Zonguldak

TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu:  "Mücadelemiz Sürecek!"

TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu, 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla açıklama yaptı.  Kurul adına açıklama Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Erdoğan Kaymakçı yaptı.

Abone Ol

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu, 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla açıklama yaptı. TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erdoğan Kaymakçı’nın imzasıyla yayımlanan açıklamada, 1979 yılında gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin tarihsel önemi vurgulandı.

“19 Eylül 1979: Emeğin Sesi"

45 yıl önce, 19 Eylül 1979’da mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları, ekonomik kriz karşısında yaşadıkları hak kayıplarına ve ücret adaletsizliklerine karşı büyük bir dayanışma gösterdi. 55 ilde, 740 işyerinde yaklaşık 100 bin teknik elemanın katıldığı bu iş bırakma eylemi, yalnızca mesleki bir mücadele değil, tüm emekçilerin ortak dayanışma günü olarak tarihe geçti.

“Aynı Sorunlarla Karşı Karşıyayız"
O günden bu yana 45 yıl geçmiş olmasına rağmen, mühendislerin, mimarların ve şehir plancılarının karşı karşıya kaldığı sorunların değişmediği vurgulandı. Türkiye’deki ekonomik krizin faturası, sermayedarlar lehine çalışan emekçilere ve mühendis, mimar, şehir plancıları gibi teknik personele kesilmeye devam ediyor. Ücret adaletsizliği, işsizlik, güvencesizlik ve liyakat eksikliği gibi sorunlar kamu ve özel sektörde çalışan meslektaşların en büyük sorunları arasında yer alıyor.

“Emeğimiz Değersizleştiriliyor"
Açıklamada, mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı gibi mesleklerin sistematik olarak değersizleştirildiği ifade edilerek, meslektaşların aldıkları ücretlerin, üstlendikleri sorumluluklara oranla oldukça düşük seviyede kaldığı belirtildi. Özellikle özel sektörde çalışan mühendislerin asgari ücretle çalışmaya zorlandığı, mesleki iş bulamayanların garsonluk ve tezgâhtarlık gibi işlerde çalışmak zorunda kaldığı vurgulandı.

“Mücadelemiz Tüm Toplumun Geleceği İçindir"
TMMOB olarak, meslek haklarını korumanın toplumun ortak geleceğini korumak anlamına geldiği belirtilerek, mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin toplumsal öneminin altı çizildi. Açıklamada, "Bu sorumlulukla hareket ediyor, ülkemizin ve toplumumuzun geleceğine sahip çıkıyoruz. 45 yıl önce üretimden gelen gücüyle tarihe müdahale eden meslektaşlarımızın izinde, mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.

Açıklamanın sonunda, 19 Eylül'ün mühendis, mimar ve şehir plancılarının dayanışma ve mücadele günü olduğu vurgulanarak, tüm meslektaşlar birlik olmaya ve mücadeleyi sürdürmeye davet edildi: "Bu ülkede bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik ve özgürlükten yana bir TMMOB var. Yaşasın örgütlülüğümüz, yaşasın mücadelemiz!"

TMMOB Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu, emek mücadelesinin meslektaşları ve toplum için ne denli önemli olduğunun altını çizerek, dayanışma gününde tüm meslektaşlarına birlik çağrısında bulundu.