Reel sektör ve finans dünyasında yöneticilerden seçilen uzmanlardan oluşan TCMB Nisan ayı katılım cılarına göre bu ankette, enflasyondan dolar ve TCMB politika faizine kadar önde gelen ekonomik değişkenler hakkında öngörülerini paylaşırken;Nisan ayı anketinde, enflasyon ve döviz kuru beklentileri bozulurken, cari açık öngörüsü de 27 milyar dolara fırladı. Yapılan bu değerlendirmede;TCMB Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketine göre, politika faizinin bu ay ve gelecek 3 ay da sabit kalması bekleniyor.TCMB’nin bir sonraki planlı PPK toplantısı da 14 Nisan’da gerçekleştirilecek. Değerlendirme detayında enflasyon beklentileri tüm vadelerde bozuldu. Yılsonu TÜFE beklentisi aylık bazda 597bp artışla %46,44’e, 12 ay ilerisine yönelik enflasyon beklentisi de 198bp artışla %28,41’e yükseldi. Ayrıca, 24 ay sonrasına yönelik beklenti de 65bp artışla %17,68 olurken; 5 yıl ilerisine dönük enflasyon beklentisi 42bp artışla %9,23’e yükseldi.
* * *
Bu kapsamda yılsonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket dönemine kıyasla %1,0 artışla 16,85’e, 12 ay sonrasına dair beklenti ise %2,4 artışla 17,84’e yükseldi.Ekonomik büyüme beklentileri 2022 yılı için %3,4’ten %3,2’ye, 2023 yılı için %4,2’den %4,0’a geriledi.Yılsonu cari açık beklentisi 2022 yılı için 21,2 milyar dolardan 27,5 milyar dolara; 2023 için 17,7 milyar dolardan 20,4 milyar dolara yükseldi.TCMB’nın yaptığı anket değerlendirmesi incelen diğinde; enflasyon beklentilerinin palyatif tarzda ol dulca iyimser olduğu görülürken; sadece Tüketici Fi yat Endeksine (TÜFE) atıfta bulunularak 12 aylık enflasyon beklentisinin %28,41 olduğu belirtiliyor. Mamafih asıl burada belirleyici öncü rolü bulunan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksine (Yİ-ÜFE)ise hiç dokunulmamış. Çünkü enflasyon konusundaki tüm gelişmelere bakıldığında özellikle temel girdi fiyatla rına ilişkin maliyet enflasyonunun sürekli atakta olmasına ve artık devamlı hale gelen akaryakıt zamları ile desteklenmesine rağmen bu kısım pas geçilmiş.Bu nedenledir ki,yıl sonu için öngörülen söz konusu %28,4”lik oranı revize ile karşı karşıya kalacak.NitekimTürkiye’yse martla birlikte gıda enflasyonunda yüzde 70,33’eulaşırken;buoran dünyadaki yüzde 33,6’lık artış hızının iki katından daha fazla görünüyor. Açıkçası TCMB Katılımcı larının yürüttükleri anket çalışmalarında dış dünya nın Türkiye hakkındaki projeksiyonlarına da bakma ları daha yerinde olur kanısındayız.
* * *
Sonuç olarak,bu ankette yer alan diğer tahminlerden dolar beklentilerine gelince; yıl sonu hedefi bir dolar 17,84 TL.olarak görülüyor ki, TCMB’nın arka kapı politikası ile piyasaya sürekli dolar enjekte ettiği bir pozisyonda dolar döviz kurunu sabit tutma gayreti ne reye kadar sürdürebilir? Bu oldukça merak konusu bir durum.Bu derlemede hakkında görüşleri alınan uzmanlar TCMB’nin bir noktada TL’nin değer kaybına izin vereceği görüşünde birleşiyorlar.Yıl sonu cari açık beklentisi yönündeki anket sonuçlarına bakıldığında ise;2022 yılı için 21,2 milyar dolardan 27,5 milyar dolara; 2023 için 17,7 milyar dolardan 20,4 milyar dolara yükseltilmiş olması da gerçeklerle bağdaşmıyor. Çünkü bizim gibi sanayi sektörleri neredeyse %85 dışa bağımlı olan bir Ülke şartlarında Tarihi rekor seviyelere ulaşan enerji ithalatı sonrası Reuters’ın anketine göre şubatta cari açığın 5,5 milyar dolara gelmesi bekleniyor. Reuters’ın toplam 13 kurumun katılımıyla düzenlediği ankette şubat için cari açık tahminleri 4,7 milyar dolarla 6,2 milyar dolar bandında. Ankette 2022’ye ilişkin beklentiyse 29 milyar dolardan 38,25 milyar dolara revize edilmesi durumun ciddiyetini açıkça gösteriyor. Mamafih Hükümet kanadından açıklanan yeni ekonomi modeli, ihracat artışıyla cari fazla verme ve bu yolla kurlardaki yükselişi dengeleme üzerine kurulsa da, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle özellikle artan petrol fiyatları Türkiye’nin ithalat faturasını kabartıyor.