Küresel pandeminin çeşitli varyantlarla halen etkili olduğu bir ortamda Türkiye İstatistik Kurumunun en son açıklamasına göre Kasım/2021 Ayı Ekonomik Güven Endeksi açıklanırken,buna göre; Ekim ayında 101,4 iken,Kasım ayında %2,0 oranında azalarak 99,3 değeri ne düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici ve hizmet sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.Bu anlamdaki tüketici güven endeksi bir önceki aya göre Kasım ayında %7,3 oranında azalarak 71,1 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %0,7 oranında azalarak 119,4 değerini aldı. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %0,6 oranında artarak 112,0 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,6 oranında artarak 121,9 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %1,0 oranında artarak 93,6 değerini aldı.
* * *
Bu yönde mevcut iktisadi durumun anlaşılması bakımın dan ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır. Ekonomik güven endek si hesaplamasında, her bir sektörün ağırlığı o sektörün normalleştirilmiş alt endekslerine eşit dağıtılarak uygulan makta, güven endekslerine doğrudan uygulanmamak tadır. Bu kapsamda tüketici, reel kesim, hizmet, peraken de ticaret ve inşaat sektörlerine ait toplam 20 alt endeks hesaplamada kullanılmaktadır. Ekonomik güven endeksinin hesaplamasında kullanılan alt endeksler her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak hesaplanmakla birlikte;ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.
* * *
Sonuç olarak,son gelinen noktada belli bir süreçte TCMB/PPK tarafından toplamda 400 baz puanlık aşama lı gerçekleştirilen faiz indirimi ile yaşanan kur şoklarının etkisiyle çift rakamda süreğen hale gelen yüksek enflasyon oranının sonraki aylarda da bu etkilerini devam ettirmesi yanında 2022 yılına kadar yansımasına da kesin gözle bakılıyor.Bu arada dışşsal açıdan Dünya piyasaları ve Türkiye haftaya değişik ters rüzgarların etkisiyle ekside başladı.Bu kapsamda henüz kamudan müdahale haberi yok. Türkiye CDS’leri ve Eurobondlarında satışlar da sürekli rapor ediliyor.Özellikle bu hafta içinde yaşanan gelişmeler dikkate alındığında; korona virüsün yeni varyantının global piyasalara olan olası etkileri takip edilemeye devam edilecek, ekonomik takvimde ise; Yurt içinde GSYH ve enflasyon, yurt dışında Satın Alma Yöneticileri Endeksleri(PMI), ABD tarım dışı istih dam yakından izlenecek. ABD Tarım dışı istihdam Ekim ayında 531 bin artarken, işsizlik oranı yüzde 4,6 olarak açıklanmıştı. Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı istihdamın kasım ayında 550 bin artması bekleniyor. Hal böyle iken,Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi dolar/ TL'deki hızlı yükseliş sonrasında son bir yılın zirvesine tırmanarak 489 baz puana çıktı. Bu gelişme Ülkemizin daha zor şartlarda yüksek faizle borç bulması anlamına ge liyor.
KAYNAK: Kasım/2021 Ayı Ekonomik Güven Endeksi (TÜİK)