Çinli bilim insanlarının uyardığı ve yaklaşık 1 ay önce mutasyona uğradığı açıklanan Boğmaca son aylarda Türkiye genelinde de yüksek değerlere ulaştı. Zonguldak’ta da çok sayıda vatandaş boğmaca şikayeti ile hastanelere başvurdu. 1 aylık bebeklerde dahi teşhisi konulan boğmaca hastalığı ile ilgili vatandaşların tedirginliği sürüyor.
BOĞMACA NEDİR?
Boğmaca, akciğer veya hava yollarında görülen ve bulaşıcı olan bir bakteri enfeksiyonudur. İlk olarak boğulma sesine benzer bir solunum sorununa neden olarak başlayan hastalık, şiddetli öksürükle kendini gösterir. Daha çok bebeklerde ve çocuklarda görülse de yetişkinleri de etkileyebilir.
AVRUPA'DA VE TÜRKİYE'DE BOĞMACA
Boğmaca, son birkaç aydır Avrupa’da yayılımını sürdürüyor. İngiltere’deki sağlık yetkilileri, bu yıl ‘100 günlük öksürük’ olarak da adlandırılan boğmaca vakalarında endişe verici bir artış olduğunu belirtti. Türkiye'de de durum benzer; hastalığın yayılımı nedeniyle vatandaşlar tedirgin durumda.
AŞIYLA ÖNLENEBİLİR AMA YİNE DE YAYGIN
Boğmaca, aşıyla önlenebilir bir hastalık olmasına rağmen dünya genelinde yaygın olarak görülüyor. Birçok ülkede aşılanma oranları yüzde 80'in üzerinde olmasına rağmen boğmaca vakaları zaman zaman pik yapabiliyor. Toplumda düşük aşı oranları, enfeksiyon kontrol önlemlerinin yetersiz uygulanması veya yeni varyantların etkisi, bu artışın nedenleri arasında olabilir.
BELİRTİLERİ SOĞUK ALGINLIĞIYLA KARIŞIYOR
Boğmaca, soğuk algınlığına benzer belirtilerle başlangıç gösterdiği için sıklıkla karıştırılabiliyor. Hafif burun akıntısı, geceleri öksürük ve ateş gibi şikayetlerle başlayarak şiddetli öksürüğe dönüşebiliyor. Bu nedenle, boğmaca belirtileri gösteren kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurarak gerekli kontrolleri yaptırmaları önemli.
Zonguldak’ta boğmaca hastalığının artış göstermesi, halk sağlığı açısından ciddi bir uyarı niteliği taşıyor. Yetkililerin ve sağlık kurumlarının bu duruma karşı daha etkin önlemler alması ve vatandaşların bilinçlenmesi, hastalığın yayılmasını önlemek adına kritik öneme sahip.