Türkiye'de kira fiyatlarının artışı nedeniyle ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların artması, hükümetin arabuluculuk sistemi getirmesine neden oldu. Kira anlaşmazlıklarında artık dava açmadan önce arabuluculuk süreci zorunlu hale geldi. Bu düzenleme, sadece ev sahipleri ve kiracıları değil, araba, tarla, eşya gibi farklı anlaşmazlıkları da kapsıyor.

Trafikte tartıştığı belediye otobüsü şoförünü bıçakla tehdit etti Trafikte tartıştığı belediye otobüsü şoförünü bıçakla tehdit etti

Arabulucuya başvurmak isteyenler adliyelerde bulunan arabuluculuk merkezlerine başvuru yapabilirler. Başvurunun ardından sistem tarafından arabulucu atanır ve taraflar toplantıya çağrılır. Arabuluculuk süreci, taraflar arasında uzlaşma sağlanana kadar devam eder.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabuluculuk süreci hakkında bilgi verirken, iki tarafın anlaşması durumunda kira artışının yüzde 25 sınırının aşılabileceğini belirtti. Ancak bu sınırın aşılabilmesi için iki tarafın anlaşması gerekmediği belirtildi. Ev sahiplerinin kiracılara yüzde 25'in üzerinde kira artışı dayatamayacakları bilgisi de verildi.

“DAVALARI ZORUNLU ARABULUCULUK KAPSAMINDA OLACAK”

Tunç, "1 Eylül itibarıyla kirada zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor. Yarından itibaren 'alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi' dediğimiz arabuluculuk müessesine zorunlu dava şartı olarak kira davaları da katılıyor. Yine kat mülkiyetinden, komşuluk hukukundan doğan davalar ve ortaklığın giderilmesi davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında olacak." diye konuştu.

“İKİ TARAFIN RIZASINA BAĞLI OLAN BİR ŞEY”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tarafların arabulucuda yüzde 25 sınırını da konuşabileceklerini söyledi. Tunç, "Kira miktarını da konuşabilirler, iki taraf istedikten sonra yüzde 25 sınırı aşılabilir. Neticede bu iki tarafın rızasına bağlı olan bir şey. Ev sahibi kiracısına yüzde 25'in üzerinde bir kira artışını dikte edemez. Dolayısıyla kiracıyla kiralayan anlaşırsa o ayrı konu" dedi.

Arabulucuların bir ay içerisinde iki tarafı uzlaştırdığında konunun mahkemeye intikal etmeden çözüleceğine işaret eden Tunç, anlaşma sağlanamadığında ise yargı yolunun açık olduğunu bildirdi.

Bakan Tunç, "10 yılda 4 milyon 620 bin dosya arabuluculuk önüne gelmiş, 4 milyon 620 bin dosyanın 3 milyon küsuru anlaşmayla sonuçlanmış." bilgisini paylaştı. (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu