Türkiye Gündemi

Prof. Okan Tüysüz Bartın depremini değerlendirdi

“Bartın'ın Türkiye Deprem bölgeleri haritasında 1. derece deprem bölgesinde yer alıyor, sonradan sıralama değiştirildi”

Abone Ol

Bartın Haber – “Bartın'ın Türkiye Deprem bölgeleri haritasında 1. derece deprem bölgesinde yer alıyor, sonradan sıralama değiştirildi”

Prof. Dr. Tüysüz, Bartın'da meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremin üzerinden değerlendirmelerini paylaşarak "Türkiye'de deprem olmayacak yer yoktur" dedi. Bartın'ın Türkiye Deprem bölgeleri haritasında 1. derece deprem bölgesinde yer aldığını söyleyen Tüysüz, 2019'daki deprem haritasında ise ilin deprem tehlikesinin düşürüldüğünü kaydetti.

6 Şubat felaketi Türkiye'nin yeniden deprem bölgesi olduğunu hatırlattı. Peş peşe artçıların meydana gelmeye devam ettiği afet bölgesi ve çevresinde uzmanlar tehlikenin varlığına her açıklamalarında yeniden vurgu yapıyor.

Prof. Dr. Ercan Türkiye'de beklenen büyük depremlere yenilerini ekledi: Korkutan sayı 20'ye çıktı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz de Bartın'ın Ulus ilçesinde meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamalar bulundu.

Bartın'ın 1996 yılında geçerli olan Türkiye Deprem bölgeleri haritasında 1. derece deprem bölgesinde yer aldığını söyleyen Tüysüz, "Bunun nedeni de 1968 de yaşanan depremdi. Bu depremin büyüklüğü için 6.1 ile 6.6 arasında değerler önerilmiştir. Aletsel dönemde bu bölgede başka bir önemli deprem olmadığı gibi MÖ 427 ve 360 yıllarında, Karadeniz Ereğlisi civarında olmuş depremlerinde pek büyük olmadıkları tahmin edilmektedir" ifadelerini kullandı.

DEPREMDE 24 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

3 Eylül 1968'de Bartın'da meydana gelen depremi hatırlatan Tüysüz, depremin en şiddetli tahribatı Bartın kuzeydoğusunda Akpınar–Kirlik–Saraydüzü arasında yaptığını söyledi. Tüysüz deprem hakkında şöyle konuştu:

Amasra da evlerin duvarları çatlamış, bazıları yıkılmış, bacalar devrilmiş, Kale kenarındaki caminin duvarları çatlamış, minaresinin külahı kaymış ve kaidesinden taşlar düşmüştür. Depremde can kaybı 24'tür. Depremde deniz 1 metre kadar yükselmiş, motor ve kayıklar karaya sürüklenmiş, Amasra ile Çakraz arasındaki kıyı bölgesi 35-40cm yükselmiştir. Deprem ters atım bileşenli bir doğrultu atımlı fay tarafından yaratılmış olup odak derinliği 4km tahmin edilmektedir.

'TÜRKİYE'DE DEPREM OLMAZ DENİLECEK BİR YER YOK'

2019'dan itibaren yürürlüğe giren Deprem Tehlike Haritasında Bartın'ın deprem tehlikesi çok düşürüldüğünü söyleyen Tüysüz, "Çünkü istatistiki olarak hazırlanan bu haritanın girdilerinde Bartın'da son 2000 yılda olmuş başka bir deprem yoktur.

Kıssadan hisse: Türkiye'de deprem olmaz denilecek bir yer yoktur, tüm afetler gibi depreme de akılcı bir biçimde hazır olmak gerekir" diye konuştu. (Haber merkezi)