Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, cumhurbaşkanlığı seçiminde bir sorun çıkacağını zannetmediğini belirterek “Halkın sağduyusu Türkiye’nin bölünmesini engelleyecektir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi eski TBMM Başkanı Köksal Toptan beraberinde Ak Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan, Ak Parti İl Başkanı Mustafa Çağlayan, Merkez ilçe Başkanı Hüseyin Yıldız ile birlikte Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen programda iş insanlarıyla bir araya geldi.

DEMİR: “ZONGULDAK SANAYİ YATIRIMLARI İÇİN CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELDİ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan ZTSO Başkanı Metin Demir, şunları söyledi: “Bizlerin 2 derdi var bunların birincisi; Sektörel çeşitliliğin sağlanması gibi dev bir başlık var önümüzde. Uzun yıllar gözümüzü kömür bürüdüğü için kömür dışında diğer sektörleri ihmal ettiğimizi söyleyebiliriz. Yeni sektörleri Zonguldak’ın önceliğine koymak gibi bir önceliğimiz var. Bir diğer önemli önceliğimiz; Biz 20 sene 30 sene evvel Ankara’dan, İstanbul’dan, Kocaeli’nden, Bursa’dan sanayicileri Zonguldak’a çekmek için bir gayret, bir lobi gibi faaliyet yürütürdük. Ama özellikle son 5-10 yılda yani Filyos Limanının belirmesi, Karayolu ve Demiryolu altyapılarının güçlenmesiyle birlikte Zonguldak sanayi yatırımları için bir cazibe merkezi haline geldi. Özellikle İstanbul’dan ve Marmara’dan uzaklaşmak isteyen sanayiciyi hem de İç Anadolu’dan Karadeniz’e açılmak isteyen sanayiciyi şuanda bırakın 20-30 yıl önce olduğu gibi davet etmeyi şimdi onları nereye koyacağımız gibi önemli gündemimiz var. B gelecek sanayi akımını derli toplu, çevre ile uyumlu şehrimizi, doğamızı tahrip etmeden doğru yerlere yerleştirmek yani altyapı problemleri çözülmüş sanayi parselleri yaratmak gibi bir hedefimiz var.

DEMİR: “SERACILIK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURUYORUZ”

Sektörel Çeşitlilikte neler yapıyoruz konusundan bahsedecek olursak; Çaycuma ilçemizde Çaycuma TSO ile birlikte Seracılık Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz. Türkiye’nin bu yeni ve öncü projesi Zonguldak’ta yerini aldı. Bakanlığımızın imkanlarıyla şuanda 1. Etaptaki Sera Organize Sanayi Bölgemizin altyapısı tamamlandı yatırımcılarımızda hazır. 2024 yılı içerisine biz Zonguldak’tan topraksız tarım yöntemiyle, teknolojik tarım yöntemiyle üretilmiş ürünlerimizi hem Rus coğrafyasına hem de Avrupa Birliği Coğrafyasına ihraç etmeye başlayacağız. Zonguldak’a çok güzel, verimli ülkeye de katkı sağlayan bir sektörle buluşturmuş olacağız. 2. Etabında harita altyapı çalışmalarına başladık.

DEMİR: “ZONGULDAKLILARIN MAALESEF DENİZLE İLİŞKİSİ ÇOK İYİ DEĞİL”

Sektörel Çeşitlilikte bir diğer ihmal ettiğimiz alan malumunuz Zonguldaklıların maalesef denizle ilişkisi çok iyi değildir. Deniz önümüzde olmasına rağmen biz yıllarca E.K.İ nin maden atıklarını denize döktük, belediyelerimizin çöplerini denize döktük ama Su Ürünleri Yetiştiriciliği ihmal ettiğimiz bir alandı. Bu alanda Orta ve Doğu Karadeniz’de çok güzel yatırımlar var. Denizin sıcaklığına da uygun Türk Somunu diye marka haline gelen Somon yetiştiriciliği kafes ortamında yapılıyor. Bizde bunu ilimize kazandırmak için bir gayrete başladık ve 2-3 yıldır özellikle Ereğli ve Alaplı’yla birlikte çalıştığımız bir proje. Bunu hayata geçirmek için bürokratik aşamalarda son noktaya geldik. Hükümetimizle ve siyasetle uyumlu bir şekilde en önde giden projelerimiz bunlar ve çok umutluyuz. Bunlar binlerce insanımıza istihdam vaat eden ilimiz ekonomisine yüz milyonlarca dolar yatırım çekecek, katma değer yaratacak projeler.

DEMİR: “SANAYİCİYİ ALTYAPI PROBLEMLERİYLE UĞRAŞMAKTAN KURTARACAĞIZ”

Gelecek sanayiciye yer hazırlamamız lazım ama bunu başıboş bırakırsak çarpık kentleşme, çarpık sanayileşme gibi bir tehditte önümüzde var. Dolayısıyla biz bunları Endüstri Bölgemizde, Organize Sanayi Bölgelerimizde daha küçük ölçekli olanları da Sanayi Sitelerinde yerleştirmemiz lazımdı. Bu kapsamda Alaplı Sanayi Bölgesi çok hızlı hayata geçti ve yüzde 100 doluluğa ulaştı. Çaycuma dolmuş durumda. Birazda Filyos Endüstri Bölgesinin tamamlayıcısı olarak düşündüğümüz Gökçebey Organize Sanayi Bölgesinde çok iyi bir noktaya geldik tüzel kişiliğimiz oluştu. Şuanda altyapı hazırlanıyor önümüzdeki 1-2 ay içerisinde kazma vurulacak hale gelecek. Böylelikle sanayiciyi altyapı problemleriyle uğraşmaktan kurtaracağız. Henüz tam anlamıyla sonuç alamadığımız alanlarda var her şeyi yüzde 100 çözmek mümkün değil. Biz ülkemizin potansiyeline, ülkemizin geleceğine, ilimizin geleceğine inanıyoruz. Zonguldak’ın çok daha iyi noktalara gelmesi mümkün vaktiyle bunu başarmış bir Zonguldak var. Biz Yeniden Büyük Zonguldak’ı yaratabileceğimiz kanaatindeyiz ve buna göre çalışıyoruz.

DEMİR: “YÜZBİNLERCE TON ÜRETİM KAYBIMIZ VAR”

Malumunuz Zonguldak’ta dede, baba mesleğimiz madencilik. TTK bir yandan bu işi yürütüyor 1990 yılından bugüne rödevanslı saha dediğimiz sistemle özel sektör madencilerimizde bu işleri yürütüyorlar. Rödevanslı sahalarda ilk başlarda beklenti küçüktü E.K.İ tarafından terk edilen yerlerde ilk başlarda 15-20 kişilik aile şirketleriyle başlamıştı 2011 yılına geldiğimizde 5500 çalışan seviyesine ve 1 milyon 200 bin ton üretim seviyesine ulaşmıştık. Gelinen süreçte sistem tıkanmış durumda. 5500 çalışan sayısına ulaşan firmalarımız 2200 çalışan sayısına düşmüş durumda. Yani 3000 maden işçisi işini kaybetmiş durumda. Yüzbinlerce ton üretim kaybımız var. Soma Faciasından sonra bizlere “Siz çalışmalarınızı sürdürün işçi lehine olan düzenlemeleri hızlıca yapıyoruz devlet yasal düzenlemeyle size getirdiği her bir kuruş ek maliyeti karşılayacak. Siz çalışmalarınıza devam edin” dendi. Aradan geçen 9 yılda 3 defa yasal düzenleme yapıldı ama her seferinde 100 liralık ek maliyet gelmişse 15-20 lirası karşılandı. Bu gelen ek maliyetlerin halihazırda yarısı zor karşılanmış durumda. Arkadaşlarımız devletin ve hükümetin verdiği söze güvenerek ocakları açık tutalım, kimseyi mağdur etmeyelim diye ocaklarını açık tutuyorlar artık firmalarımızın takati kalmadı. Firmalarımız sermayelerini tüketmiş durumda. Bankalardaki finans limitlerini de sonuna kadar kullanmış durumda. İnşallah yeni meclis döneminde bu sorunu çözmemiz lazım.

DEMİR: “HERKES KENDİ POZİSYONUNU KORUYOR UZLAŞABİLMİŞ DEĞİLİZ”

Filyos Projesi bizim geleceğe umutla bakmamızın ana omurgasını oluşturan Zonguldak’ın amiral gemisi projesi. Limanın sivil kullanımına açılması bizim için önemli. Endüstri Bölgesinde işler organize oluyor. Zaten Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı endüstri bölgemizin yarısını almış durumda. Bunlar yolunda gidiyor ama serbest bölge arazisi ile ilgili Zonguldak’ta bir uzlaşmaya varmış değiliz. Allah devletimize zeval vermesin milyarlarca TL harcanıp Filyos Çayı ıslah edildikten sora çok önemli miktarda araziler kazanıldı. Arazilerin ne maksatla kullanılacağı belli oldu geriye 11 bin 500 dekarlık serbest bölge arazisi kaldı. Türkiye Petrollerine endüstri bölgesinin yarısını vermek durumunda kalan endüstri bölgemizin işletmecisi kendi tarafından haklı olarak şöyle bir söylem geliştiriyor; “Biz burayı daha büyük planlamıştık Türkiye Petrollerine yerimizi verdik biz serbest bölgeyi alalım orayı endüstri bölgesine dahil edelim” bu onların pozisyonu. Diğer taraftan bir çevreci gurup var onlarda “burası mısır tarlası olarak kalsın” istiyorlar. Öte taraftan ZTSO ve Çaycuma TSO’nun bu bölge ile ilgili geliştirdiği projeler var. Havaalanı bitişiğinde bir lojistik merkez oluşturmak ve serbest bölge formatına uygun model sanayi yatırımlarını buraya getirmek gibi bir niyetimiz var. Ama burada bir uzlaşı şuana kadar çıkmadı. Herkes kendi pozisyonunu koruyor uzlaşabilmiş değiliz.

DEMİR: “AKTÖR OLMA ŞANŞIMIZI MAALESEF KAÇIRACAĞIZ”

Endişemiz şu; Biz Zonguldaklılar sık yaptığımız gibi birbirimizle uğraşa uğraşa vakit kaybederken bir sabah cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle uyanacağız ve “Çaycuma Serbest Bölgesi şuraya dahil edilmiştir. Yahut Kayseri merkezli, İstanbul merkezli şu holdinge tahsis edilmiştir” denecek ve biz kendi aramızda çekişmekle vakit kaybederken orada söz sahibi, rol sahibi, aktör olma şansımızı maalesef kaçıracağız.”

AVCI: “BÖLÜNMÜŞ KARAYOLUMUZ 199 KİLOMETRE”

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı: “2002 yılı itibariyle Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın riyasetinde Ak Parti hükümetimizle beraber gerek Zonguldak’ımız gerekse ülkemizle alakalı icraatlar gerçekleştirdik, projeler gerçekleştirdik. Zamanında 60 bin işçilerin barındığı ve 5000 maden şehidi olan Zonguldak’a maalesef 2002 yılına kadar reva görünen hizmetler konusunda karayolu noktasında kıyaslama yapmak istiyorum. 2002 yılı öncesinde geçirdiğimiz 80 yıl içerisinde ülkemize reva görünen bölünmüş yol miktarı 6 bin 100 kilometre iken şuanda ülkemizde 30 bin kilometre bölünmüş yolumuz var. Zonguldak’ta biz 2002 yılında iktidara geldiğimizde sadece 14 kilometre bölünmüş yolumuz vardı şuanda ise bölünmüş yolumuz 199 kilometre. Biz iktidara geldiğimizde 6 tane karayolu tünelimiz vardı şuanda kullanıyor olduğumuz tünel sayısı 26 adet.”

TOPTAN: “ZONGULDAK ZONGULDAK’A SIĞMAZ HALE GELECEK”

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi eski TBMM Başkanı Köksal Toptan: “Çok mutluyum ve Ankara’ya moralim çok yüksek gideceğim. Zonguldak’ın meselelerinin, dertlerinin, sorunlarının böylesine genç bir kadro tarafından siyasetçi olsun, yönetici olsun, Ticaret Sanayi Odası başkanları olsun Zonguldak meselesini bu kadar güzel kavramış, önüne sorun olarak koymuş ve çözmeye çalışan genç bir kadro ile karşı karşıyayız. Sizlere teşekkür ediyorum. Filyos Projesinde neredeyiz, ne yaptık, ne yapacağızı Zekai kardeşim gibi güzel anlatmak mümkün değil. Orada yapılacak şeyler konusunda Metin Beyin dediklerine yüzde 100 katılıyorum. Şimdiden bunu bir sorun olarak önümüze koyması ile yarın karşımıza çıkacak sorunları çözmekte zorluk çekmeyiz. Şunu bir kere bilmeliyiz; İster Zonguldak ister Çaycuma deyin bir süre sonra buralar Zonguldak Zonguldak’a sığmaz hale gelecek Çaycuma Çaycuma’ya sığmaz hale gelecek. O nedenle ne düşünüyorsak ne planlıyorsak bu işi yapmamız lazım.

TOPTAN: “CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE BİR SIKINTI ÇIKACAĞINI ZANNETMİYORUM”

Tahsin Erdem, "Mandalina ve bisküvi seçimi aldık" Tahsin Erdem, "Mandalina ve bisküvi seçimi aldık"

Zonguldak ister iktidarıyla ister muhalefetiyle olsun TBMM’inde en iyi şekilde temsil edilmiştir bundan sonrada edilecektir. Böylesine genç bir kadronun mazereti de olamaz. Bu gençlikte, bu bilgelikte önüne konulan sorunu çözebilecek bir imkana sahibiz. Halkta böyle bir görevi yüksek bir temsil oranıyla verdi. İstikrarın tamamlanması elbette cumhurbaşkanlığı seçimleriyle de ilgili. Türkiye kritik bir noktadan geçiyor. Dünyanın gözü bizim üzerimizde çok elimizden tutan yok ama gözümüzü çıkartmak isteyen yedi düvel var. Amerikan’ında işi, Almanya’nın da işi, ötekilerinde işi Türkiye! O nedenle Türkiye’nin istikrarlı bir şekilde geleceği için, çeşitli baskılardan, tehditlerden, akla gelen gelmeyen her türlü kötülükten korunması için istikrarlı bir geçiş dönemine ihtiyacımız var. O bakımdan önümüzdeki bu 5 sene çok önemli. Ben cumhurbaşkanlığı seçiminde bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Halkın sağduyusu Türkiye’nin bölünmesini engelleyecektir. Bölünmeyi isteyenler fikir özgürlüğünün arkasına saklanamazlar. Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir sistemde, hiçbir rejimde devletleri, milletleri bölme hakkını mensuplarına, insanlarına tanıyan bir sistem yoktur. Hele kanla, gözyaşıyla kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Devleti öncesinde Osmanlı İmparatorluğu 4000-5000 seneye kadar gidin 16 tane devlet kurmuş olan ve şimdi tek kalan Türkiye Cumhuriyetini yıkmaya, parçalamaya, bölmeye çalışanlara fırsat vermemek lazım. O nedenle esasında Zonguldak görevini layıkıyla yaptı.

TOPTAN: “LİMAN NEREDEYSE ELDEN GİTTİ!”

Sayın Cumhurbaşkanımız Zonguldak’ı bizim kadar iyi bilen, sorunlarını bizim kadar iyi bilen bir cumhurbaşkanı. Bu bizim için bir şans. Onun desteğiyle, emriyle Filyos Projesi hayata geçti. Ama liman neredeyse elden gitti. Limana deyim yerindeyse Türkiye Petrolleri el koydu. Bu belki bizim için yeni bir imkan önümüze getirecektir. Onun üzerinde biraz çalışalım. Orayı en iyi şekilde kullanacak yol ve yöntemlerimizi bulup Ankara yönetiminin önüne koymamız lazım. Sadece konuşmak değil projeleri gidip onların önüne koymamız lazım.

TOPTAN: “BU ŞEHRE BORCUMUZ ÇOK!”

Genç bir kadronun elindeki Zonguldak’ın geleceği parlaktır. Ben bundan sonrada elimden ne gelirse sizlerle beraberim. Milletvekili arkadaşlarımın TBMM’nde Zonguldak’ı en iyi şekilde temsil edeceğine yürekten inanıyorum. Bu şehre borcumuz çok. Ben Amalebirliği bursuyla okudum. Bu şehre ne kadar iyilik yaparsak bu şehrin hakkını ödeyemeyiz. O nedenle çok çalışalım Zonguldak’ı çok güzel noktaya getirelim. Muhalefet muhalefetliğini yapsın iktidar iktidarlığını yapsın ve Türkiye ile birlikte Zonguldak kalkınsın, Zonguldak büyüsün.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

IMG_0106IMG_0091IMG_0070IMG_0088IMG_0057