Avcı açıklamasında, “Kurumumuzca kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında sadece denetim faaliyetleri yürütülmemekte aynı zamanda rehberlik ve bilgilendirme amaçlı yoğun ve yaygın faaliyetler yürütülmektedir” diyerek şunları söyledi:

“Bu kapsamda geçmişte yapılan birçok faaliyete ve projeye ek olarak yukarıda üçüncü bölümde yer verilen 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında ve diğer eylem planlarında sosyal güvenlik bilincini artırmaya ve kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik birçok faaliyet yer almaktadır.

MESLEK KURULUŞLARI VE STK’LARA YÖNELİK BİLGİLENDİRME FAALİYETİ

Kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi kapsamında işçi işveren örgütlerinin, meslek odalarının, ilgili sivil toplum örgütlerinin kayıtlı istihdamın önemi ve sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri konularında bilgilendirilmeleri büyük önem arz etmektedir. Özellikle inşaat, tekstil ve turizm (yiyecek ve içecek hizmeti faaliyeti yürütenler dahil) sektörleri ile yabancı uyrukluların yoğun olarak çalıştığı sektörlerde kayıt dışı istihdam oranının yüksek olmasından hareketle hem bu hedef sektörlere özel hem de yerelde tüm meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik özel farkındalık faaliyeti düzenlenmesi gerekli görülmüştür. Bu kapsamda İl Müdürlüklerimiz tarafından ilgili meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelinerek sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri, yabancı çalışanların sosyal güvenlik hakları ve çalışma izinleri konularında bilgilendirme yapılması planlanmıştır.

Faaliyet kapsamında, 81 İl Müdürlüğümüz tarafından inşaat, tekstil ve turizm (yiyecek ve içecek hizmeti faaliyeti yürütenler dahil) sektörü başta olmak üzere yerelde yaygın olarak faaliyet gösteren sektörlere ilişkin meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları (bunların ilgili ildeki temsilciliği/şubesi) ve bu kuruluşların sektör temsilcileriyle görüşülerek kayıt dışı istihdamın sakıncaları, istihdam teşvikleri, işveren yükümlülükleri, yabancı çalışanların sosyal güvenlik hakları ve çalışma izinleri konularında bilgi verilmesi ve kayıt dışı istihdamla mücadelede işbirliği amacıyla ziyaretler ve toplantılar yapılması amaçlandı”

Sosyal Güvenliğin çok önemli olduğunu ifade eden SGK İl Müdürü Erkin Avcı, “Sosyal güvenlik, toplumun zor durumda olan bireylerine yardım edilmesini daha iyi durumda olan kişilerin vicdanına veya yardımına bırakmayarak, toplumsal dayanışmayı kurumsal ve düzenli işler hale getirmekte ve tüm ülke vatandaşlarına hak olarak sunmaktadır. Sosyal güvenlik sistemi vatandaşlara hayatları boyunca sağlık hizmeti vermeyi, asgari bir gelir düzeyi sağlamayı ve kişileri mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik nitelikteki risklere karşı korumayı ve bu risklerden doğan zararları gidermeyi amaçlayan sistemdir.

Ülkemizde sosyal güvenlik, anayasal bir hak olarak Anayasa’nın 60’ıncı maddesinde yer alan “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmü ile güvence altına alınmıştır. Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür. Çalışmaya başlayan herkes kanunen mutlaka sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorundadır. Çalışanlar kanunen bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme ve yerine getirilmediği takdirde yasal yollara başvurma haklarına sahiptir. İşverenler açısından da; gerek kendisini gerekse yanında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır” dedi. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi