Genel

Radyoloji Teknikeri Nasıl Olunur, Nerelerde Çalışılır?

Radyoloji teknikerliği, tanısal görüntüleme de denilen tıbbı görüntüleme tekniklerinin yönetildiği ve sonuçların yorumlanıp teşhis koyulmak üzere radyologa iletildiği bir sağlık hizmetidir.

Abone Ol

Bu rehberde, bir radyoloji teknikerinin ne yaptığı, nasıl olunabileceği ve nerede çalıştıklarına dair bilgiler yer alıyor. Böylece bu kariyerin size uygun olup olmadığına karar verebilir, tıbbı görüntüleme teknikleri iş imkanı ile ilgili merak ettiklerinizin yanıtını bulabilirsiniz.

Nasıl Radyoloji Teknikeri Olunur?

Radyoloji, hastalıkları teşhis etmek ve hasta tedavi planları oluşturmak için tıbbi görüntüleme kullanılan bir tıp alanıdır. Bir radyoloji teknikeri, röntgen, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi (BT), mamografi ve nükleer tıp gibi görüntüleme prosedürlerini hastalar üzerinde gerçekleştirerek tanı konulmasına yardımcı olan sağlık profesyonelidir. Çeşitli cihazları kullanarak hastaların şikayetine yönelik rahatsızlığı tespit edebilmek için iç organlarını, kemiklerini veya dokularını görüntüleyen radyoloji teknikerleri ayrıca hastaları görüntüleme prosedürlerine hazırlar, süreci açıklar ve radyasyondan korunma yönergelerini izleyerek hasta güvenliğini sağlarlar. Görüntüleme ekipmanının bakımını yaparak, görüntü kalitesini optimize etmek için gereken düzenlemelerin yapıldığından emin olurlar. Baskı altında çalışmaya dayanıklı olmaları gerekirken, doktordan gelecek geri bildirime göre hareket etmeyi de ön görmeleri gerekir.

Bazı teknikerler kardiyovasküler radyografi, mamografi veya ultrasonografide uzmanlaşırken bazısı kemik dansitometrisi ve nükleer tıp konularında uzmanlaşabilir.

Radyoloji teknikeri olmak için elbette öncelik, bir önlisans derecesine sahip olarak mezun olmaktır. İki yıllık bir önlisans programı olan Tıbbı Görüntüleme Teknikleri bölümünden mezun olmak, radyoloji teknikeri olmak için ön koşuldur. Bölümde öğrencilere tıbbı görüntüleme tekniklerine özgü derslerin yanı sıra anatomi, fizyoloji, sağlık bilimleri terimleri gibi önkoşul sağlık bilimleri derslerini içeren bir eğitim müfredatı verilmektedir. Üniversite eğitiminin yanı sıra, üniversitenin son sınıflarında radyoloji teknikeri adaylarından staj yapmış olması da beklenir.

Radyoloji Teknikerleri Nerelerde Çalışır ve İş Bulur?

Radyoloji teknikerleri için bilinen çalışma koşulları genelde devlet hastaneleri, özel hastaneler ve klinikler olarak bilinir. Hastalar, görüntüleme yapılması gerektiğinde radyoloji teknikerleri ve radyologların hizmet verdiği radyoloji birimine yönlendirilir. Gerektiğinde acil durumlar için acil servislerdeki radyoloji bölümlerinde de görev alabilirler.

Hastane ve kliniklerin dışında tıbbı görüntüleme teknikleri iş imkanı neleri kapsıyor diye düşünüyorsanız, radyoloji teknikerleri için iş fırsatlarının bulunduğu çalışma alanları:

- Akademik kurumlar

- Tıbbi tanı laboratuvarları

- Fizik tedavi merkezleri

- Travma merkezleri

Bu çeşitli iş fırsatları, radyoloji teknikerlerine farklı klinik ortamlarda çalışma ve uzmanlık alanlarını seçme olanağı sunar.

Her meslekten konumunuza en yakın iş ilanlarını bulabildiğiniz İşin Olsun’da aradığınız tıbbi görüntüleme teknikleri iş ilanını bulabilirsiniz. Yüzlerce meslekten Türkiye’nin dört bir yanındaki iş ilanlarını bulmayı kolaylaştıran isinolsun.com’u ziyaret ederek radyoloji teknikeri iş ilanlarını araştırabilir, hayalinizdeki radyoloji teknikeri kariyerine adım atabilirsiniz.

İmage Link:

https://images.pexels.com/photos/356040/pexels-photo-356040.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=1