Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Bartın’da ekosistem çalışmaları kapsamında devam eden reçine üretimi, tıbbi ve aromatik bitki bahçesi, fıstık çamı kozalağı üretimi ile defne üretim sahalarında incelemelerde bulundu.
İncelemelerinin ardından açıklamada bulunan Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu Tarım ve Orman Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün emir ve talimatları çerçevesinde orman köylümüze alternatif gelir kaynağı sağlama noktasında çalışmaların devam ettiğini belirterek odun dışı orman ürünlerinin günümüzde daha fazla önem kazandığını ve ormanlarımızdan elde edilen doğal ürünlere talebin her geçen gün arttığını vurguladı.
Bayraktaroğlu, Üretilen reçinenin, ihracatının yapılması ile de ülkemize artı bir değer kattığının altını çizerek “Reçine üretiminde dışa bağımlılığa dur demek için çalışıyoruz. Birbirinden farklı kullanım alanları ile reçine önemli bir ürün. Hedefimiz yalnızca hammadde üretimi değil, aynı zamanda reçinenin ülkemizde işlenerek değerlendirilmesi.
ORMANIN GİZLİ HAZİNELERİ
İdari müddetinin sonuna gelmiş olan ibreli ormanlar (Sahil Çamı Ormanı) reçine üretimine uygun 50.000 adet ağaç tespit edilmiş ihale edildi. Ekim ayı sonuna kadar 88.000 kg reçine elde edilmesi planlanmış olup bugüne kadar 40.000 kg reçine üretilmiştir. Büyük bölümü yurt dışından ithal edilen reçine üretimi ile milli ekonomiye 18 Milyon TL kazandırılacaktır. Fıstıkçamı sahalarında meyveye yönelik budama yapılarak 700 kg. olan kozalak üretimini 80.000 kg. çıkardık. 2021 yılında Genel Müdürlüğümüzce üretilen defne miktarının % 52! si olan 23 bin ton defne Bölgemizde üretilmiştir. Defne sahalarımızı rehabilite ederek defne verimini artırdık. Çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.
İncelemelerinde Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu’na Bartın İşletme Müdürü, Müdür Yardımcıları ile emekli orman mühendisi eski Silvikültür Şube Müdürlerinden Cengiz Çetintaş eşlik etti.