Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Batı Karadeniz’i günlerdir etkileyerek evleri, işyerlerini ve tarım arazilerini sular altında bırakan sel felaketine dair açıklamalarda bulundu.
Zonguldak’ın selden en çok etkilenen yerlerinden, Devrek, Gökçebey ve Merkez ilçede incelemelerde bulunan Milletvekili; tehlikenin göz göre göre geldiğini, ilgili Bakanlıkları sel, taşkın ve heyelan tehlikeleri konusunda aylardır uyardığını ancak Bakanlıklar nezdinde gereken adımların atılmadığını aktardı.
11 Ağustos 2021 tarihinde, Batı Karadeniz Bölgesi’nde meydana gelen ve 82 vatandaşımızı yitirdiğimiz sel felaketinden gereken derslerin çıkartılmadığını söyleyen Yavuzyılmaz, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı tarafından felaketin ardından açıklanan ‘Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planına’ Zonguldak’ın dâhil edilmediğinin altını çizdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“11 Ağustos 2021 tarihinde, Batı Karadeniz Bölgesinde meydana gelen ve 82 vatandaşımızı yitirdiğimiz büyük sel felaketinin üzerinden 1 yıl bile geçmeden bölgemizde yine benzer afetlerin dolaylarında geziyoruz. Ne yazık ki afetlerin acı tecrübelerinden ders çıkartmayan bir yönetim ile karşı karşıyayız. Bugün tek tesellimiz henüz bir can kaybının yaşanmamış olmasıdır. Aylardır ilgili Bakanlıkları sel, taşkın ve heyelanlar tehlikeleri konusunda uyarıyoruz. ‘Zonguldak alarm veriyor!’ diyoruz. Meclise önergeler sunuyoruz ama ya yanıt alamıyoruz ya da ‘gereken tedbirleri alıyoruz’ yanıtı alıyoruz. Oysa alınan tedbirlerin uygulanamadığı, sadece planlamada kaldığını afetlerde yitirdiğimiz canlarla görüyoruz.
TAŞKIN YÖNETİM PLANI, PLANLAMADAN İBARET KALDI
Örneğin; Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiğimiz 20.10.2021 tarihli soru önergemize verilen 01.02.2022 tarihli yanıtta ‘Batı Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planının 2019 yılında tamamlandığından ve gereken tedbirlerin söz konusu bu plana göre alındığından’ bahsedilmekte. Ancak, bu planlar ve projeler uygulanmadığı için 2021 yılında 82 vatandaşımızı sel ve taşkınlarda kaybetmiş bulunmaktayız. Uzmanlar, iklim değişikliği etkisiyle sıklaşan ve gittikçe şiddetlenen doğa olaylarının Karadeniz Bölgesi’nde arttığını ve giderek artacağını yıllardır söylemekte ama sorumlu Bakanlıklar yeni uyanıyor.
Hatırlandığı üzere 11 Ağustos tarihinde meydana gelen sel felaketlerinde orman depolarında istiflenen tomruk ve rusubatlar felaketin boyunun artmasında önemli bir etken olmuştu. Bu nedenle Zonguldak, Bartın ve Karabük illerini kapsayan Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 24 orman deposuna dikkat çekerek, Yenice, Gökçebey, Devrek ve Elvanpazarcık depolarının helan dere kenarlarında olduğunu ve bölgemizde benzeri bir felaketin yaşanmaması adına tedbir alınmasını istedik ama o depolar bugün halen oradalar.
KARADENİZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ PLANI’NDA ZONGULDAK NEDEN YOK?
Diğer yandan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı, Rize, Trabzon, Ordu, Samsun, Giresun ve Artvin illerini kapsayan 15 maddelik Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planını açıkladı ancak içinde Zonguldak yok, Bartın yok Kastamonu yok, Sinop yok. Afetten yakın zamanda en çok etkilenen iller devre dışı bırakılarak, söz konusu eylem planına dâhil edilmiyor. Bunun nedenini Bakanlık bir an önce açıklamalıdır!
“RANTÇI POLİTİKALARLA EKOLOJİK FELAKETLERİN TAŞLARI DÖŞENİYOR”
Zonguldak her geçen gün alarm vermekte, Bakanlıklar ise uyarıları görmezden gelmektedir. Bugün birçok vatandaşımız büyük maddi zarara uğramıştır. Neyse ki can kaybı olmadığı için bir felaketin kıyısından dönülmüştür. 20 yıldır yürütülen rantçı ve tabiatı, bilimi yok sayan politikalarına bugün yaşadığımız ekolojik felaketlerin adeta taşları döşendi. Ak parti iktidarı ülkemize rüzgar ekti fırtına biçiyor. Bakanlığın açıkladığı destekler yaraya merhem olmaktan çok uzak. Hükümetin afetlere yaklaşımı afeti önlemekten ziyade afet başa gelince yönetmeye çalışmak üzerine. Bunu yaparken de bugün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından afetten etkilenen 5 il için ödenmesi planlanan 500’er bin TL tutarındaki yardım açıklaması gibi yaraya merhem olmaktan çok uzak adımlar atıyor. Buradan ilgili bakanlıklara bir kez daha sesleniyorum. Bölgemizde afetlere karşı alınan tedbirlerin etkinliği sorgulanmalı, olası risk alanları tespit edilip, kapsamlı ve etkili önlemler bir an önce arttırılmalıdır. Aksi takdirde Zonguldaklı bölge genelinde bir facianın yaşanmaması kaçınılmazdır” (Haber Merkezi)