Zonguldak'a mevsimin ilk karı yağdı Zonguldak'a mevsimin ilk karı yağdı

Samsun'un Çarşamba ilçesinde, LC Waikiki mağazasında reyon yöneticisi olarak çalışan Muhammed Yavuz, yaşadığı mobbing ve baskılar nedeniyle intihar etti. Eşi ve çocuklarına yazdığı mektubu ve mağaza yöneticilerine gönderdiği mesajı sosyal medyada paylaşan Yavuz'un durumu büyük yankı uyandırdı. Türkiye’de yaşanan mobing olaylarının net bir örneği olan Muhammed Yavuz olayı gerçekleri bir kez daha gün yüzüne çıkardı. 
Zonguldak’ta da özellikle kurumsal marketlerde yaşanan bu tür mobingler nedeniyle çok sayıda kişinin psikolojik destek aldıkları öne sürüldü. İşinin ehli olmamasına rağmen kurumsal marketlerde yönetici olan ve çalışanlara mobing uygulayan bu şahıslar ile ilgili de kurum içi soruşturma açılması bekleniyor. 
Şirketin kurallarının tam aksine kendi kurallarını uygulamaya kalkan yöneticilerin zaman zaman ise hiç alakası olmamasına rağmen dışarıdan baskılar altında da kaldıkları biliniyor. Aldıkları tehditlerle ise şirketlerini zarara uğratacak davranışlar sergileyebiliyorlar. 
Örneğin, A marketin bölge sorumlusunun hırsızlık nedeniyle işten çıkarılan personelin tehditler nedeniyle hukuki işlem başlatmak yerine her dediğini yapması veya bölge müdürünün eski çalışanla işbirliği içerisinde hareket ederek mevcut çalışanlar üzerinde mobing uygulaması. 
Ayrıca, bu A marketin eski bölge müdürü ile işbirliği içerisinde olan şahsın usulsüzlük yaptığı öne sürülen başka bir kadına ise olayın kapatılması için para istediği, bununla yetinmeyip genç kadına ahlaksız teklifte bulunduğunu belirtiliyor. 
Öte yandan, bu tür marketlerin en büyük problemi ise kadın ve erkek çalışanlar arasında ayrımcılık yapılıyor olması. Yöneticilerin mağazalardaki bu tür davranışları ise çok sayıda kişinin istifasına ve işsiz kalmasına neden olurken aynı zamanda çalışma saatleri dışında da özellikle erkek çalışanların daha fazla baskıya uğruyorlar. 
Bazı yöneticilerin kişisel çıkarları ve hırsları nedeniyle yaşanan olayların ardından üst yöneticilerin gerekli incelemeleri yapması bekleniyor. 
Yaşanan bu olayların ardından üst yöneticilerin gerekli incelemeleri yapması ve çalışma ortamındaki sorunları çözmesi bekleniyor. Kişisel çıkarlar ve hırslar nedeniyle ortaya çıkan bu tür sorunlar, çalışanların sağlığı ve şirketin itibarı açısından büyük riskler oluşturuyor.

Muhabir: Fadime Yılmaz Elma