Osman Hacıbektaşoğlu; Türk milletinin boyun eğmez ruhunun ve azminin zaferidir Osman Hacıbektaşoğlu; Türk milletinin boyun eğmez ruhunun ve azminin zaferidir

Zonguldak Platformu Kit reformu karşı durmak ve TTK’nın özelleştirilmemesi için Genel Maden İşçileri Sendikasında bir araya gelerek değerlendirme yaptı. Toplantıya GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, platform üyeleri ve sendikacılar katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Erdoğan Kaymakçı, sözlerine kaçak ocakta meydana gelen göçükte hayatını kaybeden madencinin yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayarak şunları söyledi: Bugün, bölgemizin kanayan yarası olan kaçak ocaklar nedeniyle iki canımızı kaybettik. Yakınlarına başsağlığı, camiaya da sabır diliyorum. Bu tür ocaklarda hiçbir mühendislik, bilim ve tekniğin uygulanmadığı, hiçbir denetimin yapılmadığı ortamlarda bu durum yıllardır devam ediyor. Bu nedenle, bu tür ocakların faaliyet göstermemesi için yetkililerin önlem almasını talep ediyorum. Yıllardır aynı uygulamalar devam ederse, farklı sonuçlar almanız mümkün değildir. Devletin ilgili birimlerinden, bu tür ocaklarda yaşanan faciaların önüne geçilmesi için gerekli denetimlerin yapılmasını talep ediyorum. Öncelikle böyle başlamak istiyorum. Bugünkü toplantımızın amacı da, geçen hafta burada Sayın Başkan ile birlikte yaptığımız toplantının devamıdır. KİT reformu adı altında yasalaşmaya çalışan değişiklikler hakkında konuşacağız. Reform seviniyor ama aslında bu bir reform değil. Türkiye Taşkömürü Kurumu ve benzer 19 kuruluşun tasfiyesine yol açacak bir uygulama olduğunu belirtmiştik. Bu kapsamda çalışmalarımız devam etti. Hemen akabinde, geniş katılımlı bir karşı duruş gösterdik. Ardından, Ankara’da çeşitli görüşmelerde bulunduk. Bugünkü toplantımızda, bu gelişmelerin neler olduğunu öğreneceğiz. Ayrıca, gelecekte benzer yasa değişikliklerinin hayata geçmemesi için neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Katılım gösterdiğiniz için hepinize teşekkür ederim” dedi.

BİZİM AMACIMIZ EKMEK VE ZONGULDAK DEĞERLERİ

9Temmuz’da kitlesel basın açıklamasıyla başladıkları mücadelede çalışmaların devam ettiğini ifade eden Genel maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil Zonguldak Platformu üyeleri, bugün Emek ve Demokrasi Platformu olarak yine bir aradayız, yine mücadelenin tam ortasındayız. Öncelikle, Sayın Başkanımın da belirttiği gibi, Kilimli Bölüm Mahallesi ve Kilimli Damarlı Mahallesi'ndeki kaçak ocaklarda hayatlarını sürdürebilmek için bile bile ölüme giden ve sonucunda vefat eden iki arkadaşımıza Allah'tan rahmet, ailelerine de sabırlar diliyorum. Bugün yine konumuz KİT reformu. 17 Ocak'ta Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın KİT reformu adı altında yapmak istediği yasa değişikliği ile ilgili bir dizi çalışma başlattık. Bu çalışmalarımızın devamında, 9 Temmuz'da Zonguldak Platformu olarak Genel Mahallesi Sendikası'nın toplantı salonunda kitlesel bir basın açıklaması yaptık. Toplantımıza Zonguldak bileşenleri, paydaşları ve emek dostları büyük bir katılım sağladı. Bu vesileyle, arkadaşlarımıza ve Zonguldak sevdalılarına teşekkür ediyorum. Sadece Türkiye Taşkömürü Kurumu değil, içinde 19 KİT'in bulunduğu, vergilerimizle alınan milli değerlerimiz olan bu kuruluşları ayakta tutmak bizim önceliğimizdir. Bu yasa hayata geçerse, bu kurumların kapatılması, özelleştirilmesi, devredilmesi ve yabancı ortaklara devredilmesi gibi vahim sonuçlara varabilecek bu tasarıyı engellemeye çalışıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız hala devam etmektedir. Toplantı salonunda belirttiğimiz gibi, bu çalışmamızın karşılık bulmaması halinde Zonguldak Platformu olarak sürecimizi devam ettireceğimizi beyan etmiştik. Devamında Ankara'ya davet edildik. Sayın Enerji Bakanımız, Zonguldak milletvekilleri, Bartın milletvekilleri, Karabük milletvekilleri ve il başkanımızla birlikte bir toplantı yaptık. Bu toplantı sonucunda, Türkiye Taşkömürü Kurumu üzerinde oynanan oyunların durdurulması ve KİT reformunun hayata geçmemesi konusunda ortak bir duruş sergiledik. Sayın Enerji Bakanımız da bizimle aynı düşüncede olduğunu beyan etti ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'nu ve yerli ve milli kaynakların değerlendirilmesi konusunda çalışmalarının süreceğini belirtti. Bu bizlere güven verdi. Bu süreçten sonra KİT reformuyla ilgili herhangi bir adım atılması gündeme gelirse, Zonguldak Platformu olarak kaldığımız yerden eylemlerimize devam edeceğimizi beyan ettik. Bugün burada yine söylüyorum, KİT reformu adı altında gerçekleştirilmeye çalışılan bu taslağın tekrar gündeme gelmesi, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun bunun içine sokulması ve diğer KİT'lerin de bu sürece dahil edilmesi konusunda atılacak adımlarda kararlı bir şekilde mücadelemize devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bu mesele başka platformlara çekilmeye çalışılıyor, ancak bizim işimiz emek, Zonguldak ve milli değerlerimizdir. Bu anlamda yapılması gereken ne varsa Zonguldak Platformu olarak bu mücadeleye hazırız ve yapılması gereken her şeyi yapma konusunda kararlıyız.

Muhabir: Sertaç Özdemir