MERKEZ BANKASI VE SON UYGULADIĞI PARA POLİTİKASI

Abone Ol

TCMB’nin devam eden sıkılaştırma adımları piyasalardaki en önemli destek unsuru olmaya devam ediyor. Bankanın piyasaya uyguladığı fonlamanın son maliyetini gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti geçen hafta sonu  itibarıyla %12,18’e yükseldi. Fonlama maliyeti Temmuz ortasında %7,4’ün altına kadar inmişti. Bu da 500 baz puana yakın sıkılaştırma uygulandığı anlamına geliyor.Fonlama maliyeti geçen hafta ilk kez mevcut enflasyonun üzerine çıktı. TCMB’nin politika faizi %10,25, faiz koridorunun üst bandı %11,75, geç likidite penceresi faiz oranı ise %13,25 seviyesinde bulunuyor. Enflasyon ise Eylül’de %11,75 seviyesinde gözüküyor. Mevcut verilere göre, TCMB sıkılaştırmasını artık faiz koridorunun üst bandı (%11,75) ile GLP (%13,25) arasında şekillendiriyor. Sıkılaştırmanın gittikçe %13,25’e doğru yaklaştığına tanık olunuyor.Bu yönde sıkılaştırmanın gittikçe kuvvetlendirilmesi TL’deki daha fazla değer kaybının önüne geçen en önemli unsurlardan biri; ancak likidite sıkılaştırmaları ve bunun swap kanalıyla daha da genele yayılması piyasada iki farklı beklentiyi de beraberinde getirmesine yol açtı.

    *        *         *

Bazı bankacılar swap faizinin politika faizi değil de üst bant faizi olarak belirlenmesinin bir sonraki PPK’da faiz artışı anlamına gelebileceğini düşünüyorlar. Bazı bankacılar ise bunun aksine kararların doğrudan faiz artışı yapmamak için alındığı kanaatindeler. Ancak TL’deki değer kaybı zamanla belirginleştikçe beklentiler ağırlıklı olarak faiz artışına dönmüş durumda.GoldmanSachs 300 baz puanı bu hafta olmak üzere yıl sonuna kadar 675 baz puan daha faiz artışı bekliyor. Kuruluş bir önceki hafta %14 seviyesindeki yıl sonu politika faizi beklentisini %17’ye çekti.Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 22 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşecek. Toplantının tam raporu ise daha sonra 28 Ekim 2020 tarihinde yayımlanacak.GeçmişteTCMB’nin 25 Eylül’deki PPK toplantısında faizde sürpriz bir artışa gitmesinin ardından yabancı yatırımcıların TL portföylerinde 2 Ekim haftasında yükseliş gözlenmiştir. Bu ayın ikinci haftasında açıklanan 9 Ekim ile biten haftada ise hisse senetlerinden 91 milyon dolar, tahvillerden ise 349 milyon dolar çıkış olmuştur. Bunların yanında, şirket tahvil ve eurobond’larından 110 milyon dolar çıkış olduğunu hesaplarken, devlet eurobond’larında da 13 milyon dolar azalış yaşanmıştı.

  *        *         *

Bunların yanında, BDDK’nın açıkladığı bankaların bilanço dışı döviz pozisyonu ve hesaplanan TCMB’nin swap miktarındaki değişimden, yurtdışı yerleşiklerin kısa vadeli swap pozisyonlarındaki değişimi hesaplıyoruz. Geçtiğimiz 9 Ekim haftasında bu kanaldan 222 milyon dolarlık sınırlı bir giriş olduğunu tahmin ediyoruz. Bütün bu işlemler sonucunda yabancının toplam portföy yatırımının geçen hafta 340 milyon dolar gerilediği izleniyor. Yani bu durum yabancılar nezdinde beraberinde 340 milyon dolar gibi belirtilen miktar kadar Yurt dışına para çıkışları olduğunu gösterirken, bu çıkışların bir süre daha devam edeceğine işaret ediyor.

    *        *         *

Sonuç olarak,döviz kurundaki dalgalanmalardan kaynaklı TL.deki süreğen hale gelen değer kaybının etkili şekilde önlenmesi yönünden hali hazırdaki TCMB’nın sıkılaştırma politikasının alınan önlemler manzumesiyle yeterli gelmesi pek mümkün gözükmüyor. Mutlaka ek önlemler alınması da gereksinim durumunda. Özellikle 2020 yıllık enflasyon oranı hedeflemesinde revize yapmak zorunda kalan TCMB’nın hem hedeflediği enflasyon oranını tutturma hem de parasal sıkılaştırma politikasıyla lüzumu halinde faiz aranjmanını da kullanarak sonuca ulaşması ise uyguladığı önlemlerle nasıl     mümkün olabilecek, neticesini de sabırla beklemek gerekiyor. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketi'ne göre, yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 11,76'ya yükseldi.TCMB, en son reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 62 katılımcıyla gerçekleştirdiği "2020 yılı Ekim ayı Beklenti Anketi" ne göreEylülde yüzde 1,46 olan Ekim ayı TÜFE beklentisi, bu anket döneminde yüzde 1,62 oldu. Cari yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 11,46'dan11,76'ya çıktı. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 10,15'ten10,53'e, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 8,86'dan9,05'e yükseldi. Bu durumda bakalım yıl sonu enflasyon oranı TCMB tahminlerine göre ne olacak beklemek  gerekiyor.