Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nden çıkışı yapılan hurdaların Anadolu Meslek Lisesi’ne girişinin yapılmadığının tespitinin ardından, Üzülmez Müessese Müdürlüğü’nde başlatılan soruşturmanın genişletilmesi ve Kozlu ve Karadon’un da soruşturmaya tabi tutulması bekleniyor.

Kaçak ocakta göçük: 1 işçi mahsur kaldı. Ekipler olay yerine sevk edildi Kaçak ocakta göçük: 1 işçi mahsur kaldı. Ekipler olay yerine sevk edildi

AKRABALIK İLİŞKİSİ DİKKAT ÇEKTİ

 İddiaya göre, Karadon ve Kozlu Müesseseleri’nde Üzülmez’e göre daha fazla hurda giriş çıkışı oldu. Ancak bu giriş çıkışların kaydının tutulmadığı ve TTK’da üst düzey bir ismin telefonla verdiği talimatlar doğrultusunda yapıldığı öğrenildi. Öte yandan, daha önce TTK’da yakın dönemde emekli olan üst düzey yönetici şahsın  kurum dışından S.K. isimli şahsa hurda verilmesini ve sahip çıkılmasını belirttiği de iddia edildi. S.K.’nin ise hurda alışverişi sonrasında yüklü miktarlar para kazandığı belirtildi. S.K., hurdaların verildiği okul müdürü ve emekliliği beklenen müessese müdürü M.K.’nin arasındaki akrabalık ilişkisi de dikkat çekti.

MÜFETTİŞLERDEN İNCELEME BEKLENİYOR

Ayrıca, Karadon ve Kozlu müesseselerinde bulunan odalarda çok sayıda hediyelik eşya bulunduğu ve bu hediyeliklerin ise verilen hurdalar karşılığında takdim edildiği iddialar arasında yer aldı.

Diğer müesseselerde yolsuzluğun daha fazla yapılmasına rağmen, soruşturmaya Üzülmez Müessesesi’nden başlanması ise akıllarda soru işareti bıraktı. Şu an mevcut müessese müdürü M.K.’nin emekli olacak olması ve yerine kurum içerisinde adından başarı ile söz ettiren Müjdat Birol’un geçeceği iddiası olayların büyümesine neden oldu.

MÜJDAT BİROL DİSKALİFİYE Mİ EDİLMEK İSTENİYOR?

Müjdat Birol’un başarısını kanıtlaması ve önünün açılmasının ardından kurum içerisinde müessese müdürü olmak isteyen kurum içi bazı mühendislerin ve bürokratların, hurda olayına Müjdat Birol’u da  karıştırarak onu diskalifiye etmek istedikleri iddia edildi. Ayrıca M.K’nin soruşturma açıldıktan sonra bu pisliği kurum içerisindeki tüm mühendisleri bulaştırdığı belirtildi.

2 İŞÇİ HER ŞEYİ BİLİYOR

En net bilginin ise, Recep Danacıoğlu döneminden bu yana karo sahasında çakışan ve hurdaları yükleyen 2 işçiden alınabileceği, dinlenmelerinin ardından yolsuzlukların net bir şekilde ortaya çıkacağı belirtildi.

“ÜZÜLMEZ MÜSESSESİ’NDEN 5 KAMYON GİTTİYSE, DİĞER MÜESSESELERDEN 50 KAMYON GİTTİ”

Diğer yandan, yapılan yolsuzluklar “Üzülmez Müsessesi’nden 5 kamyon gittiyse, diğer müesseselerden 50 kamyon gitti” şeklinde yorumlandı. Ancak Üzülmez dışında diğer kurumların çoğunda hurda giriş çıkışlarında kayıt tutulmadığı belirtildi.

Kurumlara bakıldığında Üzülmez Müessesesinin, Karadon’un, Kozlu’nun, Amasra’nın Armutçuk’un ve Gelik’in başaramadığını başarmış olmasına, tüm ocaklarında ve ayaklarında yarı mekanize sistemle çalışarak ton başına zararı 20 bin liradan 2-3 bin TL’ye kadar düşürmesine rağmen diğer kurumların soruşturmaya tabi tutulmaması faklı yorumlandı.

Soruşturmanın genişlemesi ve tüm müesseselerin detaylı bir şekilde incelenmesi bekleniyor. Yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılması, TTK’nın itibarını yeniden kazanması açısından büyük önem taşıyor.

Muhabir: Fadime YILMAZ ELMA