SON DÖNEMDE KÜRESEL EKONOMİDEKİ BELİRSİZLİK VE PMI ENDEKSİ NE DURUMDA

Abone Ol

Mevcut tabloya göre hafta başı 100 kritik direncini sınamak için başlayan Dolar Endeksi, TSİ ile öğleden sonra açıklanan öncü bileşik PMI anketinin 2013’den bu yana ilk kez ekonomik aktivitede daralma göster mesi üzerine majör para birimleri karşısında değer kaybetti. Ancak, coronavirüsün tüm dünyaya yayılma sı ihtimalinin yükselmesi Dolar Endeksi’nin yükseliş trendinde kalacağı izlenimi uyandırıyor. JP Morgan-IHS tarafından derlenen PMI imalat sanayi ve hizmetler aktivite öncü göstergesi Şubat’ta bir ay öncesine göre 3.7 puan gerileyerek 49.6 ile Ekim 2013’den bu yana en düşük düzeyini gördü. Sanayi alt-endeksi 50’nin üzerinde kalarak üretimin hala yavaş da olsa arttığını işaret etti. Öte yanda, hizmetler sektöründe derin kaygılar gözlendi. Yeni siparişler 2009’dan bu yana en düşük düzeyine indi. IHS ekonomisti Chris Williamson “Zafiyet bir ölçüde koronavirüse bağlanabilir. Turizm, seyahat ve eğlence sektörlerinde yavaşlama kaydedilirken, ihracat ve tedarik işkolunda da görünüm bozuluyor”değerlen    dirmesi geldi.

                          *      *       *

Bu arada Türkiye ile Rejim güçleri arasında artan tansiyonun risk unsurlarında artışa neden olduğu da ayrıca bilinen bir durum.Küresel piyasalarda virüs salgınının ekonomi bileşenlerinde bırakabileceği hasar halen ölçülememişken, olabilecek senaryolar global tarafta endişe yaratmaya devam ediyor.Bunun dışında Avrupa cephesinde ise özellikle küresel risk unsurlarında görülen artış başta Almanya olmak üzere tüm AB ülkelerini etkisi altına almış durumda. Keza son dönemlerde, sanayi üretimi, büyüme rakamlarına görülen daralmanın yanı sıra yatırımcıların güvenini azaltan unsur olarak karşımıza çıkıyor. Buna paralel hala iç tarafta yaşanan Brexit karmaşası belirsizliği korumaya devam ediyor.Geçtiğimiz hafta yayınlanan ECB Toplantı Tutanaklarında da; ECB üyeleri ekono mi verilerinde bir toparlanma eğilimin söz konusu olduğunu ancak bu durumun önümüzdeki süre zarfın da istikrar kazanmasının önemine vurgu yapmaları dikkatleri çekti. Keza geçtiğimiz gün bölgede açık lanan verilerdeki olumlu tablonun devamlılığı fiyat lamalar açısından kritik önem taşıyor.

                          *      *       *

Öte yandan AB’nin en fazla ihracat yapan ülkesi olan Almanya için üretici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 0.2, yıllık bazda ise yüzde 0.8 seviyesinde

beklentilerin üzerinde açıklanırken, İngiltere cephesinde ise; Perakende Satışlar yıllık bazda yüzde 0.8, Çerkirdek Perakende Satışlar yıllık bazda yüzde 1.2 ile pozitif görünümü korudu. Euro Bölgesi, Almanya ve İngiltere PMI rakamlarının yanı sıra Euro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamları takip edilecektir. Bununla beraber ABD cephesinde açıklanacak Üretim ve Hizmet PMI rakamlarıyla beraber Mevcut Ev Satışları rakamları piyasa fiyatla maları açısından ön planda olabilir.

                          *      *       *

Sonuç olarak, hafta sonu Çin’den gelecek olan Şubat ayı PMI rakamları korona virüsünün ekonomi üzerin deki etkilerini biraz daha iyi anlamamızı sağlayacak gibi görünüyor.Özellikle imalat endeksinin 50 sını rında bulunması bu verinin önem derecesini artırıyor.

Ülkemizdeki iktisadi tabloya bakıldığında ise; Güven li limanlara kaçan yatırımcıların küresel risk iştahının azalmasına neden olduğu da yine gözlemler arasında. Güven endeksi ticarette yüzde 2, inşaatta yüz de 5,7 azaldı. Hizmette ise artış oldu.Buna göre mev sim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven sektö rü güven endeksi ocakta 95,2 iken bu ay yüzde 3,4 artarak 98,5’e yükseldi. Gelecek 3 aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi yüzde 4 artışla 105,7’ yi gördü.Son 3 aylık dönemde iş durumu endeksi yüzde 3,2 yükselerek 95,1 değerini aldı, hizmetlere olan talep endeksi de yüzde 2,9 artışla 94,6 olarak kayıtlara geçti.Özetle finansal kırılganlığın halen de   vam etmesi de bir başka risk unsuru durumunda.

.