Türkiye Gündemi

Şimdi mısır haşlama zamanı

Mısır seçerken süt mısır tercih edin, tavuk yemi mısırı değil

Abone Ol

Bugünlerde kentin neresine giderseniz gidin, hangi sokağından geçerseniz geçin, bazı satıcıların mısır sergileriyle karşılaşırsınız.

Kimi yerli mısır, kimi de Adapazarı, Adana mısır…

Ben yerli mısır tercih ederim, yerli mısır seçerken de süt mısır olanlarını. Yani içleri beyaz olanlarını. Sarılar tavuk yemi.

Ve mısırı da genelde haşlama olarak tüketirim. Mısır haşlama yani. Düdüklü tencerede. Közde mısır da güzel olur ama şimdi evlerde köz olayı ne yazık ki olmuyor. Elektrikli fırında yapıyorlar ama közün yerini tutmuyor. Köz mısırı sokağa çıktığımda satıcılardan alır yerim.

Süt Mısır Haşlama İçin Malzemeler

Kişi sayısınca süt mısır

Mısırları geçecek kadar kaynamış sıcak su

(Düdüklü tencere tercih edin)

1 tatlı kaşığı şeker

Nasıl Yapılır?

Mısır haşlamanın da tarifimi olurmuş demeyin. Sokakta satılan ve insanı cezbeden o haşlanmış mısırların evet tarifi oluyor. Detayları bilmek evde de sokak kültürünü ve tadını yaşanabilir kılıyor hem de en kolay şekilde. Şimdiden deneyeceklere afiyet olsun.

-Mısırların kabuklarını soyuyoruz yapışan püsküllerini ayırıyoruz.

-Düdüklü tencerenin ebadına göre mısırları tüm ya da bir kaç parçaya ayırıp tencereye yerleştiriyoruz aralarına soyduğumuz mısır kabuklarını yerleştiriyoruz.

-Üzerine mısırların üzerini bir parmak geçecek kadar kaynayan suyu ilave edip şekerini de attıktan sonra düdüklünün kapağını kapatıyoruz.

-Düdüklü fıslamaya başladıktan 1saat sonra altını kapatıp on dakika tencerenin kapağını açmadan dinlendiriyoruz.

-Sonrasında mısırlar servise hazır hale geliyor.

Püf noktaları

Normal tencerede ise önce kaynamış suyu koyup sonra mısırları atarsak iki saatte filan mısırlar pişer. Yoksa sert olurlar.  

Eğer mısır taneleri iri ve dolgunsa ve baskı uyguladığında hemencik parçalanıyorsa mısır taze ve süt mısırdır, eğer buruşuk ve sert taneli ise hiç almayın kötü mısır hem geç pişer hem de beklediğiniz lezzeti size veremez. Zaten bunun adı da tavuklara atılan yemlik mısırdır.

Ayrıca kaynatırken mısıra tuz eklenmez mısırı sertleştirir.

O yüzden mısıra tuz piştikten sonra yerken atılır.

Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır.

Mısırı kabukları ile pişirmek mısıra aroma verip daha da lezzetli bir hale getirecektir. Öyle derler. Ama ben kabuklarını soyup öyle haşlıyorum.

Hadi bakalım kolay gelsin, hepinizi öpüyorum… (Fadime Yılmaz Elma)

Liman işçisi ölü bulundu! Liman işçisi ölü bulundu!

Malatya’da orta büyüklükte deprem! Malatya’da orta büyüklükte deprem!

Emekli öğretmen erik ağacından düşerek öldü Emekli öğretmen erik ağacından düşerek öldü

Esnaflar alınan karara tepkili:  ‘Vali bey gider ayak bizi öcü gibi gösterip sıkıntıya soktu' Esnaflar alınan karara tepkili: ‘Vali bey gider ayak bizi öcü gibi gösterip sıkıntıya soktu'