Kurban Bayramı geldiğinde, kurban bağışı yoluyla elimizde olanı, mazlum kardeşlerimizle paylaşarak onların sofrasında umut oluyoruz çoğu zaman. Yıl içerisinde bir kere gelen Kurban Bayramı’nda, pek çok Müslüman, gerek ekonomik gerekse farklı sebeplerden dolayı kurban kesemiyor. Böyle durumlarda kurban bağışı yapmak, birçok kişinin ihtiyacını karşılamalarına yardımcı olur.
Kurban bağışı nafile veya vacip kurbanların kesilerek etinin ve derisinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasına denir. Yerli ve yabancı olmak üzere pek çok kuruluş, kurban bağışı organizasyonları ile yoksullukla mücadele eden toplumlara yardım eli oluyor. Misdarder olarak bizler de Kurban bayramı geldiğinde veya yılın herhangi bir döneminde bağış organizasyonlarımız ile ihtiyaç sahibi kardeşlerimizin sofralarında bir lokma yemek, gözlerinde umut olmaya devam ediyoruz.
Misdarder Kurban Bağışı
Dünya üzerinde birçok insan açlıkla, yoksullukla, kıtlıkla mücadele ederek hayatını zorluk içerisinde geçirmek zorunda kalıyor. Doğal afetler, salgınlar, coğrafik koşullar gibi daha pek çok nedenle dünyanın çeşitli yerlerinde insanlar besin değeri yüksek gıdaya ulaşmakta zorluk çekiyor. Öyle ki açlıktan ölen çocuklar, yemek bulamadığı için sağlık sorunları yaşayan insanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Abdullah b. Abbas (r.a)'dan rivayet edildiğine göre Peygamberimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur:
"Yanı başındaki komşusu açken tok olarak geceleyen kişi (olgun) mü'min değildir."
Bu hadis-i şeriften de anlaşılacağı üzere hangi dinden, ırktan olursa olsun komşularımıza, kardeşlerimize, yardıma ihtiyacı olan kişilere umut olmak Müslüman olarak bizlerin başlıca görevidir. Ülkemiz başta olmak üzere Afrika, Suriye gibi coğrafi koşullar nedeniyle açlıkla mücadele eden toplumlara destek olmak için hep birlikte elele veriyoruz. Misdarder olarak siz hayırsever hemşehrilerimizden gelen kurban bağışlarını, öncelikli ihtiyaç olan bölgelerde keserek insanlara ulaştırıyoruz.
Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?
Nafile veya vacip kurbanlarını bağış yaparak, yardıma ihtiyacı olan kişilere ulaştırmak isteyen kişiler Misdarder bağış organizasyonları ile bu ihtiyacını karşılayabilirler. Kurban bağışı yapmak için belirli bir miktar para ödenir ve bu tutar karşılığında bağış organizasyonu( https://www.misdarder.org.tr/) düzenlenir. Organizasyon için öncelikli ihtiyaç noktaları belirlenir. Buralarda yapılan planlamalar doğrultusunda hayvan kesimi gerçekleşerek et ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır.
Bağış yaparken maddi durumunuzu göz önünde bulundurarak işlemleri başlatmanız gerekir. Bağış yapmak için kafanızdaki soruları iletişim numaramız üzerinden bizlere ulaşarak giderebilirsiniz. İhtiyaç sahiplerine hayırda bulunmak Allah katındaki en güzel ibadetlerden biridir. Bu nedenle yardıma ihtiyacı olan kardeşlerimize kurban bağışında bulunarak onlara umut olabilirsiniz.
Kurban Bağışı Çeşitleri
Dinimizde kurban; Allah-ü Teala’ya yakınlaşmak, ibadet etmek amacıyla belli cinsten hayvanı Allah rızası için kesmektir. Kişiler, kurban kesme ibadetini kendileri gerçekleştirebileceği gibi kurum ve kuruluşlar aracılığıyla da yapabilirler. Kur’an-ı Kerim’de de yer aldığı üzere;
“Siz hangi hayrı yapsanız ve hangi adakta bulunsanız, şüphesiz onu Allah bilir. Zalimlerin ise (gerçek ve samimi) yardımcıları yoktur.” (Bakara Sûresi, 2/270)
ayetinde de kurban bağışının önemi anlıyoruz. Kutsal kitabımızda kurban etinin değil, kesen kişinin takva ve kalbi duygularının Allah’a ulaşacağı şu şekilde belirtilir;
“Onların ne etleri Allah’a ulaşır ne de kanları; O’na ulaşacak olan sadece sizin takvânızdır. İşte Allah onları sizin istifadenize verdi ki, size doğru yolu göstermesinden ötürü O’nu (c.c.) tâzimle anasınız. İyilik yolunu tutanları müjdele!” (Hac sûresi, 22/37)
Bazı kişiler, kurban bayramı dışında da kurban kesme ibadetini gerçekleştirmek isteyebilirler. Adak, akika, şükür, şifa ve sadaka kurbanlarını yılın her döneminde kesebilirsiniz. Bu noktada kişiler kurban etini, ihtiyaç sahibi kişilerle paylaşır. Bu da dinimizin en güzel özelliklerinin başında gelir. Bu noktada kurban bağışı çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
Adak Kurbanı: Bir olayın gerçekleşmesine bağlanarak niyet edilmesi ve olayın gerçekleşmesinin ardından kesilen kurban çeşididir. Adak kurbanının kesilmesi için niyetin gerçekleşmiş olması gerekir. Niyet gerçekleştiğinde aradan uzun zaman geçmeden imkanlar doğrultusunda kurban kesimi gerçekleşmelidir.
Akika Kurbanı: Yeni doğan erkek ya da kız çocukları için kesilen kurban çeşidine akika kurbanı denir. Çocuğun doğumunun yedinci gününde gerçekleşmesi gereken akika kurbanı, bu dönemde kesilmesi mümkün değilse de buluğ çağı gelmeden kesilmesi gerekir. Kurbandan elde edilen etlerin bağışlanması büyük sevaptır.
Şükür Kurbanı: Kişilerin, Allah’a şükrünü sunmak için kestiği kurbandır. Kişilerin kurbanı kendileri kesmemesi veya yoksullara bağışlaması ise şükür kurban bağışı olarak adlandırılır. Böylelikle Allah’a şükredilirken, yoksul kardeşlerimizin de sofralarında etin yer almasını sağlayabilirsiniz.
Şifa Kurbanı: Kişinin herhangi bir hastalığı karşısında şifa bulması veya sağlıklı bir kişinin hastalığa yakalanmaması için kesilen kurban çeşidine şifa kurbanı denir. Şifa kurbanının Allah rızası için dernekler aracılığıyla bağışlanmasına ise şifa kurban bağışı denir.
Sadaka Kurbanı: Yoksullukla mücadele eden kişilere sadaka olması niyetiyle kesilen kurbana sadaka kurbanı adı verilir. Sadaka kurbanı kesmek isteyen kişiler, bunu bağış yoluyla gerçekleştirerek yoksullara yardımcı olabilirler.
Kaynak: https://www.misdarder.org.tr/kurban-bagisi/