Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait İstanbul Fenerbahçe’deki Kalamış Yat Limanının özel sektörce kiralanması işi uzunca bir süredir gündemdeydi. Bu kiralama olayının peşinde de Türkiye’nin en büyük iş insanları vardı. Koç Holding bile bu yat limanının peşindeydi ancak Vahit Karaarslan isimli bir iş insanı tam 505 milyon dolara burayı kiraladı, karar da resmi gazetede yayınlandı.

Kalamış yat limanının böylesine büyük paralar karşılığında kiralanması sonrası gözler de Zonguldak limanına çevrildi. Bilindiği gibi Zonguldak limanı sadece Karabük’teki Kardemir için üretiminde kullanılmak üzere Rusya’dan getirilen kömürün boşaltılmasında kullanılıyor, başka da bir işe yaramıyor.

Kozlu’da Şahin paniği!  Ekipler vatandaşın imdadına yetişti Kozlu’da Şahin paniği!  Ekipler vatandaşın imdadına yetişti

Zamanında Erdemir de buradan kömür çekmek için bir feri rıhtımı yapmıştı ama TTK’nın üretimi çok azalıp Erdemir’e yetmeyince dev tesislerin kömür tedariki kendi limanından ithal yoluyla yapılmaya başlandı.

Kardemir’in ise bu kente hiçbir faydası yok, kömür tozunun yayılmasının verdiği rahatsızlık da cabası. Gelinen bu aşamada liman rıhtımlarının çok cüzi meblağlarla Kardemir’e kiralanmış olması da kamuoyunca olumlu karşılanmazken Kalamış yat limanının 505 milyon dolarlık kira getirisi hükümetin ve Enerji bakanlığının da gözünden kaçmayacak gibi görünüyor.

Bu da gelecekte TTK limanının özel sektöre ya da yabancı kuruluşlara verilebileceği olasılığını artırıyor. Çünkü AKP hükümetinin büyük ölçüde paraya gereksinimi var. Üretimin sıfıra indiği ülkede hükümet ümidini satışlara bağlamış durumda.  Gelinen bu aşamada, Zonguldak TTK limanının bir marinaya dönüştürülüp binlerce Zonguldaklıya ekmek kapısı olma fikrine ters bakan zihniyet, limanın hükümet baskısıyla elden çıkması durumunda bakalım ne yapabilecek?

Whats App Image 2024 09 15 At 11.45.47

Muhabir: Sermet Aksu