Çay üzümü, çoban üzümü, ayı üzümü gibi isimlerle de anılan yaban mersini, fundagiller familyasından, odunsu yapıda sahip bir bitkidir. Ilıman iklimi seven yaban mersini kırmızıdan mor renge kadar dolgun ve etli meyvelere sahiptir. Tatlı ekşi bir tadı vardır. Meyveleri temmuz-eylül ayları arasında toplanır. Islah edilmiş yaban mersinlerinin tohumları ile yetiştirilen bitkilerin meyvesi ıslah edilmemiş yaban mersini meyvesinden daha lezzetli olur.

Yaban Mersininin faydaları

Yaban mersini, lif, C vitamini, B6 vitamini, folat içerikleriyle öne çıkar. Vitamin ve mineraller bir araya geldiğinde yaban mersini faydaları saymakla bitmez. Küçücük bu meyve, büyük bir fayda deposudur. Tansiyonu dengelemek, kalp hastalıklarından korumak, hafızayı güçlendirmek, hızlı iyileşmeyi sağlamak yaban mersinin faydalarından bazılardır. Yaban mersini faydaları şöyle sıralanabilir:

Yaban Mersini Hafızayı İyileştirir

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Kan Şekerini Dengeler

Yaban Mersini Kalp Sağlığını Korur

Tansiyonun Dengelenmesine Yardımcıdır

Sindirim Sistemini Düzenler

Yaban Mersini Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Göz Sağlığı için Yaban Mersini Tüketin

Cilt Sağlığına İyi Gelir

Kemik Sağlığınıza Katkıda Bulunur

Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?

8 yaşındaki çocuğu vuran polis alkollü çıktı 8 yaşındaki çocuğu vuran polis alkollü çıktı

Yaban mersinini mevsiminde normal meyveler gibi taze haldeyken yiyebilirsiniz. Tüketim esnasında tüm meyvelerde önerdiğimiz gibi yoğurt, süt, kefir veya kuruyemiş gibi bir yardımcı ile tüketildiğinde kan şekeriniz üzerinde yapacağı değişikliği daha ılımlı bir hale getirebilirsiniz. Yaban mersininden reçel ve marmelat yaparak kahvaltılarınızda lezzet ve sağlıkla tüketebilirsiniz. Kurutarak ya da dondurarak tüketim süresini tüm yıla yayabilirsiniz. Kurutulmuş yaban mersinini diğer kurutulmuş meyvelere benzer şekilde tüketebilirsiniz. Mesela yaban mersini kurusunu fındık, fıstık gibi yağlı tohumlarla karıştırarak yiyebilirsiniz. Kurutulmuş yaban mersinlerini tüketmenin bir diğer yolu da çayını demlemektir. Sıcak yaz aylarında ise kompostosunu yapıp soğuk halde içerek hem sağlığınıza katkıda bulunabilir hem de serinleyebilirsiniz.

Yaban Mersini Marmelatı

5 su bardağı yaban mersini

4 su bardağı şeker

Yarım çay bardağı su

Nasıl Yapılır?

Her meyvenin olduğu gibi yaban mersininin de farklı çeşitleri bulunmakta, en yaygın bilinen türü incir gibi küçük çekirdekli olandır fakat benim kullandığım Mersin tek çekirdekli ve mermelat yapmaya daha uygun diye düşünüyorum, su bardağım büyük bardaktır, mersinler ayıklanıp güzelce yıkanır büyük bir tencereye alınır içerisine yarım su bardağı  su koyup kaynamaya bırakılır ,az sonra sulanıp kaynamaya başlar meyvelerin kabukları açıldığında altı kapatılır ve ince delikli süzgeçten geçirilir ,çekirdek ve kabukları ayrıldıktan sonra şekeri katılıp bir miktar kaynatılır ,kıvamına siz karar verin ,ben koyu severim, oldu dediğiniz anda sıcak sıcak kavanozlara koyup ters çevirin tutsunlar ,benim reçelim iki yarım kg’lık kavanoz ve bir kase oldu yapacaklara kolay gelsin. (Virda Şahin)

WhatsApp-Image-2023-08-31-at-11.21.13

Editör: Murat Barutçu