Ayakkabı tamircisi Mehmet Altıntaş, 39 yıldır severek yaptığı mesleğinin çırak yetişmediğinden dolayı yok olmasından endişe ediyor.
Ayakkabı tamircisi 52 yaşındaki Mehmet Altıntaş 13 yaşında başladığı ayakkabı tamirciliği için ‘Çırak yetişmezse bu meslek biter” dedi.
Birçok meslek dalında olduğu gibi ayakkabı tamircisi ustalarının da yanında bir tane dahi çırak olmadığından dert yanan Mehmet Altıntaş, şunları söyledi:
BİRÇOK MESLEĞİN GELECEĞİ ÇIRAK YETİŞMEDİĞİNDEN ZOR DURUMDA
“Meslekte 39 yılı geride bıraktım. Benim mesleğe başladığım dönemlerde çıraklık daha zordu şimdi daha kolay ama bu seferde mesleği öğretecek çırak bulamıyoruz. Bizim çıraklık dönemlerimizde şuan ki makinalar yoktu her şey elle yapılıyordu şimdi teknoloji ilerledi meslekle ilgili her türlü makinalar var çırak yok. Kendi çocuklarımız bile mesleğimizle ilgilenmiyor. Birçok meslekte yaşanan çırak sorunu nedeniyle ayakkabı tamirciliği, terzilik, kuaförlük gibi meslek dallarının geleceğini iyi görmüyorum. Bizler son nesiliz bizden sonra bu mesleği yapacak kimse olmadığından ayakkabı tamirlerinin fiyatları daha da artacak. Çünkü usta yetişmediğinden iş yerleri kapanacak birkaç tamirci kalacak onlarda tekelleşecek gerisini siz düşünün. Sadece Acılıkta 4-5 ayakkabı tamircisi esnafı vardı 2 kişi kaldık. Köprü altında da 2-3 esnafımız var. Mesleğimizin geleceği gittikçe zorlaşıyor.
İNSANLAR ARTIK YAMA ÜSTÜNE YAMA YAPTIRIYORLAR
Şimdiki neslin elinde cep telefonu olacak, cebinde parası olacak gezecek tozacak. Artık gençlerimiz masa başında oturarak para kazanacakları iş aradığından bu işlere rağbet yok. Çocuklarımızı tembelliğe alıştırdık, üretime alıştırmadık. Aslında mesleklerimiz her dönem ekmek yenecek meslekler. Çıraklar biraz sabırlı ve gayretli olsalar kollarına altın bir bilezik takacaklar ama bunun farkında değiller. Şuanda ayakkabı tamiri için gelen vatandaşlarımızın sayısında artış var. Ekonomik sebepler nedeniyle vatandaşların alım gücü azaldığından ve yeni ayakkabı fiyatlarının yüksek olmasından dolayı insanlar eski diye bir kenara bıraktıkları ayakkabılarını tamir ettirip giymeye başladılar. Daha gerçekçi söylemem gerekirse insanlar yama üstüne yama yaptırıyorlar. Gençlerimize çağrım ya okusunlar meslek sahibi olsunlar ya da çıraklıktan yetişip pratiklerini geliştirip meslek sahibi olsunlar. Çünkü her meslek altın değerindedir.” Haber: Seçkin KIRARSLAN