Yaz mevsiminin sona ermesinin ardından, özellikle iç Anadolu bölgesinde kışı sevenlerin vazgeçilmez yemeği Arabaşı Çorbası, sofralara girmeye hazırlanıyor. Kendi başına bir kültürü temsil eden Arabaşı Çorbası, kış aylarında tüketilmemekle birlikte, hamurunun da çiğnenmemesi ise dikkat çekiyor.

Arabaşı çorbası, Türk mutfağının benzersiz tatlarından biri olarak öne çıkmaktadır. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'ne ait olan bu çorba, sıcak çorba ve soğuk hamurun birleşiminden oluşan özgün bir lezzettir.

Bu çorbanın adı tarihten ve gelenekten esinlenerek gelmiştir. "Arabaşı" adının kökeni hakkında çeşitli rivayetler bulunsa da, genel olarak Arap aşı veya arabanın başında pişirilen çorba gibi teoriler öne çıkar. Ancak çorbanın adı kadar, lezzeti de unutulmazdır.

Arabaşı çorbasının özgünlüğünü korumasının en önemli özelliklerinden biri, sıcak çorbanın yanında soğuk hamurun sunulmasıdır. Soğuk hamurun servis edilmesinin nedeni ise kıvamı koruma, dengeleyici etki ve kolay tüketim olarak karşımıza çıkıyor.

Özellikle Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde yaşayan vatandaşlar başta olmak üzere, çok sayıda Anadolu Bölgesi illerinin bildiği ve mutfaklarında yer verdikleri Arabaşı Çorbası, “Çiğnemeden yutulan hamur çorbası” olarak da biliniyor.

Arabaşı çorbası, Türk mutfağının zenginliklerinden biri olarak kültürel ve lezzetli bir deneyim sunar. Sıcak ve soğuk bileşenlerin uyumu, bu yemeği özel kılar ve damaklarda unutulmaz bir tat bırakır.

ARABAŞI ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler:

Tavuk, koyun veya kaz eti

Un

Tereyağı

Salça

Karabiber

Tuz

Su

Hamur İçin:

Un

Su

Tuz

Yapılış:

Öncelikle et suyunu hazırlayın. Tavuk veya koyun etini haşlayarak suyunu süzün. Ardından et suyunu büyük bir tencereye alın ve kaynatın.

Su kaynadıktan sonra, başka bir tavada unu kavurun (kısık ateş)

Unun rengi dönmeye başladığında soğumaya bırakın.

Alev alev yanan ev mahalleliyi sokağa döktü Alev alev yanan ev mahalleliyi sokağa döktü

Soğuduktan sonra unu et suyunun üzerine azar azar dökerek homojen hale gelene kadar karıştırın. Miktarını yoğunluğuna göre ayarlayın. Sürekli karıştırarak, unun iyice pişmesini sağlayın.

Tereyağını eritin, salça, karabiber ve tuz ekleyin. Karışımı kaynayan çorbanın içerisine dökün.

Hamuru için, kaynar suya az bir miktar tuz ilave edin. Unu azar azar ilave ederek hızlıca karıştırın. Puding kıvamına gelene kadar eklemeye ve karıştırmaya devam edin. (Suyun kaynar olması önemli)

Kıvam elde edildikten sonra ıslatılmış tepsinin üzerine dökün ve soğumaya bırakın. (Islatılmış tepsi yapışmaması için önemlidir)

(Haber: Fadime YILMAZ ELMA)

WhatsApp-Image-2023-08-31-at-16.26.39

Editör: Murat Barutçu