcılıklara mevkutelerini verdiler. Yasa düzenlemesiyle ilgili genel müdürlüğün açıklaması bizlere geldi. Önemli gelişmeler var. Gazete sahipleri ve gazete çalışanları olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Basın İlan Kurumunun verdiği yüzde yüz zam bir nebze iyi oldu” dedi.

KARACA: ARTI 6 KADRONUN GELMESİ DOĞRU BİR OLAY DEĞİL

Arkadaşlarıyla birlikte 2023’ün ilk günlerinde bu bölgeden ziyaretlere başladıklarını belirten TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, sözlerine şöyle devam etti:

“İnternet Yasası ve Basın Yasasıyla ilgili taslak yayımlandı. Birçok internet sitesi sahibi bu yasanın, yönetmeliğin çıkmasından itibaren çok güç durumda olacakları bu şeyde açık ve net görünüyor. Ülkemizde Anadolu Basınında 6 kadroyu zor dolduran ve 6 kadro çalıştıran çok az gazete varken şimdi bunun yanına gazetelerin internet sitelerinde ilan vermek kaydıyla bir 6 kadro daha isteniyor. Biz Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak hep şunu söylüyoruz; Şuanda Anadolu’da kadrolarını tam çalıştıran ve asgari ücret veren gazete çok az iken birde artı 6 kadronun gelmesi bize göre hiç doğru bir olay değil. Bu iş biraz daha Anadolu Basınının güç duruma geleceğini göstermektedir.

KARACA: DESTEK ALMADAN 6 KADROYLA İNTERNETLERİN FAALİYETE GEÇMESİ ZOR GÖRÜNÜYOR

İnternet Sitelerine 24 ay gibi bekleme süresi ve örneğin Zonguldak’ın girdiği bölgede 6 kadro, Eskişehir, Sakarya, Kocaeli gibi büyükşehirlerde ki internet sitelerine 8 kadro gibi bir rakam var ki şuanda çok zor bir 24 aya ulaşacaksınız. Hiçbir ilan hiçbir destek almadan 8 kadroyla, 6 kadroyla internetlerin faaliyete geçmesi bu yönetmelikle son derece zor görünüyor. Bu konuyla ilgili ayın 13’ünde Basın İlan Kurumunun genel kurulunda görüşülecek. Temenni ediyoruz ki bu yapılan taslağın sakıncalı bölümleri yani gazetecilerin, televizyonların ve internet sitelerinin tepkilerinin bu işin içinde biraz aşağıya çekileceğini umut ediyorum. Bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde Sayın Basın İlan Kurumu Genel Müdürünü ziyaret ederek en azından bekleme süresinin ve kadroların aşağıya çekilmesi konusunda bir destek isteyeceğiz. Umarım ki 13 Ocakta bu görüşmelerde aşağıya doğru çekilir.

KARACA: GAZETE ÇALIŞANLARINA DEVLET DESTEK VERMELİ

Türkiye’de geçen yıl ve bu yıl gazetelere verilen basın ilan zammı rekor! Bunu hepimiz biliyoruz. Ancak daha bu rekorun tadına varmadan asgari ücretin 12 bin 500 lira gibi bir rakama yüklenmesi çalışana 8 bin 500 ama işverene 12 bin 500 liraya mal oluyor. Yüzde yüz zammın büyük bir kısmı buradan ve icra ilanlarının yok edilişinden dolayı 100’de 100’lük verilen zammın gazetelere yansımayacağı görülüyor. Gazete sahiplerimiz “Ben 50 bin liralık ilan alıyorum 100’de 100 zam geldi 100 bin lira ilan alacağım” diye hesap yapıyordu ama bu hesap hiç doğru çıkmadı. Gazetelerimizin durumları böyle iken tabi ki gazete sahiplerimizin maddi sıkıntıları nedeniyle işçilerine asgari ücreti bile veremez duruma düşüyor. Ve ben hep iddia ediyorum şuanda Anadolu’da gazetelerin, gazetede kadroda çalışan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu asgari ücret alamıyor. Şuanda 5 bin 500’ü alamıyor 8 bin 500’ü nasıl alacak çok merak ediyorum ki alamayacak. Bu nedenle biz diyoruz ki; Gazete çalışanlarına, medya çalışanlarına mutlaka devlet bir destek vermelidir. Karşılıksız bir destek vermelidir. Bu işlevin yürüyebilmesi için buraya hizmet veren medya mensupları değerli arkadaşlarımıza kesinlikle devlet tarafından destek verilmelidir. Biz pandemi döneminden bu yana bu olayı hep savunduk savunmaya da devam edeceğiz.

KARACA: ANADOLU BASININI ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Gerçekten “Anadolu Basını bitiyor, Anadolu basını yok oluyor” sözlerimiz hiçbir zaman bizi mahcup etmiyor keşke mahcup etse! Bu yönetmelik ve bundan sonraki gelişmelerde Anadolu basınını daha zor günler bekliyor. Ama buna rağmen mücadelemizi sürdüreceğiz. Daha dün çıkan internetle ilgili devletin bir desteği olacak ama ne zaman 24 ay sonra. Ne zaman bu 24 ayda istenilen kadroları yerine getireceksiniz, istenilen tekil girişleri yapacaksınız. En azı günlük 20 bin giriş ön görüyor bunu yapacaksınız. Bunu başarabilirseniz devler size destek verecek. Bunun maliyeti şuandaki asgari ücrete ve masrafa göre 2 milyon lira. Yani bu 2 milyon riskinin altına kim gripte bu olayı yapabilir. Ben 50 yıldır bu mesleği yapıyorum ben gerçekten cesaret ederek bu işe giremem. Yani 80-90 bin lira sadece kadroya vereceksin. Ayda 100 bin lira 24 ayda 2 milyon 400 bin lira yapar ki diğer masrafları saymıyoruz. Ufak tefek ilan gelecektir ama bunu başarmak çok zor.

KARACA: ELİNE TELEFON ALAN “BELEDİYE BAŞKANLARINI TEHDİT EDECEĞİM” DİYECEK NASIL ENGELLİYECEKSİNİZ?

Bu işi gerçekten yapan internet sitelerinin büyük bir çoğunluğu bu sisteme uyamayacağı için ya kapatacak ya idare edecek ama bu yasanın en büyük eksikliği şuanda paravan internet siteleri hiç bu şartların içine girmeden yine baskı ve tehditlerini devam ettirecek. Mutlaka bu yönetmeliğin içerisine bu olayla ilgilide bir yaptırım koyulmalı. Arkadaş şuanda diyecek ki; “Ben kadroyu bıraktım. Kadrosuz olarak yine elimde telefon ve internet gazeteciliğimi yapıp belediye başkanını, siyasi işadamını tehdit edeceğim” diyecek. Nasıl engelleyeceksiniz? Bunu engellemek lazım bu engellenirse mesleğimizin onuru kurtulur. Bu engellenmezse yine internet sitelerindeki sıkıntılarımız bitmeyecek, devam edecek.

KARACA: BASININ TARAFSIZ OLARAK HALKIN SESİ, KULAĞI OLMASI GEREKİYOR

Türkiye’de uydudaki televizyonlarımız, karasalda çok az kaldı internette yayın yapan televizyonlarımız nedense devlet tarafından bir öksüz çocuk muamelesi görüyor. Bugün internet için yapılan bu değişiklik ve destek paketi neden televizyonlar için, radyolar için yapılmaz bilmek mümkün değil. Mutlaka uydu televizyonlarının uydu bedellerinin aşağıya çekilmesi gerekir. Eğer çekilmediği sürece şuan 100’den 40 civarına düşen internet televizyon yayıncılığı 2023 yılında bu şartlar gittiği sürece Anadolu’dan uydudan yayın yapan televizyonlarımızın büyük bir çoğunluğu yine kapanacak. Yine tekele gidecek. Yine taraflı bir duruma bürünecek. Ülkemizde kim ne derse desin bu bizim Türkiye Gazeteciler Federasyonunun görüşüdür şuanda eskiden yüzde 60 iktidar yüzde 40 muhalefet basını vardı şimdi maalesef muhalefet basını yok. Çok enteresan yüzde 5! Yüzde 95 iktidarda. Şimdi bu iktidar böylede başka iktidar gelince böyle olmayacak mı? Bu seferde yüzde 95 terse dönecek. Bu nedenle bağımsız basın için mutlaka bu tür olayların gerek devletin gerek kişi ve kuruluşların bu olaylardan vazgeçip halkın sesi kulağı olması gerektiğine inanıyorum.

KARACA: GRİ PASAPORTUN YEŞİL PASAPORTA DÖNMESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Basın kartı olan arkadaşlarımız gri pasaport alabiliyor. Anadolu bu olayda çok büyük bir katılım olmuyor. Bilmiyorum şimdi Zonguldak’ta kaç kişi gri pasaport aldı bana göre 7-8 kişi ya almıştır ya almamıştır. Ama bundan sonra yeni bir gelişme oldu. İletişim Dairesi Başkanlığı gri pasaportun yeşil pasaporta dönmesi için bir çalışma başlattığını öğrendim. Bunun nedeni şuanda gri pasaport aldığınız zaman bir gazeteci bir sosyal hayatta, bir görevde eşiyle de gidebilir ama o nedenle gri pasaport alamaz. Bunu göz önüne alarak İletişim Dairesi ilk defa güzel bir olaya imza atmış ve bu gri pasaportların yeşil pasaporta dönüşmesi için bir yasa teklifi hazırlıyorlar. Önümüzdeki günlerde belki çıkacak torba yasasında bu çıkabilir. Bununda takipçisiyiz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi