CHP İl Başkanı Devrim Dural, CHP Merkez İlçe Başkanı Osman Zaimoğlu, Sol Parti İl Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi, Madenci Anıtı'ndaki basın açıklamasına katıldı.

Basın açıklaması öncesinde yapılan saygı duruşunun ardından, Sol Parti Zonguldak İl Yönetim Kurulu üyesi Kemal Bulut, şu ifadelerle konuştu: "Bugün, 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma'da kaybettiğimiz 301 madenci kardeşimizin ölümünün 10. yılı. Soma'dan önce Ermenek, Küre, Mustafa Kemal Paşa, Dursunbey, Karadon, Kozlu gibi yerlerde benzer acıları yaşadık. Soma'dan sonra ise Ermenek ve Siirt'te yaşananlar oldu. Son olarak Amasra'da 43, İliç'te ise 9 canımızı kaybettik. Tüm bu iş cinayetlerinde binlerce işçi kardeşimizi kaybettik. Soma başta olmak üzere kaybettiğimiz tüm emekçileri saygıyla anıyoruz."

Bulut, devamında şunları ekledi: "Kömür madenciliği emek yoğun ve riskli bir sektördür. Uzmanlık ve deneyim gerektirir. Bu sektör, kamunun denetiminde ve işletilmesinde olmalıdır. Ancak ne yazık ki, Somada olduğu gibi kömür çıkarma işleri taşeron firmalar eliyle yürütülmektedir. Kar hırsıyla hareket eden bu firmalar, işçi sağlığı ve güvenliğini göz ardı ederek katliamlara sebep olmaktadır."

Vali Osman Hacıbektaşoğlu ‘Şehitlerimizin yanı başında Gazilerimizde milletin baştacıdır’ Vali Osman Hacıbektaşoğlu ‘Şehitlerimizin yanı başında Gazilerimizde milletin baştacıdır’

"Soma faciasında olduğu gibi, sorumluların ceza almaması ve adaletin sağlanmaması, ülkemizin yöneticilerinin ayıbıdır" diyen Bulut, şunları söyledi: "Soma davasında, gerçek sorumlular yargılanmamakta veya yetersiz cezalarla kaçmaktadır. Bu durum kabul edilemez. Adaletin yerini bulması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Artık yeter, iş cinayetleri son bulmalıdır. Soma'nın hesabı sorulacaktır."

Muhabir: Ersen Berk Çelik