Mithatpaşa İlkokulu öğrencilerine kavuşuyor Mithatpaşa İlkokulu öğrencilerine kavuşuyor

Karaelmas Ressamlar Topluluğu tarafından düzenlenen ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen "Zonguldak Resim Günleri" kapsamında, resim sanatını kentle buluşturmayı ve kentlilik bilincini artırmayı amaçlayan etkinlikte ödüller sahiplerini buldu.

Karaelmas Ressamlar Topluluğu'nun düzenlediği "Zonguldak ve Zonguldaklı Değerler" Resim Sergisi Ödül Töreni'ne yoğun katılım oldu. Topluluk adına konuşan ressam Mete Arif Tokmak, Cengiz Alabaş’a "Yılın Ressamı Onur Ödülü"nü vermeyi uygun gördüklerini belirtti.

Mete Arif Tokmak, ödül gerekçesi hakkında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Karaelmas Ressamlar Topluluğu, üç yıl önce Zonguldak Belediye Kültür Merkezi’nde (BKM) resim yapma hevesleri ellerinden alınmaya çalışılanlar tarafından kuruldu. Önce BKM’nin yıllarca devam eden kurs yapısını kaldıran dönemin belediyesi, ardından eski döneme ait olduğunu düşündüğü her şeyi BKM’den kaldırmaya yönelik bir politika izledi. Karaelmas Ressamlar Topluluğu kursiyerlerinin çoğu, BKM’nin açılışından beri burada kurslara katılarak günlerini sanatsal etkinliklerle değerlendirmekteydi. Vizyonsuz bir bakış açısına sahip dönemin belediye yöneticileri, BKM’nin anlamını ve önemini kavrayamadılar. BKM Resim Atölyesi'nde emekliler için bir yer açmaya çalıştılar ve resim kursiyerlerini çeşitli gerekçelerle BKM’den çıkarmaya çalıştılar.

Pandemi ile başlayan ve BKM’yi belirsiz bir şeye dönüştürme niyeti, belediyenin el değiştirmesiyle sona erdi. Ancak geçen 5 yıllık süreçte yüzlerce insanın sanat eğitmenleri tarafından verilen kurslara katılması engellendi. Zonguldak, yerel sanatsal üretimlerden mahrum bırakıldı. BKM’den sonra sanatçı eğitmenler kendi gruplarını ve çalışma ortamlarını yaratmaya yöneldiler. Resim atölyesi olarak bizler, pek çok arkadaşımızın uygun olmayan saatler dolayısıyla resim yapmaktan uzaklaştığına şahit olduk. Yetenek sınavlarına hazırlanan gençlerin kursları kapandı. Boş zamanlarını resim yaparak değerlendirmek isteyen çocukların isteklerine yanıt veremez duruma geldik. Kursiyerlerimiz, uygun saatlerde BKM’de verilebilen kursları alamadılar ve resimden uzaklaştılar. Kısacası, birçok insanın meşgalesi ellerinden alındı. Bugün bunları geride bırakmış olmak istiyoruz.

Bu yıl üçüncüsünü vereceğimiz ‘Zonguldak’ta Yılın Ressamı Onur Ödülü’nü, resim ve güncellik ile ilgili tartışmalarımız üzerinden veriyoruz. İki yıl önce Ayla Bahadır’a, geçen yıl ise Vesile Şadıllıoğlu’na bu ödülü verdik. Bu yıl ise yapay zekânın karşısına ‘Organik Zeka’yı çıkarıyoruz. Yetenekli bir arkadaşımızı, bileğinin hakkıyla ‘Zonguldak’ta Yılın Ressamı Onur Ödülü’ne layık gördük. Ressam arkadaşımız, onlarca öğrenci yetiştirdi ve resmin bir emek işi olduğunu gösterdi. Sağlam bir desen bilgisine sahip ve suluboya gibi zor bir teknikte başarılı portreler sunuyor. Özellikle Atatürk portreleri herkesi hayran bırakıyor. Yağlıboya, akrilik ve duvar resminde de aynı başarıyı göstermiş bir arkadaşımıza bu ödülü veriyoruz. Yetiştirdiği öğrenciler ve özelikle organik yeteneği ile selamlıyoruz. ‘Zonguldak’ta Yılın Ressamı Onur Ödülü’ eğitimci ve ressam Cengiz Alabaş’ındır.”

Törende Cengiz Alabaş’a Onur Ödülü ve "Ressamın İsyanı" isimli kitap hediye edildi. Ayrıca, kültür ve sanata olan katkılarından dolayı İbrahim Akyürek’e de ödül takdim edildi.

Whats App Image 2024 06 25 At 10.50.51

Muhabir: Fadime YILMAZ ELMA