Doğada yetişen bazı bitkiler, alternatif tıp alanında mucizevi faydalar sağlıyor. Bu kapsamda, Zonguldak’ta da yetişen ve kendine alternatif tıp alanında önemli bir yer edinen defne yaprağının faydaları saymakla bitmiyor.
Defne yaprağı, defnegillerden, her mevsim yeşil kalabilen, güzel kokulu ve yapraklarının kullanım alanı oldukça geniş olan bir çalı veya ağaç türüdür.
Özellikle etli yemeklere farklı bir lezzet katmasıyla dünyaca ünlü mutfaklarda profesyonel aşçıların tercih ettiği defne yaprağı, alternatif tıpta da birçok yararı vardır. Ayrıca Türkiye'nin tarım ihracatında önemli bir paya sahiptir.
Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerinde sıkça gördüğümüz defnenin faydaları ise saymakla bitmiyor. “Mucize” olarak adlandırılan defne yaprağı yemeklerin yanı sıra alternatif tıpta da önemli bir yer edinmiş durumda.
Yemeklerin yanı sıra çayı da vatandaşların en çok tercih ettiği kullanım alanları arasında yer alıyor. Peki defne yaprağını yaktığınız da gelen mucizeyi hiç duydunuz mu?
10 DAKİKA SONRA GELEN MUCİZE…
Defne Yaprağını yakıp 10 dakika bekleyin ve mucizeye tanıklık edin... Defne yaprağının iltihaplanmalara, bakterilere ve mantarlara karşı çok etkili olduğu bilinen bir gerçektir. Fakat yanmış defne yaprakları olayı kesinlikle başka bir boyuta taşır. İçerik olarak defne yaprağı sağlık açısından çok faydalıdır.
Kül tablasına bir kaç tane defne yaprağını yakıp koyun ve 10 dakika bekleyin. O mis koku odaya yayılırken, sizden bakın hangi dertleri alıp götürecek?
Bu işlemi yaptıktan sonra, baş ağrınızın nasıl hafiflediğini göreceksiniz. Defne yaprağı yandığı zaman, yaydığı güzel koku vücudun daha fazla sineol, binen ve elimsin sağlamasını sağlar. Bu baş ağrısı ve yorgunluğa iyi gelir. Sizi rahatlatır ve ağrınızı azaltır. Solunum sistemini rahatlatır. İçerdiği "mycrene" ile "öcenol" akçigeri ve nefes yollarını temizler. Daha rahat nefes almanızı sağlar. Aynı zamanda çok iyi bir balgam sökücüdür.
ÇOK SAYIDA HASTALIĞA FAYDASI VAR
Kötü kolestrolü, kandaki glükoz ve trigliserid seviyesini düşürdüğü bilinir. İçeriğindeki antioksidanlar, insülin üretimini artırır. Diyabeti kontrole alır. Kalbi daha iyi çalıştırır.
Defne yaprağında bulunan rutin ve kafein asit,kalp fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlar.Rutin kılcal damarları güçlendirir. Kafein asit ise kolestrolü düzenler.
Defne yaprağı çayı, eklem ağrılarına çok iyi gelir, diş ağrısını da giderir. Vitamini başta burnu gözleri, boğazı ağız boşluğunu, sindirim sistemi olmak üzere akciğer zarını korur.Bu sayede bakteriyel ve viral enfeksiyonları önler.
Sindirimi rahatlatır, mide ve bağırsak sorunlarını çözer. Şişkinliği alır. Saçınızı şampuanladıktan sonra, içerisinde defne yaprağı bekletilmiş soğuk suyla saçınızı durularsanız kepek sorunu diye bir şey kalmaz.
Uykusuzluğu da giderir. Uykusuzluk için birebirdir...
Çayı da tütsüsü de sizi rahatlatır gevşetir ve sakinleştirir. (Haber: Fadime Yılmaz Elma)