Bugün Armutçuk Müessesinde meydana gelen göçükte bir madenci hayatını kaybederken, onlarcası da ölümden döndü. “4 işçimizi etkileyen bir göçük” diye teselli bulduk.
2021 yılında yapılan inceleme sonrasında Sayıştay, eksik işçi ile çalışıldığı için ölümlü kazaların olabileceği yönünde uyarmıştı. Bu rapor neden ve kimler tarafından göz ardı edildi?
Bugün Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz tarafından paylaşılan Sayıştay raporunda 2021 yılında Armutçuk Müessesinde eksik işçi ile çalışıldığı için, ölümlü kazalar meydana gelebileceği yönünde uyarı yaptığı ortaya çıktı.
Raporda başka çarpıcı detaylar ve uyarılarda bulunurken, en çarpıcılarından biri;
“2021 yılındaki ağırlıklı olarak çalışılan 3 uzun ayakta toplam 253 metre olan ayak boyunun günlük 89 metresinde çalışılmış ve ortalama ayak çalışma boyu oranı % 35 olarak gerçekleşmiştir” denilerek devamında yapılan uyarıda ise “Göçertmeli uzun ayak yönteminde üretim, verimlilik ve iş güvenliği açısından doğru olan günlük ayak boyu çalışma oranının % 100 olmasıdır” denilmekte.
Raporda Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne yapılan uyarılar devamında;
“Ayak arınının tümünün bir üretim vardiyasında kazılmaması; ayak içindeki tavan basınçlarının kazılamayan bölümler üzerine dengesinin bozulmamasına, tahkimat problemleri ile uzun süre bekleyen tahkimatta deformasyonlara, arın akmasına, göçük olasılığının artmasına, göçükler nedeniyle yaralanma ve can kayıplarına, ayak arkasında ve arında kızışmaya (oksidasyon), ocak yangınları gibi yeraltı kömür madenciliğinde arzulanmayan durumlara neden olmakta iş güvenliğini ve iş sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir” denilmekte.
Altta yayınladığımız Sayıştay Raporunda uyarıların ardı arkası kesilmemekte. Yıldan yıla işçi sayısının düşürülmesi nedeniyle, vardiyada çalışması gereken işçi sayısının yetersiz kalmasına ve bu da kazaların ve üretimin artmasıyla sonuçlanacağı yönünde önemli uyarılar verilmiş.
Peki, bugün vardiyada olan 280 işçiden birini değil de Allah göstermesin birçoğunu kaybetmiş olsaydık, Amasra’da daha acısı dinmemiş maden kazası gibi hayatını kaybedenler için sorumlu mu arayacaktık.
Madenlerde olan taş düşmesi gibi, tavan kayması gibi kazaların yer altı madenciliği nedeniyle meydana gelebilen olaylar değil de, bile bile eksik işçi ile çalışıldığı için, galerilerin bakımsız kalması nedeniyle olduğunu öğrenmek insanı şok ediyor.
Zonguldak baştan sona maden şehri. Bu şehir kurulduğundan bugüne yeraltı zenginliği ile ülke ekonomisine büyük katkılar verdiği gibi yakın zamanda da deniz altıda bulunan doğalgaz ile de bu görevini uzun süre sürdüreceği ortada. Peki, bu şehre olan vefa borcu Devlet kurumunun verdiği can alıcı raporları göz ardı ederek, insan hayatıyla mı ödenecek?
ASIL SORULMASI GEREKEN;
50 bin maden işçisinden marifetmiş gibi günden güne azaltılarak yer altı ve yer üstünde çalışan 5 bin işçi kaldı.
Raporda belirtildiği gibi yüzde 100 kapasite yerine yüzde 35 ile çalışılan TTK Armutçuk Müessesesi gibi kaç işletmemiz daha var?
Ve en kötü zor soru ise; Yetkililer madencileri durumun böyle olduğunu bile bile mi ocaklara gönderiyorlar?
İnanın cevabı bilmek bile istediğimden emin değilim.
Ve bu şehrin insanları alınacak 2 bin yeni madenci için başvuru zamanını bekliyor.
Söylenecek çok söz var aslında ama şimdilik, belki birşeyler öğrenenler olur diye raporun o sayfasını aşağıya eklemekle yetineceğim.
Saygılarımla…