Eğitim

“Öğretmenleri sınavla ölçmek akılla izah edilebilecek konu değil”

Abone Ol

Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, 19 Kasım 2022 Cumartesi günü öğretmenlerin katılımıyla Kariyer Basamakları Sınavının yapılacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanının “burada amaç öğretmenin niteliğini artırmaktır” sözünü hatırlatan Ören; “ Öğretmen zaten niteliktedir eğer öğretmenin niteliğini artıracaksanız öğretmenin kariyer basamaklarına ihtiyacı yoktur” dedi.

Uzman ve başöğretmenlerin belirlenebilmesi için 19 Kasım 2022 Cumartesi günü 81 ilde "Kariyer Basamakları Sınavı" düzenleneceğini belirten Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, açıklamasına şöyle devam etti:

“SINAVLA İLGİLİ ÇOK POLEMİK OLUŞTU”

“Sınav takvimine göre Kasım ayının 19'unda öğretmen arkadaşlarımız Kariyer Basamakları Sınavına girecekler. Son zamanlarda sıcak gelişmeler oldu. Anayasa Mahkemesi görüşme tarihini sınavla ilgili verilen reddetme ile ilgili dilekçeyi 8 Kasım itibariyle gündeme aldı ve 8 Kasım’daki toplantıda 3 tane büyük sendikanın dinlenilmesine karar verdi 11 Kasım'da da açıklanmasını bekliyoruz. Daha önce 2006 yılında sınav olmuştu. 2006 yılındaki sınavın şartları ile bugünkü sınavın şartları eşit değil bunların bazı maddelerinin iptal edilmesini bekliyoruz. Örneğin biz 60 sınav puanıyla uzman öğretmen olmuştuk ben uzman öğretmenim şimdi girecek arkadaşlarımız 70 puan alacaklar. İptale konulacak şeylerden bir tanesi budur. Sınavın değerlendirilmesi ile alakalı ölçülmesi ile alakalı bir takım karşı durduğu şeyler var bunlarla ilgili çalışmaların tamamına genel başkanımız Talip Geylan ve diğer üç büyük sendikanın başkaları Anayasa mahkemesine dün itibariyle sundular bugün itibariyle de geri göndermesini bekliyoruz ama genel başkanımızın ifadesine göre sınav yapılacak. Biliyorsunuz sınavla alakalı pek çok polemik olmuştu. Sınavla alakalı 12 sendika eylem yaptı Eğitim Bir Sen yarım yamalak bir eylem yaptı biz bunu TBMM'de görüşerek sınavını iptali veya mümkünse bu sınavın herkesin kazanması noktasındaki altyapı çalışmaları tamamen Türk Eğitim-Sen’e aittir. Bu anlamda kendimizi tam anlatamadık açıkçası bazı kayıplarda yaşadık.

ÖĞRETMENLER ODASINDA CİDDİ TEDİRGİNLİK VAR

Biz olumlu bir sonuç bekliyoruz ama sınav olacak. İnşallah kariyer basamakları ile ilgili konu geri gönderilir ve yeni düzenleme yapılarak insanların yıl bazlı yani Türkiye Eğitim-Sen’in istediği gibi 10 yıl dolduran sınavsız uzman 20 yılını dolduran sınavsız Başöğretmen olacak şekilde düzenlenerek geri döndürülmesini tahmin ediyoruz. Beklentimiz bu yönde. Çünkü öğretenlerin çoğu zaten uzmandır. Statü olarak uzmanlıktan gelmektedir. Eğitimlerini almışlardır, sınavlarına girip kazanarak gelmişlerdir. Bunu bir daha sınavla ölçmek akılla izah edilebilecek konu değildir. Gerçeklerle örtüşmemektedir. Onun için bütün arkadaşlarımızın çalışmışlıklarına bağlı olarak yıl bazlı uzaman veya Başöğretmen olacak şekilde değerlendirilmesi bütün kırgınlıkların giderilmesini sağlayacak hem de çalışma barışını tekrar düzenleyecektir. Bu anlamda öğretmenler odasında çok ciddi bir tedirginlik var.

AMAÇLARI ÜYE DEVŞİRMEK!

Sınav olmayacak diye sendikalar gerginlik yaratmak istemektedir. Özellikle sahaya çıkan 12 sendika çözümsüzlükten ve gerginlikten beslenmektedir. Amaçları üye devşirmektir. Öğretmenin çalışma hayatına ilişkin bir çözüm önerileri yoktur. Hemen biz uzun bayrakları alalım 10 kişiyle sokağa çıkarak işte alanda bağıralım diyerek olayı çözüme kavuşturmak istemektedirler. Sayın bakanın sendikamıza verdiği sözde “sizin istediğiniz şekilde bu olayı çözeceğiz” demiştir. Bunun için de Türk Eğitim Sen işini bu seferlik, bu özelde kariyer basamakları özelinde eylemlilikle değil de çalışmayla ve diplomasiyle çözmek için çok büyük bir çaba göstermiştir.

ÖĞRETMEN ZATEN NİTELİKLİDİR

Kıdemli öğretmenlere veya sınavı kazanan öğretmenlere Başöğretmen kariyerini vererek sanki Atatürkçülüğün ve Atatürk'e verilen bu unvanın içi boşaltılıyormuş gibi bir algıda oluşturulmaktadır böyle bir şey doğru değildir. Bu değiştirilebilir uzman öğretmen öbürüne de kıdemli uzman öğretmen dersiniz bu şekilde bu olay çözülebilir. Sayın bakanımız “burada amaç öğretmenin niteliğini artırmaktır” diyor. Öğretmen zaten niteliktedir eğer öğretmenin niteliğini artıracaksanız öğretmenin kariyer basamaklarına ihtiyacı yoktur. Öğretmeni hizmet içi eğitimlere alırsınız, program yaparsınız bu program dahilinde dünyanın gelişen teknolojilerini eğitim araçları ile ilgili veya planda programlar ile ilgili gelişmeleri takip edersiniz öğretmeni bu anlamda yetiştirirsiniz. Dolayısıyla öğretmenin niteliği gelişmiş olur. Onun için ben bu bakış açısını doğru bulmuyorum. Dediğimiz gibi isim değişebilir uzman öğretmen ve Başöğretmen yerine de kıdemli uzman öğretmen derseniz bu işi çözmüş oluruz. Başöğretmeni de kullanmamış oluruz gerçek sahibinde kalmış olur.” Haber: Seçkin KIRARSLAN