Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde 42 yıldır süpürge otundan süpürge yapan 67 yaşındaki Necati Çınar, eskisi gibi yeterli talep olmasa da üretimini ilk günkü heyecanla sürdürüyor.

Kepez Mahallesi’ndeki atölyesinde sabahın erken saatlerinde sobasını yakarak, çayını demleyen ve ardından çalışmaya başlayan Necati Çınar, rızkını süpürge otundan çıkarıyor.

Mesleğe ilk başladığında günlük 20-25 adet süpürge yaptığını dile getiren Çınar, bugünlerde ise tezgâhının başına oturduğunda en fazla 10-15 adet süpürge üretebildiğini söyledi.

- “Ereğli’de 3 veya 5 tezgâh kaldı”

Zonguldak’ta yağışlı havada iki araç çarpıştı: 2 yaralı Zonguldak’ta yağışlı havada iki araç çarpıştı: 2 yaralı

Çınar, bir dönem bu işi yapanların sayısının 200 veya 300 civarında olduğunu anlatarak, “Zonguldak-Ereğli havzasında şu an için 3 veya 5 tezgâh belki var, belki yok.” dedi.

Bundan 15 sene önce bazı kurum, kuruluş ve tüccarlara mal verdiklerini belirten emektar usta Çınar, eskisi kadar talebin olmadığını anımsatarak, süpürgeleri boylarına göre 15-20 liradan sattığını ifade etti.

Babasının bu meslekte ustası olduğuna işaret eden Çınar, şöyle devam etti:

“Baba mesleğimiz bizim bu. Babamızdan bize devroldu, öyle de kaldı. 42 yıldan buyana süpürge işi yapıyorum. Bir yere işe girmedik, o dönem çeşitli kuruluşlara müracaat ettik ama olmadı. Nasip olmayınca bu işte kaldık, böyle devam ettik. Bizimde artık yaşımız ilerledi, son aşamaya geldik. Çalışma gücümüzde üçte bire düştü. İlk işe başladığımız zamanlarda gençtik, hızlıydık. O zamanlar 20-25 adet günlük süpürge çıkarabiliyorduk. Yaşımız ilerledikçe çalışma gücümüzde düştü."

- “Biz mesleğin son temsilcileriyiz”

Mesleğin artık son temsilcisi olduğunu dile getiren Çınar, “Günlük hayatımızda kahvehane, han, hamam bilmediğimiz için kendimizi oyalıyoruz. Hem vakit geçiriyoruz hem de akşam eve ekmek paramızı getiriyoruz. Bu meslekte artık böyle büyük işler olmaz, ben şunu yapayım bunu yapayım o durumlar bitti. Biz mesleğin son temsilcileriyiz. Yeni yetişen nesil artık bu mesleği tercih etmiyor. Onun için çırakta yetiştiremiyoruz. Özellikle, Zonguldak havzasında biz bu mesleğin son temsilcileriyiz” diye konuştu. (Haber- Ersen Berk ÇELİK)

Saplantılı aşık hâkim karşısına çıkarıldı Saplantılı aşık hâkim karşısına çıkarıldı
İl başkanlığı görevinden istifa etti! İl başkanlığı görevinden istifa etti!

WhatsApp-Image-2023-04-29-at-13.54.05-(2)

WhatsApp-Image-2023-04-29-at-13.54.05WhatsApp-Image-2023-04-29-at-13.54.05-(1)

Editör: Murat Barutçu