Cumhuriyet Halk Partisi(CHP)Merkez İlçe Başkanı Osman Zaimoğlu,  Maliye Bakanlığı’nın Kit reformu adı altına torba yasaya konacak kit yasa değişikliği taslağının meclise gelmesinin TTK’yı yakından ilgilendirdiğini ifade ederek konunun çok önemli ve ciddi bir konu olduğunu söyledi.

Savaş Çiloğlu; ‘Bu Sendika, Zonguldaklı Madencilere Ve TTK’ya Dil Uzatamaz’ Savaş Çiloğlu; ‘Bu Sendika, Zonguldaklı Madencilere Ve TTK’ya Dil Uzatamaz’

Türkiye Taşkömürü Kurumu'yla alakalı bazı çekinceleri olduklarını ifade eden Zaimoğlu,  Zonguldak'ın temel meselesini uygulayan çok önemli bir konuyla alakalı basın toplantısını yapma durumunda kaldım. İnşallah ilerleyen günlerde bugün vereceğimiz beyanların olmadığını ve Zonguldak'ın lehinde olduğunu görürüz. Biz de bundan mutluluk duyarız. Fakat bugünlerde gördüğümüz kadarıyla Kit Reformu adı altında Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı bir şey var. Torbaya yasaya sokulacak. Burada yasa değişikliği meclis gündemine geliyor.

Burada TTK'nın da isminin olduğu on dokuz tane kitin kapatılması veya özelleştirilmesiyle ilgili şirkete dönüştürülmesi, bu yapının değişikliğe yönelik bir yasa tasarısı geliyor. Çok önemli ve ciddi bir konu. Zonguldak açısından bizi ilgilendiren TTK boyutu. Tabii tüm kuruluşlar diğer 18 şirket için değerlidir ama konunun teknik bakımdan detaylarını bilmediğimizden dolayı o kurumlarla ilgili ben bir beyan ama Zonguldak'ta yaşıyoruz.

Tabii TTK'yla alakalı yani Türkiye Taşkömürü Kurumu'yla alakalı bazı çekincelerimiz var. Bunlarla ilgili bazı uyarılar yapmak istiyoruz. Şimdi değerli arkadaşlarım buradaki bu kit reformu adı altında kit kes tasarruflu bir yasa değişikliği tasarrufu meclis gündemine geliyor dedik. Bu TTK'yı yüzde yüz ilgilendiren ve isminin olduğu bir taslak. Bunun içeriğine baktığımız zaman da TTK'nın kapatılması veya özelleştirilmesi kesinleşiyor. Bu eğer yasalaşırsa TTK'nın kapatılması veya özelleştirilmesi kesinleşiyor. Yani iki tane de iki konuda da yetki geliyor. Bu TTK'nın kapatılması veyahut da özelleştirilmesi demek çalışanların özlük haklarında çok büyük kayıplar yaşaması demek. TTK'nın yönetim yapısı değişiyor.

TTK'nın yönetim yapısı değiştiği zaman üretim ve Zonguldak'a bakış açısı değişiyor. Her şey değişiyor Zonguldak'ta ve zaten çok geriye gitmiş. Kaderine mahkum bırakılmış bir Zonguldak tamamen bir kasaba ve köy haline getirilecek. Bu bunlar çok büyük endişelerimiz var. Bu noktada bizim her zaman gururla, iftiharla söylediğimiz bir isim. Genel başkan yardımcımız, enerji ve tıbbi kaynaklardan kaynaklar bakanlığından sorumlu. Genel Başkan Yardımcımız Sayın Deniz Yavuz Yılmaz gibi bir güvencemiz var.  Konunun takipçisi olacağını biliyorum.

Tabii bu Ankara boyutu Zonguldak boyutunda da biz yerel siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları, örgütler bunlarda Ne olduğunu, nelerin yaşandığını çok iyi gün gün öğrenmeye başladılar. Teyakkuz halindeyiz, takip halindeyiz. Ama bunun sadece şu anda biz maden mühendisleri odası ve Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz takip ediyoruz şu anda eş güdümlü olarak takip buradan biraz rahatsızlığım var.

Bu şehrin en önemli dinamiklerinden TTK dediğimiz zaman bir yönetimi varsa karşısında da genel maden işçileri sendikası vardır. Genel maden işçiliği sendikasının sayın yetkililerini an itibariyle konuya vakıf olmalarını biliyorlarsa konunun takipçisi olmalarını takip ediyorlar ciddiyetinin ne olduğunu kamuoyuna açıklamalarını talep ediyorum. Burada birlik ve beraberlik içerisinde tüm kuruluşlarla, sivil toplum örgütleriyle beraber bir Zonguldak bileşenleri oluşturarak TTK'ya ve Zonguldak'a sahip çıkmamız lazım” şeklinde konuştu.

Muhabir: Ersen Berk Çelik