T.C.Merkez Bankası’nın Ocak/2021 Ayına ait finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 63 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankete göre Aralıkta yüzde 1,29 olan ocak ayı TÜFE beklentisi, bu anket döneminde yüzde 1,35'e yükseldi. Cari yıl sonu TÜFE beklentisi ise yüzde 11,15 olurken,12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 10,84'ten10,53'e, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi de yüzde 9,24'ten9,14'e geriledi.Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 8,3733'ten8,0874'e gerilerken, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 8,1605 oldu.Bir önceki anket döneminde 22,4 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 24 milyar dolara yükseldi. Gelecek yıl cari işlemler açığı beklentisi ise 22,3 milyar dolar olarak hesaplandı.Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) 2021 büyüme beklentisi yüzde 3,8'den yüzde 3,9'a çıkarken, 2022 yılı büyüme beklentisi yüzde 4,3 şeklinde kayda geçerken,Cari ay sonu TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama maliyeti beklentisi yüzde 16,07'den yüzde 17'ye çıktı.TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay ve 12 ay sonrası beklentileri sırasıyla yüzde 17 ve yüzde 13,28 olarak belirlendi.
* * *
Bu arada AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerise , ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 1,48 artmasını bekliyor.Ankete göre, ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,48 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin ocak ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 0,90,en yüksek yüzde 2,15 aralığında yer aldı.Ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 1,02) göre bir önceki ay yüzde 14,60 olan yıllık enflasyonun yüzde 14,75'e çıkacağı hesaplanıyor.Hatırla nacağı üzere Tüketici Fiyat Endeksi, aralıkta bir önceki aya göre yüzde 1,25 artış göstermişti.Bu meyanda tahminde bulu nan TCMB ve AA Finans yanında Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan ekonomistlerOcak ayında tüketici fiyat endeksinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,68 artacağını öngörüyor.BloombergHT Araştırma Birimi'nin düzenlediği ve 21 kurumun katıldığı ankete göre Ocak ayı için yıllık enflasyon beklentisi yüzde 14,68 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin Ocak ayına ilişkin aylık beklentisi ise yüzde 1,42 olarak kaydedildi.Ekonomistlerin beklentisinin gerçekleşmesi durumunda bu, 14 ayın en yüksek yıllık enflasyonu olacak.Ankette en yüksek beklentiyi paylaşan kurum Ocak ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 1,82 artacağını, en düşük beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 0,90 artacağını tahmin etti. Ankette 2021 yılsonu enflasyon beklentisi ise yüzde 11 oldu.
* * *
Sonuç olarak, yeni yapılan zamlarla birlikte Ocak ayı ve sonra sındaki aylarda çift rakamda artış trendini sürdüren enflasyon oranı yine yükselmeye devam edecek. Kaldı ki TCMB hem son PPK özetinde hem de enflasyon raporunda enflasyonda birkaç ay daha yükselişin devam edeceğini vurgu yaptı ve bu nedenle sıkı para politikasının da uzun bir süre devam edeceğinibelirtmişti.Bu meyanda da 2020’nin son çeyreğinde tereyağı, ay çiçek yağı ve zeytinyağı fiyatlarında, yumurta fiyatlarında son derece yüksek fiyat artışları oldu. Son ayda ise süt ve süt ürünlerindeki fiyat artışı dikkat çekiyor. PPK özetinde “Katı ve sıvı yağ grubunda son dört ayın birikimli artışı yüzde 20’yi aşmıştır. Yüksek frekanslı veriler, çiğ süt referans fiyatındaki artışın ilgili gıda ürünlerine geniş bir yayılımla yansıdığına işaret etmektedir.” ifadesine yer verilerek son aydaki artışta etkili olacağı açıklanmıştı.Gıda fiyatlarında yaşanan artışa hem hükümet hem de merkez bankası gerekli müdahalelerde bulunmak için aksiyon alıyor. Merkez sıkı para politikasını sürdürürken hükümet ise caydırıcı cezalar ve gerekli takiplerin devreye gireceğini açıkladı ise de; özellikle girdi maliyetlerinde ki ciddi artışlar yanında paralı yol ve köprülerdeki geçiş ücretle rine gelen yeni zamlarla girdi maliyetlerindeki kısmi yükselişle re bakılırsa enflasyondaki yükseliş artarak devam edecek gibi gözüküyor.