Bartın Üniversitesi (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle 16 farklıüniversiteden öğrencilere “İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler” konusundaeğitimler veriyor.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı BölümüÖğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Artar’ın yürütücüsü olduğu ve TÜBİTAK tarafından desteklenmeyehak kazanan “İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler için Yeşil Altyapı Tasarımı” projesi kapsamındakieğitim programının açılışı gerçekleştirildi.

16 farklı yükseköğretim kurumundan Peyzaj Mimarlığı Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerininkatılımıyla Amasra’da gerçekleştirilen ve iklim değişikliğine dirençli kentlerin oluşturulmasıbağlamında farklı yeşil altyapı unsurlarının ele alınacağı etkinliğin açılış konuşmasını yapan BARÜRektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, iklim değişikliğinin getireceği risklere karşıöğrencileri bilinçlendirme hedefinde olduklarını belirtti.

“Üniversite olarak daha yaşanabilir bir dünya için çalışmalar yürütüyoruz”

İklim değişikliğine uyum ve dayanım noktasında BARÜ’nün çalışmalarını aktaran Prof. Dr.Zahmakıran, “Bartın Üniversitesi olarak bulunduğumuz yerden başlayarak gösterdiğimiz çabalarladaha yaşanabilir bir dünya hedefliyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uhdesindeyürütülen Avrupa Birliği destekli projemiz ile Batı Karadeniz Havzasının bir parçası olan Bartın’ıniklim değişikliğine uyumunun ve dayanımının artırılması yönünde örnek uygulamaları hayatageçiriyoruz. Bu örnek uygulamalardan biri olan ve TÜBİTAK tarafında desteklenen eğitimprogramında, ülkemizdeki 16 farklı üniversiteden gelerek bugün aramızda bulunan katılımcılarınalanında uzman hocalarımızın tecrübeleriyle önemli çıktılar elde edeceğine inanıyorum. Budüşüncelerle yarınlarımıza değer katma noktasında göstermiş olduğu gayretler dolayısıyla Doç. Dr.Mustafa Artar’a ve projede emeği geçen herkese teşekkür ederim. Ayrıca her zaman yanımızdaolarak bize destek veren ve daha iyiye ulaşmamız noktasında teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr.Sayın Orhan Uzun’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler için Yeşil Altyapı Tasarımı” eğitim programı

“İklim Değişikliği ve Dirençli Kentler için Yeşil Altyapı Tasarımı” başlığındaki eğitim programıyla, iklimdeğişikliği ve sürdürülebilirlik kavramlarının önemine dikkat çekilerek katılımcıların bilgi düzeyininartırılması ve iklim değişikliği konusuyla ilgili farkındalık oluşturulması sağlanacak. BARÜ PeyzajMimarlığı Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Aylin Alişan Yetkin ile Arş. Gör. Dr. Rukiye Gizem Öztaş Karlıve Arş. Gör. İdil Dal’ın da yer aldığı projede kaynakların verimli kullanımına değinilerek çevre kirliliği,iklim değişikliği, kuraklık ve su kıtlığı gibi güncel konular üzerinde durulacak.

Bartın'da haşere ile mücadele sürüyor Bartın'da haşere ile mücadele sürüyor

BARÜ’nün iklim değişikliğine uyum ve dayanım çalışmaları

Ayrıca eğitim programında BARÜ’nünvizyon projelerinden olan ve Bartın’da yaşanan sel ve kuraklıkrisklerinin azaltılmasını hedeflediği “İklim Değişikliğine Uyum Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve SuKıtlığı Risklerinin Azaltılması” (BİRUS) hakkında bilgilendirmeler ve örneklemeler yapılacak. BİRUSprojesiyle hayata geçirilmesi hedeflenen; taşkın erken uyarı sistemi, yağmur suyu hasadı ve yeşilçatı çözümleri için pilot uygulamalar da değerlendirilecek.

BARÜ koordinatörlüğünde Düzce Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümleri ilePeyzaj Mimarlığı Eğitim ve Bilim Derneği (PEMDER) ve Amasra Belediyesi destekleriyledüzenlenen eğitim programı altı gün boyunca devam edecek.

Kaynak: Bülten