Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) 2024 yılında emekli olan madenci sayısını açıklayarak bir kez daha uyarıda bulundu.

Kurumda daha önceden emeklik hakkı kazanan 541 işçiye ilave olarak 975 işçinin daha avantajlı emeklilik hakkından faydalandığını ve sayının 1516 işçiye ulaştığını söyleyen Milletvekili, “ İşçi açığını gidermeyen hükümet felakete giden yolun taşlarını döşemeye devam ediyor” diyerek şunları aktardı:

Balığın yetmediği yerde mancar devreye giriyor: Zonguldak’ın yeşil kahramanı Balığın yetmediği yerde mancar devreye giriyor: Zonguldak’ın yeşil kahramanı

2024 YILINDA 1516 MADENCİ EMEKLİ OLACAK

“Emeklilik ve yetersiz alımlar nedeniyle giderek azalan işçi sayısı kurumda kritik seviyeleri de aşmış durumda. Sadece 2024 yılının başından bu yana, 2025 yılına nazaran daha avantajlı emeklilik hakkından faydalanmak isteyen 975 madenci emekliliğe başvurdu. Hali hazırda emekli olan 541 madenciye bu madenciler de eklenince toplam emekli sayısı 1516’yı bulmuş olacak. Sadece Karadon Müessesesinde emekli olan işçi sayısı 351 oldu. Oysa 2023 yılında bu müesseseden toplamda sadece 60 işçi emekli olmuştu. Tek bir müessesede yaklaşık 6 katlık bu artış bile acil önlemin alınması gerektiğiniz bir kez daha gözler önüne seriyor.

İŞÇİ AÇIĞI KAZALARA DAVETİYE ÇIKARTIYOR

TTK’nın bütün müesseselerinde yaşanan işçi açığı sorunu üretim sürekliliği ve verimliliğinde ciddi aksamalara yol açmakla kalmıyor, binlerce madencinin can güvenliğini tehlikeye sokuyor. Örneğin ayak arınının tümünün bir üretim vardiyasında kazılamaması; ayak içindeki tavan basınçlarının kazılamayan bölümler üzerinde artmasına, tahkimatların dengelerinin bozulmasına ve uzun süre bekleyen tahkimatların deforme olmasına kömürlerde kızışmaya ve dolayısı ile göçüklere, ocak yangınları gibi kazalara davetiye çıkartıyor.

İŞÇİLER UZMANLIK ALANLARI DIŞINDA ÇALIŞTIRILIYOR

Aynı şekilde yine İşçi açığına bağlı olarak üretimde çalışan işçilerin önemli bir bölümü ihtiyaç duyulan üretime yardımcı diğer sanatlarda çalıştırılmak zorunda kalıyor. Özellikle Üretim ve üretime yardımcı sanatlardaki nitelikli işçi açığı, kazı işçiliğinden giderilmeye çalışılıyor. Yine buna bağlı olarak pek çok galeride zamanında ve gereğince bakım onarım, tamir tarama yapılamadığı için kesit daralması, taban kabarması olduğu, yolların bozulduğu, ocak içi nakliyatın aksadığı, etkin bir havalandırmanın yapılamadığı, bütün bunların öncelikle iş güvenliği olmak üzere üretim ve işgücü verimliliğini olumsuz etkilediği görülüyor.

KIDEMLİLER GİTTİKÇE TECRÜBE AKTARILAMIYOR

TTK’da en kıdemli işçiler, işin ağırlığı ve riskli çalışma şartları nedeniyle haklarını kazanır kazanmaz emekli olurken, kuruma düzenli olarak yeni işçilerin alınmıyor oluşu kurumsal tecrübe zincirine de bozuyor. İşe yeni başlayanlar tecrübeli işçilerin deneyimlerden faydalanamıyor ve işçiler arasında deneyim aktarımı sağlanamıyor. Bu durum da üretim kayıplarını ve iş kazalarını arttıran bir başka önemli etken olarak karşımıza çıkıyor.

AK PARTİ FELAKETE GİDEN YOLUN TAŞLARINI DÖŞÜYOR

TTK’da güvenli ve verimli bir üretim için 14.000 işçinin çalışması gerekirken, son emekliliklerle bu sayı 7.000 dolaylarına düşecek. Bir an önce TTK’da norm kadro doğrultusunda ihtiyaç duyulan sanatlara optimum sayı ve nitelikte işçi temin edilmesi gerekiyor. İşçi açığına bağlı olarak faciaların yaşandığı bilinmesine rağmen bu büyük açık giderilmiyor. AK Parti, TTK’yı felakete götüren yolun taşlarını döşemeye devam ediyor.“

Kaynak: BÜLTEN