Çaycuma

Şehir dışından gelen misafirler maden müzesini gezdi

Şehir dışından Zonguldak’a gelen Eski Ardahan Milletvekili Saffet Kaya, Eski Ankara Valisi Ercan Topaca, Kars, Ardahan, Iğdır Dernekler Federasyonu Genel Başkanı ve iş İnsanı Erdoğan Yıldırım ile Eski Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Eski Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, iş insanı Mustafa Taştan Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’ni gezdi.

Abone Ol

Şehir dışından Zonguldak’a gelen Eski Ardahan Milletvekili Saffet Kaya, Eski Ankara Valisi Ercan Topaca, Kars, Ardahan, Iğdır Dernekler Federasyonu Genel Başkanı ve iş İnsanı Erdoğan Yıldırım ile Eski Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Eski Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, iş insanı Mustafa Taştan Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’ni gezdi.

Zonguldak PTT Başmüdürlüğünden emekli Hasan Basri Erdoğan’ın hazırladığı programa katılmak için şehir dışından Zonguldak’a gelen Eski Ardahan Milletvekili Saffet Kaya, Eski Ankara Valisi Ercan Topaca, Kars, Ardahan, Iğdır Dernekler Federasyonu Genel Başkanı ve iş İnsanı Erdoğan Yıldırım ile Eski Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Eski Zonguldak Valisi  Yavuz Erkmen, iş insanı Mustafa Taştan Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’ni gezdi.  Program kapsamında Zonguldak’a gelen heyete Maden Müzesi’ndeki değerler anlatıldı.

Müze sorumlulusu Ertan Dinçer, programa ilişkin yaptığı açıklamasında; “Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü Asma Mahallesi Poyraz Sokak’ta (Eski Üzülmez Lokali yanı) 1946 yılında dönemin en üst yetkilisi başmühendis tarafından lojman olarak kullanılan ve daha sonraki yıllarda da  Üzülmez Müessese Müdürü'nün evi diye anılan konut, Karaelmas Maden Şehitleri Müzesine dönüştürülerek 30 Aralık 2020’de hizmete açıldı. Güvenlik görevlisinin bulunduğu müze tel örgülerle çevrili, belirli noktalarda da 18 adet gündüz ve gece görüşlü mobese kameralar var.” ifadelerini kullandı.

Kaya, Topaca ve Yıldırım; müze sorumlusu Dinçer’in sunumuna hayran kaldı. Öte yandan heyet, Zonguldak ve TTK ile ilgili önemli bilgiler aldıklarını ve TTK’nin ülke için önemli kurumlardan biri olduğunu ifade etti. Öte yandan sürpriz program için Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu’na da teşekkürlerini sundular.

TTK’NIN KURULUŞ SÜRECİNE YERİNDE TANIK OLDULAR

Bilindiği üzere Karaelmas Maden Şehitleri Müzesi’nde, TTK’nın kuruluş süreci anlatılıyor, maden işçilerinin eşyaları ile çeşitli dönemlere ait pek çok belgeler sergileniyor, yerli ve yabancı turistler de ücret ödemeden kömüre ömür verenlerin tarihine adeta adım adım yolculuk yaparak tanık oluyorlar.

MÜZE NEYİ ANLATIYOR?

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen ve yaklaşık 2 yıl süren hazırlık çalışmalarının sonucunda faaliyete geçen müzede, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 3 Mart 1992’de meydana gelen ve saat 19.55’de yaşandığı bildirilen grizu faciasında şehit olan 263 maden işçisinden birinin üzerinde patlamanın etkisiyle saat 19.55’de kol saatindeki zamanın durması, Karabük Demir ve Çelik Fabrikası'nın (KARDEMİR) ürettiği ilk demir-çelik parçaları ile Ereğli Kömür İşletmeleri'nin (EKİ) radyosuna ait fotoğraf, 1950-1960’lı yıllarında tekstil gelişmediğinden terzi istihdam edilerek işçilerin elbiselerinin dikildiği dikiş makinesi, madecilerin kömür ocaklarında kullandıkları deprem bölgesinde de hayat kurtardıkları domuz damı olarak tabir edilen sağlam ağaçlardan malzemeler yer alıyor. Aynı zamanda 1950’li yıllarda kentte yayın yapan yerel gazetelerin kupürleri, belge ve objeler, vitrinlerde işçilerin kaldığı yatakhanelerin görselleri, okuma yazma bilmeyen işçiler için çıkarılmış kitaplar ile belge, harita, fotoğraf ve çeşitli dokümanların bulunduğu malzemeler de müzede sergileniyor. Panolarda da kentin endüstri tarihi simülasyonlar, EKİ’nin kurulma süreci, kentteki ilk kömür şirketlerinin devletleştirilmesi, ülkenin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olarak kurulan Amelebirliği’nin (Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı) kuruluş süreci anlatılıyor.

Müzede, maden ocaklarından çıkarılan kömür parçaları, maden işçilerinin yaşam ve çalışma koşulları, madenciliğe ait materyallerin bulunduğu sergi odaları ve yer altının sanal olarak gezdirildiği sanal gerçeklik mekanı ile kültür ve sanat odaları da yer alıyor.

TEŞEKKÜR

Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, Zonguldak programına katılan heyete teşekkür ederek; “İl dışından gelen birbirinden değerli misafirlerimize ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederiz.” dedi.