ERDEMİR sahasının büyük bir bölümünün “Özel Endüstri Bölgesi” olarak ilan edilmesi ve durumun resmi gazetede de yayınlanması kamuoyunda merak uyandırdı, halk bu duruma her türlü şekilde yaklaşıyor. Yani olumlu bulanlar da var, gelecek için olumsuz bulanlar da.

Bu konuda Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker ile Ereğli Belediye başkanı Halil Posbıyık’tan açıklamalar bekleniyor

Bu arada endişelerini dile getiren parti yetkililerinin de açıklamaları basında yer alıyor. Biz bu konuyu sizler için araştırdık ve şu sonuçlara ulaştık:

Ülke ekonomisini uluslararası rekabet edebilir bir yapıya kavuşturmak, teknoloji transferini sağlamak, üretim ve istihdamı artırmak, yabancı sermaye girişini hızlandırmak ve özellikle üretim maliyetleri açısından büyük ölçekli yatırımlar için uygun sanayi alanları oluşturmak üzere hazırlanan 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu 19/01/2002 tarihli ve 24645 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 01/07/2017 tarihli ve 30111 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile endüstri bölgelerine yönetici şirket modeli, özel endüstri bölgeleri gibi yeni uygulamalar getirilmiştir. 20/10/2022 tarihinde yasalaşarak 27/10/2022 tarihli ve 31996 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kanun Değişikliği ile de büyük ölçekli ve entegre yatırımlar için uygun bir yatırım ortamı sağlayan endüstri bölgeleri yatırımcılar ve bölge yönetimleri için çok daha cazip hale getirilmiştir

Özel endüstri bölgelerine sağlanan başlıca avantajlar

Zonguldak havalimanı yolcu sayısıyla dikkat çekiyor Zonguldak havalimanı yolcu sayısıyla dikkat çekiyor

- Projesine göre bölgenin yatırımlara hazır hale gelmesi için gereken altyapıya ilişkin masraflar, bakanlık tarafından karşılanabilir.

- Bakanlık tarafından özel mülkiyete konu alanlar kamulaştırılabilir. Projesine göre kamulaştırmaya ilişkin masraflar da bakanlık tarafından karşılanabilir.

- Harita, etüt raporu, imar planları, alt ve üst yapı projeleri bakanlık tarafından onaylanır. Bu işlemler için bedel alınmaz. Yapı ruhsatı, yapı kullanma izni, iş yeri açma çalıştırma ruhsatı bakanlık tarafından verilir ve söz konusu ruhsatlar için harç alınmaz.

- Yatırım için şart olan 'ÇED gerekli değildir' veya 'ÇED olumlu' kararları en geç 2 ay içinde verilir. Bakanlık tarafından verilen onay ve izinler ile tesisin üretime geçmesi için alınan diğer izinler ilgili kurumlarca 15 gün içinde verilir.

- Hazine arazileri üzerinde 49 yıllığına irtifak hakkı veya kullanma izni verilir. İrtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değeri toplamının binde 5'i, stratejik yatırım olması durumunda ise binde 1'i oranında belirlenir.

- Özel endüstri bölgelerine ilişkin Cumhurbaşkanınca ek teşvikler belirlenebilir.

- Yatırım Teşvik Belgesi alan yatırımlar, vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bulundukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden yararlanabilir.

- Bölgede yer alan bütün binalar emlak vergisinden, arsaların tahsisine ilişkin sözleşme ve taahhütnameler damga vergisinden muaftır.

- Bölgede yer alan gayrimenkullerin ifraz, taksim veya birleştirme işlemleri, söz konusu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemleri ile bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis edilene devir ve tescil işlemleri ve cins değişikliği işlemleri harçtan muaftır.

Edindiğimiz bilgilerin bir kısmı böyle, Erdemir’in bu konudan neler kazanacağı ise mutlaka Erdemir yönetimince açıklanacaktır.

Ereğli’nin ne kazanacağı konusundaki yorumları ise Belediye başkanı Halil Posbıyık yapacaktır.

Muhabir: Sermet Aksu