Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “DOKA ve DOKAP eliyle şehrimize kazandırdığımız toplam proje büyüklüğü 84 milyon liraya ulaşan 10 projenin açılışını gerçekleştiriyoruz” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bir dizi etkinlik ve programa katılmak için Rize’ye geldi. İlk olarak Rize Valiliğini ziyaret eden Bakan Kacır, ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) tarafından düzenlenen ‘Gençlik Buluşması’ programına katıldı. Programda kendisine Türkiye’nin ilk Astronotu Alper Gezeravcı eşlik etti. Bakan Kacır programın ardından Rize Ticaret Borsası’nda düzenlenen ‘DOKA DOKAP Projeleri İmza ve Açılış Töreni’ programına katıldı. Burada konuşan Kacır, Rize’ye 162 projede 671 bilim insanına 408 milyar destekte bulunulduğunun altını çizerek, "22 yıl öncesine kadar şehrimizde sadece iki elin parmağı kadar KOBİ’miz KOSGEB desteklerinden yararlanıyordu. KOSGEB eliyle bugüne kadar 6 bin 700’den fazla KOBİ’mize 777 milyon lira destek sağladık. Özellikle sel felaketi başta olmak üzere doğal afetlerden etkilenen KOBİ’lerimizin yaralarını hızla sardık. 186 KOBİ'mize 207 milyon 924 bin 526 lira finansmanı ilk 12 ayı geri ödemesiz olmak üzere 36 ay vadeli olarak kullandırdık. Şehrimizi Bilim, Ar-Ge ve inovasyonda daha ileriye taşımak için teknopark kurduk. TÜBİTAK akademik, bilim insanı ve özel sektör Ar-Ge destek programları kapsamında 162 projeye ve 671 bilim insanına 408 milyon lira destekte bulunduk” ifadelerini kullandı.
Rize’ye yapılacak bilim merkezi hakkında da bilgi veren Kacır, Rizeli gençlerin bilim yeteneklerini pekiştirmeyi hedeflediklerini dile getirerek, “Önümüzdeki dönemde Rize’mize inşallah bilim merkezini kazandıracağız. Rize Belediyesi ve TÜBİTAK iş birliğinde hayata geçireceğimiz bilim merkezimiz; gençlerimizin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artıracak. Merkezimiz; doğa bilimleri, matematik, teknoloji, tasarım, astronomi, uzay ve havacılık alanlarında gençlerimize edindikleri teorik bilgileri pratiğe dökme ve kendi projelerini geliştirme imkanı sunacak. 1700 metrekarelik sergi, 500 metrekarelik atölye ile birlikte planetaryum alanları olacak olan bilim merkezimizi gençlerimizin ve Rizeli hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Rizeli uşakların, kız-erkek, Rizeli gençlerin bilim ve teknoloji yolculuğunda takım çalışması ve liderlik yeteneklerini de pekiştiriyoruz” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı