MERKEZ BANKASINDAN YENİ BİR FAİZ İNDİRİMİ SİNYALİ

Abone Ol

Bu kapsamda son alınan bilgilere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 21 Ekim Perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yeni bir faiz indirimi bekleniyor.Buna göre, 6 ekonomist politika faizinin yüzde 18’de sabit bırakılmasını beklerken, 8 ekonomist 50 baz puan,1 ekonomist 75 baz puan ve 11 ekonomist ise politika faizinin 100 baz puan düşürüleceğini öngörüyor. Konuyla ilgili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizinin ne olduğunu 21 Ekim Perşembe günü saat 14.00'teaçıklayacak.Bu çerçevede TCMB’nın uygulamakta olduğu Para politikası; para arzı, kısa vadeli faiz oranları veya döviz kurları gibi üretim ve enflasyon üzerinde belirleyici olan değişkenlerin kontrolüne dayanan stratejiler bütünü olup kontrolü merkez bankalarına aittir. Uzun vadede, para politikası sadece fiyatlar genel seviyesi üzerinde etkiliyken kısa vadede para politikası fiyatların ve ücretlerin hızlı ayarlanamamasından ötürü hem enflasyon hem de üretim seviyesi üzerinde etkili olabilmektedir.

* * *

Gerçekte Merkez bankalarının etkili para politikası araçlarını seçebilmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri, uygulanan politikaların ekonomiye etkileri konusunda doğru değerlendirmelere sahip olmaları ile mümkün olduğundan para politikası uygulamalarının fiyatlar ve reel sektör üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi son derece önemlidir. Bu nedenle, para politikasının başarısı parasal aktarım mekanizmasının etkili işleyişi ile çok yakından ilgilidir.Öte yandan, pek çok merkez bankasına kanunları tarafından fiyat istikrarını sağlama amacı verilmiş, bunun yanı sıra bu amaca yönelik olarak kullanacakları para politikası araçlarını kendilerinin seçmesi sağlanarak araç bağımsızlıkları da sağlanmıştır. Bu çerçevede, merkez bankaları para politikalarını enflasyonun düşürülmesi ve fiyat istikrarının sağlanıp sürdürülmesi temel amacına yönelik olarak kullanmaktadır. Özellikle 1990’lı yıllardan itibaren popülerlik kazanan enflasyon hedeflemesi rejiminde, merkez bankaları sayısal bir enflasyon hedefi ilan ederekpara politikası araçlarını bu hedefin tutturulmasına yönelik olarak kullanmayı da taahhüt etmektedir.

* * *

Diğer taraftan da kuruluş Kanunu’nda TCMB’nin temel amacının ülkenin kalkınmasını desteklemek olduğu belirtilmiş ve Banka banknot basma yetkisine tek elden sahip duruma getirilmiştir.Bu dönemde Bankanın temel para politikası aracı reeskont oranları olmuş, para politikası ileTürk lirasının kıymetinin korunması ve fiyat istikrarının sağlanması amaçlanmıştır.Finansal istikrarın sağlanması, fiyat istikrarı ile birlikte sürdürülebilir büyüme ve refah için bir ön koşul olduğu gibi aynı zamanda parasal aktarım mekanizmasının daha etkin ve sağlıklı çalışmasına destek olması nedeniyle de temel amacı fiyat istikrarı olan merkez bankaları açısından özel bir öneme sahiptir. Bu nedenle TCMB, 1211 sayılı Kanun’un 4. maddesi ile kendisine verilmiş olan görevden hareketle finansal istikrarı, destekleyici amaç olarak belirlemiştir.Yeni oluşturulan rejimde fiyat istikrarı ana amacı korunmakta olup, bu amaçla uyumlu olarak para politikası uygulanırken finansal istikrara ilişkin makro riskler de dikkate alınmaktadır.

* * *

Sonuç olarak,TCMB’na yasalarla verilmiş olan tüm yetki lerin doğru ve yerinde kullanılması ise ancak vizyon temelin deki bütün uygulamaların yerinde ve zamanında hayata geçirildiği takdirde ancak başarı şansı bulunmaktadır. Bununla ilgili olarak da finansal istikrarın sağlanması, fiyat istikrarı ile birlikte sürdürülebilir büyüme ve refah için bir ön koşul olduğu gibi aynı zamanda parasal aktarım mekanizmasının daha etkin ve sağlıklı çalışmasına destek olması nedeniyle de temel amacı fiyat istikrarı olan merkez bankaları açısından özel bir öneme sahiptir. Bu nedenle TCMB, 1211 sayılı Kanun’un 4. maddesi ile kendisine verilmiş olan görevden hareketle finansal istikrarı, destekleyici amaç olarak belirlemiştir. Yeni oluşturulan rejimde fiyat istikrarı ana amacı korunmakta olup, bu amaçla uyumlu olarak para politikası uygulanırken finansal istikrara ilişkin olası makro risklerin de dikkate alınması gerekmektedir.Çok tabii olarak TCMB, geleneksel enflasyon hedeflemesinde olduğu gibi, para politikası kararlarını alırken yine enflasyonun hedefle uyumlu olmasını gözetmek zorunda olmakla birlikte; ancak geçmişten farklı olarak, bunu yaparken (kredilerde aşırı büyüme veya yavaşlama, döviz kurunun iktisadi temellerden sapması, cari denge ve finansmanının bozulması gibi) makro finansal riskleri de dikkate almakdurumundadır.Özellikle faiz indirimi ya da faiz arttırımı uygulamalarında piyasa şartlarının bugünkü ve gelecekteki verebileceği tepkiler de dikkate alınarak elindeki mevcut para politikası araçlarını alternatifli ve dikkatli kullanmasında büyük yararlar bulunmaktadır.