Bolu Dağı Tüneli'nin heyelanlara karşı güçlendirilmesine yönelik çalışma başlayacak ve Bolu Tüneli 67 metre uzatılacak. Bakan Uraloğlu, " Tünelimizin İstanbul istikametinde yer alan 23 km'lik kesimini Temmuz ayında trafiğe kapatıyoruz." sözleriyle çalışmaların 50 gün süreceğini ifade etti.

Ulusal basıda yer alan haberlere göre Türkiye'nin en önemli geçiş güzergahlarından biri olan Bolu Dağı Tüneli'nde heyelanlara karşı güçlendirilme çalışması başlatılıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, çalışmalarının 2'nci etabının temmuz ayında başlayacağını duyurdu. Tüneli kullanan milyonlarca sürücü ise 50 gün sürecek olan çalışmalar sırasında hangi güzergahları kullanacağını araştırmaya başladı.

Yaban hayat fotokapanlara yansıdı Yaban hayat fotokapanlara yansıdı

TÜNELDE UZATMA ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklamayla, Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Tüneli'nin İstanbul-Ankara istikametinde 2 Nisan 2022'de meydana gelen heyelanın ardından yaşanabilecek benzer durumların önlenmesi amacıyla tünel giriş yapısının betonarme temel üzerine çelik konstrüksiyon imalatıyla uzatılmasının projelendirildiğini belirtti. Bakan Uraloğlu, açıklamasında, "Bu doğrultuda yapılan çalışma kapsamında Bolu Dağı Tüneli'nin her iki tüpünde portal uzatma çalışması yapılması planlandı. Projede bir tüpün 90 metre, diğer tüpün ise 67 metre uzatılması ile viyadüklerde 9 adet çelik genleşme derzi değişimi yer almaktadır" dedi.

"2'NCİ ETAP ÇALIŞMALAR TEMMUZ'DA BAŞLIYOR"

Bakan Uraloğlu, çalışmaların 2'nci etabı kapsamında, Bolu Dağı geçişinin Kaynaşlı-Abant kavşakları arasında kalan ve Bolu Dağı Tüneli'ni de kapsayan 23 kilometrelik kesimin İstanbul istikametinin temmuz ayında trafiğe kapatılarak çalışmalara başlanacağını aktardı. D-100 üzerindeki heyelan çalışmalarına bağlı olarak tarihin değişkenlik gösterebileceğini ifade eden Bakan Uraloğlu, söz konusu istikamette trafiğin Abant kavşağından D-100 devlet yoluna aktarılacağını bildirdi.

Bakan Uraloğlu, sürücülerin otoyola Kaynaşlı kavşağından tekrar katılabileceklerini bildirerek, tünel portalının İstanbul yönü tünel çıkışının, çelik konstrüksiyon her biri 7 milimetre kalınlığında olan çift plakalı koruge çelik yapı olarak ve 300 ton çelik kullanılarak 67 metre uzatılacağının da bilgisini paylaştı.

"ÇALIŞMALARIN 50 GÜN SÜRMESİ PLANLANMAKTA"

Bakan Uraloğlu, ayrıca "Her iki tüp üzerine mühendislik dolgusu yapılarak çalışmalar tamamlanacaktır. Yapılacak bu çalışmayla söz konusu kesimde meydana gelebilecek bir heyelanın trafik güvenliği açısından tehlike oluşturmamasını hedefledik. Viyadük-1 ve Viyadük-4'te depreme karşı özel tasarlanmış sigorta kutulu 4 adet çelik genleşme derzi değişimi yapacağız. Ayrıca, trafiğe kapatılan kesimde refüjdeki beton bariyerler yenilenecek. Ankara ve İstanbul arasında ulaşımı sağlayan bu önemli güzergahı bakanlık olarak ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda güçlendiriyor ve yeniliyoruz. Söz konusu çalışmaların yaklaşık 50 gün sürmesi planlanmakta olup otoyol trafiğe açıldıktan sonra mühendislik dolgusu ve gabion yapısının tamamlanması için şerit daraltmaları olabilecektir" açıklamasında bulundu.

Editör: Murat Barutçu