Yeniden Değerleme Oranı, önceki on iki ayın ortalama endeks değeri ile son on iki ayın ortalama endeks değeri arasındaki farkı hesaplayarak belirlenecek. Bu oranın yüzde 60'a yaklaşması beklenirken, kesin oran 3 Kasım'da açıklanacak.
Yeniden Değerleme Oranı'na göre emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıt vergisi (MTV), çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri, özel iletişim vergisi, trafik cezaları ve çeşitli idari cezalar artırılacak. Bu artışlar, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.
2022'de yüzde 36.2 olan Yeniden Değerleme Oranı, 2023'te yüzde 122.93 ile tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşmıştı.
Ekim ayındaki Yİ-ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) artışı, 2024'te çeşitli vergi, harçlar ve cezalara uygulanacak Yeniden Değerleme Oranını belirleyecek. Ekim ayında Yİ-ÜFE artışı sıfır bile olsa, son on iki ayın ortalama endeks değeri üzerinden yıllık artış yüzde 58.16 olacak. Bu oran, çeşitli vergi, harçlar ve cezalara uygulanacak.
Vergi Usul Kanunu'na göre, Cumhurbaşkanının, vergi ve harçlarda Yeniden Değerleme Oranını yüzde 50'ye kadar artırma veya azaltma yetkisi bulunuyor. Ancak bu yetki nadiren ve sınırlı kullanılıyor.
Tüm bu değişiklikler, vatandaşların vergi ve harçlarla ilgili mali yükünü etkileyebilir. Cumhurbaşkanının vergi oranlarında değişiklik yapma yetkisi, gelecekteki kararları da belirleyecek. /Haber Merkezi