Ekonomi

TTK alarm veriyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) iş sağlığı ve güvenliği tehlikelerine bir kez daha dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Abone Ol

Aynı zamanda TBMM KİT Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü olan Yavuzyılmaz, Sayıştay’ın, komisyona sunduğu TTK 2023 yılı denetim raporlarında yer alan bulguların, kurumun geleceğine ve kurumda büyük faciaların her an yaşanabileceğine dair önemli riskleri ortaya koyduğunu aktardı.

Sayıştayın, TTK’nın beş müessesesi için ayrı ayrı hazırladığı raporların tümünde azalan işçi sayısının, kritik seviyelere ulaştığına, kurumda üretim verimliliğinin düştüğüne ve iş güvenliğinin de tehlikeye atıldığına dair çok sayıda tespitin yer aldığını söyleyen Milletvekili, “TTK alarm veriyor!” diyerek duyurduğu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“İŞÇİ AZLIĞI KURUMUN GELECEĞİ İÇİN EN BÜYÜK ENGEL”

“Sayıştayın TTK 2023 Denetim Raporunda yer alan tespit ve bulgular, kurumun geleceğinin yıldan yıla karartıldığı ve tıpkı 43 madencimizi kaybettiğimiz Amasra Faciasında olduğu gibi benzer facialara kapılar aralandığını bir kez daha gözler önüne serdi. Sayıştay’ın en çok üzerinde durduğu sorun, tıpkı önceki yıllarda yayınlanan raporlarında olduğu gibi ‘yetersiz işçi sayısı ve buna bağlı iş güvenliği sorunları’ oldu. Yıllar içinde artarak devam eden bu sorun, kurumun geleceğini tehlikeye sokmakla kalmayıp, madenlerde kaza riskini arttırmakta. Sayıştayın son denetim raporları da, TTK’da güvenli ve verimli bir şekilde üretim yapılabilmesinin önündeki en büyük engelin işçi sayısındaki azalma olduğunu bir kez daha ortaya koyulmuştur.

 “İŞ GÜVENLİĞİNE AYKIRI ÇOK SAYIDA EKSİKLİK TESPİT EDİLDİ”

Raporların tümünde ‘Müessese İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve İlgili Mevzuata İlişkin Aykırılık ve Noksanlıklar Tespit Edilmesi’ bulgusu yer alıyor. Kurum ve Müessese ilgili birimleri tarafından yapılan teftiş, denetim ve kontrollerde, çalışanlar için tehlike oluşturabilecek noksanlıkların tespit edildiği, bu noksanlıkların önemli bir bölümünün tespit sonrası giderilse bile bir başka lokasyonda tekrar gözlendiği, bazı noksanlıkların da kısa sürede giderilemediği ve bu durumun iş sağlığı ve güvenliğini etkilediği söylenmekte.

“ALINAN ÖNLEMLER YETERSİZ, İŞÇİLER TEHLİKEDE”

Yapılan inceleme ve denetimlerde, hayat hatlarında, galeri ve yol durumlarında, hava ölçüm istasyonlarında, mekanize sistem tahkimatlarında, lokomotiflerde, zincirli konveyörlerde, ikaz levhalarında eksiklikler olduğu tespit edilmiş. Aynı şekilde su ve taş tozu barajlarının, dinamit ambarlarının durumuna, merkezi gaz izleme sensörlerinin durum ve konumlarına ilişkin raporlar tutulmuş. Solunabilir ve patlayabilir tozla mücadele kapsamında alınan önlemlerde aksamalar olduğu, tozu kaynağında bastırmadığı, meydana gelen arızaların giderilemediği ve bu durumun güvenlik sorunları başta olmak üzere toza maruz kalan çalışanların sağlığını olumsuz yönde etkilediği belirtilmiş. Bunun yanında, ayak içi ve domuzdamı tahkimatlarında hatalar bulunduğu, haberleşme araçlarında noksanlıklar görüldüğü, ateşleme mahallinin yeri ve malzemelerin korunmasına, dinamit ambarı malzeme düzenine yeterince özen gösterilemediği, su firketelerinin, kesici ve yol vericilerin, aydınlatma trafosunda ile elektrik panolarında da benzer şekilde eksikliklerin bulunduğu tespitler arasında yer almakta.

“ÜRETİM DERİNLİĞİNİN ARTMASI KAZA RİSKLERİNİ ARTTIRIYOR”

Dikkat çekilen bir önemli husus ise havzanın bütününde karşılaşılan üretim derinliklerinin giderek artması sorunu. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmakta. Sayıştay, çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğunu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğunu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı söylüyor. Bu nedenle müessese ocaklarında, Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği ve ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra Degaj, Havalandırma, Tozla Mücadele, Merkezi İzleme Sistemi ve Tahkimat Yönergeleri titizlikle uygulanmalıdır’ diyor.

“İŞÇİ AZLIĞI AYAKLARDA GÖÇÜK VE OKSİDASYON RİSKİNİ ARTTIRIYOR”

Hepsinden önemlisi ise kurumda norm kadroya göre olması gereken büyük hazırlık işçi, tarama, söküm ve bakım, sondaj işçi sayısının günden güne düştüğünü, aynı şekilde gereken barutçu sayısının yarı yarıya azaldığını, gerek ana kat hazırlıkları gerekse kömür içi hazırlıklara yeterli sayıda işçi tertibi yapılamadığının altınızı çizmekte. Aynı şekilde yine müesseselerin üretim ayaklarına yeterli sayıda işçi tertip edemediği için ayak içindeki tavan basınçlarının kazılamayan bölümler üzerine yoğunlaştığı, ayak arkasının düzgün bir hat halinde kırılmamasına ve tavan tahkimatına gelen yük dengesinin bozulduğu, uzun süre bekleyen tahkimatta deformasyonlara, bu durumlarında göçük ve ayaklarda kızışmaya (oksidasyon) neden olduğuna bir kez daha dikkat çekiliyor.

“TTK ALARM VERİYOR, TEDBİR ALIN, İŞÇİ ALIN VE AYAĞA KALDIRIN”

Daha öncesinde de çağrıda bulunduğumuz üzere TTK’da 2025 yılına göre avantajlı emeklilikten faydalanmak isteyen yüzlerce işçimiz emeklilik başvurusunda bulundu ve bu sayı ile rekor kırılmış durumda. Yani 2025 yılında kurumda çalışan işçi sayısının 7 bine inmesi söz konusu. Bu sayı kurumda güvenli ve verimli bir üretim için gereken işçi sayısının yarısı demek oluyor. Bu durum, iki işçinin yapması gereken işi tek bir işçinin yapmaya devam edeceği anlamına geliyor. İşgücü verimliliği ile birlikte getirisi daha yüksek metalürjik kömür üretim miktarlarının artırılması ve birim üretim maliyetlerinin düşürülmesi yönünde etkin önlemler alınması kurumun geleceği için atılması gereken acil adımlar olarak karşımıza çıkıyor. Buradan bir kez daha Hükümeti uyarıyoruz, ‘TTK Alarm veriyor! Tedbir alın, yeterli işçi alın ve stratejik öneme sahip gözbebeğimiz TTK’yı tekrar ayağa kaldırın’ diyoruz.