Bilindiği gibi Kadıoğlu Mozaikleri, Zonguldak-Çaycuma- Kadıoğlu köyü, Çobanhasanlar mahallesinde tesadüfen ortaya çıkarıldı. 2008-2011 yılları arasında Ereğli Müzesi tarafından bölgede arkeolojik kazılar da yapıldı. Kalıntıların MS 3. yy ait bir çiftlik evine (Villa Rustica) ait olduğu tahmin edildi. Kalıntılar, Kadıoğlu Köy Yolu’na 15 metre uzakta ve yol kotundan 7 metre aşağıda.
Mozaiklerin bulunduğu arazinin sahibi ise Nizamettin Oral isimli bir TTK emeklisi. Mozaikler bulunduktan sonra ise 2 bin metreyi aşkın arazisi ve içinde bulunan evi kamulaştırıldı.
Mozaiklerin bulunduğu tarihten bu yana ise 17 yıl geçti ve hala Batı Karadeniz’in Zeugması olarak tanınan mozaikler için devlet parasızlıktan bir şey yapamadı. Müzeye dönüştürülmesi beklenen alan öyle duruyor. Arazinin sahibi Nizamettin Oral ise yıllar önce “buranın müze olarak halka hizmet verdiğini görmezsem gözlerim açık giderim” demişti ve ne yazık ki bu dileği devlet tarafından gerçekleştirilemedi. Sorumlusu ise Kültür ve Turizm Bakanlığı.
Öte yandan Zonguldak’ta 17 yıl önce bahçesine sera kurmak isterken geç Roma-erken Bizans dönemine ait tarihi eserler ortaya çıkan 76 yaşındaki Nizamettin Oral, kazılıp üzeri kapatılan mozaiklerin gün yüzüne çıkartılmasını hala beklerken, tarihçi İlber Ortaylı da sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile kazıların biran önce başlaması gerektiğini söyleyerek duruma tepki gösterdi.
Gözleri açık gidecek Nizamettin Oral’ın yaşı 80’lere yaklaşırken, “Zonguldak’ı turizm kurtarır” diyen yetkililer ile gelmiş geçmiş iktidar vekillerinin beceriksizlikleri de ortaya çıkarken hala Kadıoğlu Mozaikleri için bir plan program yapılmamış olması ise Türk Turizminin yüz karası bir olay olarak kendini gösteriyor.