Zonguldak Yeşilay Şubesi Vali yardımcısı ve muhtarları ağırladı Zonguldak Yeşilay Şubesi Vali yardımcısı ve muhtarları ağırladı

Mimarlar Odası Zonguldak İl Temsilciliği Acılık Dere Islahı çalışmaları kapsamında basın açıklaması yaparak sitem etti.

 

Mimarlar Odası Zonguldak İl Temsilcisi Ece Bakioğlu, Acılık Dere Islahı çalışmaları kapsamında basın açıklaması yaparak Zonguldak Belediyesine çağrıda bulundu. Oda olarak Temmuz ayında yazılı olarak yaptığıdestek toplantısı başvurusuna henüz bir cevap alamadıklarını söyledi.

 

Mimarlar Odası Zonguldak İl Temsilcisi Ece Bakioğlu, yaptığı açıklamada 18 Temmuz 2024'te yaptığımız basın açıklaması ile ; Zonguldak Merkez’den geçen Acılık Deresi ıslah çalışmaları kapsamında yaya köprüsü projesi hakkında seçeneklerinin tartışılması, ortak akıl ile ilerlenmesi için DSİ ve Zonguldak Belediyesi'ne toplantı çağrılarında bulunmuştuk.
Hem işlev ve estetik, hem özgünlük, hem ekolojik olarak en iyiye karar verme, hataları minimize etme faydaları sağlayabilmek adına bu toplantıya bizlerle birlikte İnşaat Mühendisler Odası, BEÜN Mimarlık Kürsüsü, Kent Konseyi Kent Tasarımı ve İmar Grubu ile Şehir Plancıları Odasının katılımının önemini vurgulamıştık. Bu işbirliği ilk örnek olacak ve daha sonraki uygulama kararlarda bir arada çalışarak kent adına yapılabilecek tüm projeler için ilham yaratacağına inanarak çıktığımız yolda, yukarıdaki meslek odaların temsilcileriyle beraber DSİ İl Müdürlüğü ile iki kez, Zonguldak Belediyesi ile bir kez olmak sureti ile ayrı ayrı ve yüz yüze görüşmeler yaptık.

Görüşmelerin özeti aşağıdaki gibidir:

Islah çalışmaları ve dere etrafındaki düzenlemeler ile ilgili öneri ve endişeler önce DSİ İl Müdürü ile paylaşılmıştır. DSİ İl Müdürü Kürşat Coşkun Çolak, ziyarette bulunarak yaptığımız iki görüşmede de bu konudaki bilgisini ve deneyimini bizlere detaylı şekilde aktarmış, oda temsilcilerinin fikirlerine sıcak bakmış, gerekli diyalog ortamını sağlayarak Kurumlar ve Meslek Odaları arası fikir alışverişi, değerlendirmenin önemi ve gerekliliği konusunda örnek bir davranış göstermiştir.

Ardından Zonguldak Belediye Başkanı Sn. Tahsin Erdem ziyaret edilmiş, orada da konunun tüm bileşenleri ile bir araya gelerek toplanılması ortak bir karar alınarak harekete geçilmesi gerektiğinin altı çizilmiş, Oda olarak kendilerine destek vermeye hazır
olduğumuzun altı çizilmiştir. Islah projesinin DSİ'nin üstlendiği bölüm haricinde dere çevresi, yaya aksları, peyzaj düzenlemesi gibi Belediyenin sorumluluk alanında olan konulara ilişkin tarafımızdan sorular sorulmuş, fakat yeterli bilgi alınamamıştır.

DSİ, Belediye, Karayolları ve DSİ'nin bir arada büyük ölçekli bir entegre projede çalışarak aynı dili konuşan, ortak malzeme kullanımlı, insan odaklı tasarım ve uygulama yapılması gerektiği tarafımızdan önerilmiştir. Ancak, Belediye Başkanlığından DSİ ile aralarında bu konularda henüz bir işbirliği ya da bilgi alışverişi yapılmadığı öğrenilmiş; peyzaj, çevre düzenlemesi ve şehircilik projelerinin eksikliği dikkat çekmiştir.  

Zonguldak Belediyesinin kente sahip çıkarak başka kurumların yapmakta olduğu projelerde de gerek dere ıslah projesi gerek yaya köprüsü tasarımlarında söz sahibi olması gerektiği, projelerin henüz fikir aşamalarında müdahil olması gerektiği, erken karar aşamalarında ilgili meslek odaları ve bileşenler ile birlikte çalışmasının kente sağlayacağı yarar odamız yönetim kurulunca vurgulanmıştır.

Zonguldak Belediyesinin DSİ ile işbirliğinin ve iletişim ortamının sağlanması adına destek toplantımızı Zonguldak Belediyesi koordinatörlüğünde yapabilmek adına başvurumuzu Temmuz ayında yazılı olarak da yaptık. Ancak şu ana kadar Belediye tarafından bize sözlü ya da yazılı herhangi bir cevap verilmemiştir. Tüm işbirliği çağrılarımıza rağmen ilgili stk ve odalar olarak aşamalardan haberdar edilmemenin, çağrımıza somut bir yanıt alamamanın üzüntüsünü yaşamaktayız. Amacımız kentin sakini değil, sahibi olmaktır ve mesleki birikim, bilgi ve deneyimimizi kentin çıkarları için yetkili kurumlarla işbirliği
içerisinde kullanmaktır.

Bu kent için çok önemli gördüğümüz toplantının hala yapılmaması, yerel seçim
öncesi ve sonrası her bir araya gelindiğinde “ortak akıla önem verileceğini, meslek odaları ile birlikte çalışılacağı, onların fikirlerine ihtiyaç duyulduğu" söylemlerinin pek de gerçekleşmediğini göstermektedir. Yine de kent içerisinde yapılan ya da yapılacak olan Mimarlık disiplini ile ilgili her türlü planlama kararı için taraf olmaya devam edeceğimizi ve halkımızı bilgilendirmeye devam edeceğimizi değerli basın aracılığı ile kamuoyuna duyururuz.


 

Kaynak: Haber Merkezi