TÜİK’E GÖRE AĞUSTOS AYI HİZMET ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ ARTIŞI NE ANLAMA GELİYOR?

Abone Ol

TÜİK’E GÖRE AĞUSTOS AYI HİZMET ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ ARTIŞI NE ANLAMA GELİYOR?

Türkiye İstatistik Kurumunun 29.09.2021 Tarihli en son yayımladığı Ağusto/2021 Ayı Hizmet Üretici Fiyat Endek si 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,36,bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,94, bir önceki yılın aynı ayına göre%34,47 ve on iki aylık orta lamalara göre %26,09 artış gösterdi.

* * *

Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %36,83, konaklama ve yiyecek hizmetle rin de %25,43,bilgi ve iletişim hizmetlerin de%12,62, gayri menkul hizmetlerinde %137,14, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %18,54, idari ve destek hizmet lerinde %24,25 artış oldu.Bu arada bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde%1,79, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %1,93 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %0,36 azalış, gayrimenkul hizmetlerinde %3,35 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %1,77 azalış, idari ve destek hizmetlerinde %1,41 artış gerçekleşti. H-ÜFE sektörlerinde yıllık en düşük artış telekomünikasyon hizmetlerinde%4,99, büro yönetimi, büro destek ve diğer iş destek hizmetleri %6,86, hukuk ve muhasebe hizmetlerinde %11,18 olarak gerçekleşti. Buna karşılık gayrimenkul hizmetleri %137,14, su yolu taşımacılığı hizmetleri%88,93,hava yolu taşımacılığı hizmetleri %67,40 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler olurken; H-ÜFE sektörlerinden bilimsel araştırma ve geliştirme hizmetlerinde %7,69, idare merkezi hizmetleri; idari danışmanlık hizmetlerinde %5,00, istih dam hizmetlerinde %3,74 azalış gerçekleşti. Buna karşı lık programcılık ve yayıncılık hizmetleri %11,05, hava yolu taşımacılığı hizmetleri %9,96, seyahat acentesi, tur operatörü, diğer rezervasyon hizmetleri ve ilgili hiz metler%5,22 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektör ler olarak kayda geçti.

* * *

Sonuç olarak,görünür o ki bir kısım hizmet kollarından ulaştırma ve depolama hizmetleri ile konaklama ve yiyecek hizmetlerindek fiyat artışları ile gayrimenkul hizmetleri ve su yolu taşımacılığı hizmetlerindeki yüksek oranlı artışlara bakılırsa çift rakamda yükselişi ni sürdüren yüksek enflas yonun önümüzdeki aylarda da bu tırmanışını devam ettireceğine işaret ediyor.Çok tabii olarak Ülkemizdeki mevcut sanayi sektörlerinin daha ziyade ağırlıklı şekilde ithalata bağımlı olması bir koldan ithal enflasyona da neden oluyor. Kurdaki dalga lanmalardan kaynaklı oynaklıklar da bu işin cabası. Bunun yanında ayrıca belirtmek gerekir ki, Ülkelerin her alanda gelişim göstermesi ve gelişmiş ülke sınıfın da yer alabilmesi açısından ileri ve yüksek teknoloji üretebilme kabiliyetine sahip olması çok önemlidir. Öncelikle yüksek teknolojiye sahip üretim araçlarını üretebilen ve sonrasında da bu araçlarla yüksek teknoloji içeren mal ve hizmetleri üreterek bu ürünleri diğer ülkelere ihraç eden ülkeler önemli bir gelir elde edebilmekte ve gelişmişlik açısından diğer ülkelerin önüne geçebilmektedir. Ayrıca teknolojide meydana gelen gelişmeler sayesinde yeni üretim teknikleri geliştirilme si ve bu yeni üretim tekniklerinin de üretim sürecinde kullanılması, hem ürün çeşitliliğine hem de üretim miktarının artış göstermesine neden olarak refah seviyesinin yükselmesine katkıda bulunacaktır. Bunun yanında teknolojide meydana gelen olumlu gelişmelerin ekonomik büyüme üzerinde de önemli etkilerinin bulunduğu nu söylemek mümkündür. Ülkelerin kalkınması ve ülke ekonomilerinin gelişmesi açısından bu denli önemli niteliklere sahip olan ileri teknolojinin ve özellikle de yüksek teknolojinin geliştirilmesi büyük bir önem arz etmektedir. Bu açıdan öteden beri çift rakamda süreğenleşen yüksek enflasyonun bir şekilde dizginlene bilmesi yönelik iktisadi istikrarın sağlanmasıyla da önlenebileceği unutulmamalıdır.