ING Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde 2024-2025 sezonu öncesi sponsor arayışlarına hız veren Zonguldakspor Basket 67, Zonguldak ve il dışından gelecek teklifleri değerlendirecek. Başkan Kanat Tan’ın üzerinde hassasiyetle durduğu sponsorluk uygulaması, sponsor firmaya hem kurum kazancından yüzde 50 indirim, hem de ulusal ve uluslar arası düzeyde reklam fırsatı sunacak.  

640 bin TL olan lige katılım bedelini yatırarak 2024-2025 sezonuna dahil olan Zonguldakspor Basket 67, teknik ekibinden transferine, kamp ve konaklamadan deplasman giderlerine kadar 20’yi aşkın kalemi kapsayan maliyetleri karşılayabilmek için kulübe destek sağlayacak sponsor arayışı içinde.

Kadınlar kategorisinde en üst düzey profesyonel basketbol ligi olarak lanse edilen Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde mücadele eden Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray gibi üç büyük kulübün bile yılladır uyguladığı sponsorluk konusunda umutlu bekleyiş içinde olan Zonguldakspor Basket 67'nün gözü, Zonguldak’ta faaliyet gösteren Erdemir, Eren Enerji, Çates gibi dev sanayi kuruluşları ile ekonomik gücü yüksek iş insanlarının üzerinde.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sponsorluk Yönetmeliği’nde detaylı olarak belirtilen sponsorluk uygulamasıyla birlikte, söz konusu sponsor firmanın reklam ve tanıtımı, bir sezon boyunca Zonguldakspor Basket 67 Kulübü tarafından yapılacak. Sponsor firmanın ismini, kendi adının önünde taşıyacak olan Zonguldakspor Basket 67, televizyon programları ve sosyal platformlarda sponsor firmayla birlikte lanse edilecek.

ÜST DÜZEY REKLAM FIRSATI

Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’nde sponsorluk harcamaları olarak belirtilen maddelerin başını, sponsor olan kurumun adının anılması koşulu var. Bu koşul, sponsorluk anlaşması sağlanır sağlanmaz kulüp tarafından yapılacak isim değişikliğiyle yerine getirilecek.

Sponsor firma adı, Ağustos ayında Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) tarafından çekilecek fikstür kurasında,  son Avrupa şampiyonu Fenerbahçe başta olmak üzere Beşiktaş ve Galatasaray gibi üç büyük kulüplerle yan yana yazılacak. Sadece bu eşleşme bile sponsor firma için çok büyük bir reklam pazarlaması olacak. TRT’nin maçları canlı yayınlayacağı düşünülürse, Zonguldakspor Basket 67’nin önüne ilave edilecek sponsor firmanın adı, ulusal ve uluslar arası düzeyle sıkça telaffuz edilecek.

SPONSORLUK HİZMETİ, SPORUN VE SPORCUNUN GELİŞMESİNİ SAĞLAYACAK

Süper Lig gibi üst düzey ve tüm gözlerin üzerinde olduğu bir ligde, bir sezon boyunca üst seviye reklam yapacak olan sponsor firma, Süper Ligde ana sponsorlar arasında yer alacağı gibi madenci şehri Zonguldak’ın, spor ve spor turizmi yönünden gelişmesini sağlayacak. Süper Ligde, en az iki kategoride altyapı takımı zorunluluğu olduğu için gençlere spor yapma imkanı sunacak olan sponsor firma, bu yönüyle sporun kalkınması, geniş kitlelere yayılması, Zonguldak ve Türk basketboluna yeni sporcuların yetişmesine olanak sunacak.

Bu reklam hizmeti karşılığında sponsor firma, Zonguldakspor Basket 67’nin 2024-2025 Süper Lig sezonunda, resmi spor organizasyonları için yapılan saha, salon veya tesis kira bedeli, sporcuların iaşe, seyahat ve konaklama giderleri, spor malzemeleri bedeli, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün uygun göreceği spor tesisleri için yapılan ayni ve nakdi harcamalar, sporcuların transfer edilmesini sağlayacak bonservis ve peşinat bedelleri, sporcular ile teknik adamlara prim mahiyetinde ayni ve nakdi ödemeleri üstlenmiş olacak.

SPONSORA YÜZDE 50’ İNDİRİM SAĞLANACAK

Mevzuatta belirtilen şartnameler kapsamında sezonluk gerçekleştirilen sponsorluk harcamaların yüzde 50’si, kurumlar vergisi matrahının tespitinde, beyan edilen kurum kazancından indirilecek. Dolayısıyla sponsor firmanın, söz konusu sponsorluk anlaşmasından hiçbir kaybı olmayacağı gibi aksine bir sezon boyunca yapacağı reklamla adını tüm Türkiye ve Dünya’ya duyurup kentte sporun ve sporcunun gelişmesine çok büyük katkı sağlayacak.

BAŞKAN TAN, SPONSOR BULAMAMAKTAN YAKINDI

Öte yandan, Zonguldakspor Basket 67 Kulüp Başkanı Kanat Tan, uzun zamandır arayış içinde oldukları sponsorluk konusunda şuana dek bir gelişmenin olmadığını duyurdu.

Devrek Belediyespor'da yeni sezon hazırlıkları başladı Devrek Belediyespor'da yeni sezon hazırlıkları başladı

Sponsorluk anlaşması dahilinde geçerliliğini halen sürdüren yüzde 50'lık indirim yasasını anımsatan Tan, Süper Ligde mücadele hakkı kazanılmasına rağmen takımına karşı duyarsız kalan bir başka şehir örneğinin bırakın Türkiye’yi, Dünya’da olmadığının altını çizip buna bir anlam veremediğini kaydetti.

Zonguldakspor Basket 67’nin, Süper Lig takımları arasında borcu olmayan nadir bir kulüp olduğunu dile getiren Başkan, yaptığı paylaşımda, “İnanılır gibi değil. İki yıl üst üstte şampiyon ol, seyirci rekorları kır. Evinde hiç yenilgi görme. Karadeniz bölgesinin kadın basketbolunda tek takımı ol. Süper Lige çık. Hiç borcun olmasın. Avrupa dahil Zonguldakspor’un ismini yaşatmak için fırsatın olsun. 35 sene sonra şehre kupa getir. Şehirde ekonomisi çok iyi büyük güçler olsun. Şehri tanıtımını yap, ekonomik, sosyal ve turizm açısından kente katma değer kat. TRT’nin canlı yayınlarıyla adını Dünya’ya duyurma şansı yakaladı. Hepsi bu şehrin lehine. Tüm bunlara rağmen sponsor bulamıyoruz. Üstelik sponsorlara yüzde 50 indirim sağlanırken. Şaka gibi. Zonguldak'ın bir başka örneği, dünyada yoktur” siteminde bulundu.

 SPOR SERVİSİ

Editör: Hüseyin EKİNCİ